Den sagolika chokladpajen

Det var länge sen jag la upp något favoritrecept här i bloggen. Här är ett på en så himla god chokladpaj. Den är lite meckig att göra men är helt klart värd besväret!!

Pajskal av mördeg
125 g smör
1,75 dl florsocker
lite salt
4,25 dl vetemjöl
2 äggulor
2 msk kall mjölk eller vatten

Blanda ihop smör, florsocker och salt antingen för hand eller med elvisp eller matberedare. Jag föredrar att göra det för hand eller med elvisp för då har man bättre koll på degen. Tillsätt sedan mjölet och äggulorna till blandningen ser ut som "smulor". Då tillsätter man vatten eller mjölk och bakar ihop allt till en klump. Den lägger man i kylen inrullad i plastfolie i ca en timme.

Skär sedan tunna skivor av degen och lägg i botten och längs sidorna på en form (ca 28-30 cm brukar vara bra). Tryck ihop kanterna men rör så lite som möjligt i det för övrigt. Det blir godast så...in med formen i frysen eller kylen en timme till och grädda sen i 180 grader i ca 12 minuter. Det går utan att kyla först men då kasar sidorna ner lite grann.

Chokladfyllning
140g smör
150g mörk choklad
8 msk kakaopulver
lite salt
4 ägg
2,5 dl strösocker
3 msk sirap
3 rågade msk gräddfil eller creme fraîche

Smält smör, choklad, kakaopulver  i en teflonkastrull eller i vattenbad på svag värme. Under tiden vispas ägg och socker till det blir fluffigt och sedan blandas sirap och gräddfil ner. När chokladblandningen smält blandas den oxå ner i smeten. Allt hälls sedan i pajskalet och gräddas på ca 150 grader i 40-45 minuter. Låt pajen stå och svalna innan servering.

Jag tycker det allra godaste till är färska jordbgubbar och vispgrädde men variation är ju alltid bra. Frukt till är nästan ett måste för den är väldigt mäktig. Varnar oxå för att den är väääldigt god kylskåpskall!! Idag har pajen bakats helt laktosfri och till kommer det serveras jordgubbar, cantalope-melon, vindruvor och laktosfri vispgrädde. Den luktar lika gott som vanligt, det enda som skiljer den lite är att ytan är mer blank och bubblig än vanligt. Receptet kommer från Jamie Olivers kokbok.

Söndag och mera träning på att inte träna..

Imorse tog jag mej sovmorgon...lite längre än tänkt för när telefonen ringde vid tolv svarade jag förvirrat och yrvaket och fattade inte alls vad klockan var. Glasögonen hittade jag inte heller, och hur lätt är det att leta efter dem när man inte ser nåt?

Dagen har gått åt till plock och fix här hemma. I ärlighetens namn så har Paul varit flitigare än jag, men att badrummet är skinande rent är i alla fall min förtjänst. Sen har vi sorterat mer saker och kommit fram till att vi måste hyra ett bord på loppis nån dag.

Vi tog en korv på Ikea (spanade såklart in fyndhörnan utan att göra några fynd) och sen stack vi ut till Trekanten för att återigen titta på träning. På dagens schema stod apportering och kastaren befann sig i båt. Sigge fick finna sig i att sitta och titta på men jag tycker han känns mer avslappnad nu än förut. Visst kan det komma nåt ljud då och då, främst om någon annan hundförare kommenderar sin hund mycket, men i stort så sitter han på sin rumpa ordentligt. Inga försök till knallningar och han gick att gå iväg med och gå fot efter att markeringar kastats.

Även idag fick Sigge träna på att hålla vilt, här tar vi det lugnt minsann, och det gick bra med undantag för några få släpp. Jag fick lite tänkvärda tips om beröm av Sven, det ska jag ha i åtanke!! Roligt dessutom att Sigge bjuder upp viltet så fint. Tror det är träning på onsdag, och jag hoppas Sigge kan hålla sig i skinnet då. Annars tvekar jag inte till att bara låta honom titta på. När man nu bestämt sig ska man hålla det hela vägen ut.

Förresten fick jag höra att jag tagit förstapris med HP igår på jaktprov! :D Det var ju en stark uppryckning från onsdagens katastrof..Nåt måste blandats ihop för vi var då inte ute och tävlade. Ska bli intressant att höra vem som egentligen fick så fina resultat, och grattis till den!!

Nu ska jag hjälpa Paul med maten. Idag blir det grillad ryggbiff och ugnbakade färskpotatisar. Till det sötpotatis i någon form, och sen mangosorbet till efterrätt. Mums!!!

En skön lördag med lite av varje

Imorse hade jag ställt klockan på ringning för det var loppis på Sandra och dit skulle vi för att spana läget!! När vi kom var det inte så trångt men rätt snabbt tjocknade det med folk och det blev sådär jobbigt att gå bland borden och trängas. Vi fyndade en lergryta och ett litet ovalt fat med blått mönster.

Efter loppisen styrde vi kosan mot Pauls gamla lägenhet för att rensa lite bland vilka saker som skulle slängas och vilka som kunde säljas. De saker som Paul ska behålla är nämligen redan här. Det är bara lite porslin och några fiskegrejer tror jag som ska hit oxå.

Paul hade sin judolek sedan så jag ställde mej för att diska det jättelika diskberg vi lyckats samla ihop IGEN! Det var skönt att bli av med det i alla fall. Till lunch köpte vi pizza och Paul pratade med han som ska ha lägenheten (han jobbar nämligen på vårt pizzahak!) och de kom överens om att dela på hyran i juni, va bra!! Dessutom ville han ha tvättmaskinen och tumlaren så då blev vi av med det! Lätt som en plätt!

Vi styrde sen kosan mot Clas Ohlson för att skaffa spännband för att förankra Sigges bur i bilen och jag passade på att köpa några toppar på Gina Tricot. Vi tog oxå svängen om nya (mycket fräschare) Intersport där jag blev ägare till ett par gröna trekkingbyxor och en keps. Jag börjar märka behovet av bra utekläder nu när vi tränar såpass mycket. :)

Träning var nästa punkt på schemat! På Birdhunters är det valpträff i helgen och kullpappan Castor var där med husse. De skulle träna lite med Sven och Marina m fl och vi fick följa med och titta på/träna passivitet eller snarare jobba på att sänka Sigges förväntningar. Sigge var så taggad att han nästan skakade när vi parkerade på gården, men i slutet av passet var han mycket lugnare.

Idag var det först lite träning för unglabbarna som ska ut på prov och sen gick de äldre på linje med Bumper Boy och allt möjligt. Det var ypperlig träning för Sigge. Alla andra fick jobba utom Sigge!!! Han var kopplad idag för jag vill inte riskera att störa någon annan nu när vi får lov att vara med så här men han försökte inte knalla. Det enda riktigt olydiga han gjorde var att rusa fram till Sven när han kallade på Fun. För övrigt tycker jag att han höll sig i skinnet väldigt väl. Något litet pipaktigt hörde jag men det korrigerade jag ju snabbt som attan. Han är egentligen ingen "pipare" utan det kommer när han blir för högt upp i varv.

Sigge fick träna på att hålla en dummie idag igen och han höll länge länge och var jätteduktig! Vi passade oxå på att provhålla lite olika sorters fågel. Den som vållade mest bekymmer var den stora truten, men efter lite käbbel så höll han även den jättefint. Avlämningarna idag har varit jättefina, han börjar faktiskt bjuda upp dem mer och mer tycker jag. Bildbevis kommer senare men nu ska vi äta lite god kvällsmat här!

Tack för idag, ni som var med för att Sigge och jag fick möjligheten att vara med.

image133
Duktig Sigge håller en (något mörbultad) duva.

Fixad...

...är datorn som idag började låta jättekonstigt. Paul mumlade nåt om en hårddisk som började ge sig men jag vägrade acceptera det. Som tur är var det fläkten som lät. Fram med mini-miniskruvmejseln som vi köpte på Irland och öppna upp och nu förstår jag varför datorn blir så varm! Den var full i damm!! Vi pillade bort smutsen och dammsög lite försiktigt och sen skruvade Paul ihop den och nu är den som den ska tror jag! Hurra!! En trasig dator skulle nämligen innebära att ganska mycket i Toves liv skulle bli knasigt. Jag har ju sparat en hel del saker på datorn, och de flesta sidor jag kollar på finns ju bara sparade här som favoriter...

Phuuu...


Uppdatering tre minuter senare: Ljudet är tillbaka!!!! Det är fläkten iaf som låter konstigt. Den gled ur greppet för några dagar sen, kanske fick den sig en törn då. Buuhuuu.... :( Får försöka kolla upp nån affär som kan fixa den..

En känsla av att...

...vi äntligen lyckats få till möbleringen i vardagsrummet. Nu börjar det kännas sådär rofyllt och behagligt därinne som jag eftersträvar. Har funderat mycket på vilken accentfärg vi ska lägga till och provat lite med rött över jul men nu har jag bestämt mej. Jag ska hålla mej till samma som i förra lägenheten, det får bli beige brun och vit med "blad-grön" accent. Imorgon ska vi sätta upp tavellisten över soffan (som är flyttad) och så ska jag fundera vidare över vad för dekoration som ska hänga över fåtöljen..första tanken gick till nåt med naturgrenar, ex ett "vävt" fat men jag tror vi ska försöka dämpa ner träinslagen så..hmmm...jag har en känsla som jag ska spåna på lite.. :)

Nu hoppas vi bara att vi blir av med alla möbler som vi försöker sälja så vi får lite mer plats i förrådet så vi kan ställa ner alla kartonger som just nu bor på balkongen! Vi vill nämligen sätta igång och odla lite örter och sånt därute och kunna sitta där och njuta av värmen.

Nu ska jag äta färska smögenräkor, sallad, ägg och baguette med lime-aioli. Mums!!!

Blöt träningsrapport

Sigge och jag styrde som bestämt kosan mot Värsnäs. Sigge fick springa av sig och rasta sig lite och sen gick vi en promenad i koppel i skogen fram till en strandkant där vi inte skulle störa nån.

Först lite fotgåendeträning men det var inte så lätt att gå där, lite sumpigt och stenar så vi la ner efter bara en liten stund. Vi övergick till avlämningsträningar och Sigge fick lämna av först bara genom att jag satte en apport i munnen på honom och sedan fick han hämta från land och från vatten. Det gick faktiskt över förväntan, speciellt från vatten. Han släppte första gången men sen inget mer, och inget skak alls förrän han lämnat. Bra! Nu ska vi låta dummiesarna vara ett tag för att sänka förväntningarna på träningen och hoppas att mer kondis och bättre lydnad gör susen.

Vi traskade tillbaka och Sigge fick bära en dummie i munnen. Vi passade på nu före badsäsongen att utnyttja bryggan. Jag tror Sigge behöver lära sig lite skutt-i-vatten-teknik från Dot för han kravlade sig i från bryggan när jag lockade med en dummie i vattnet. Sedan fick han simma längs med bryggans båda sidor fram och tillbaka två gånger. Tyckte det räckte så för min otränade lille plutt.

image132


Nu ligger Sigge i sin bädd och torkar och vi ska åka och handla. Härligt med långhelg!!!

Äntligen fredag!

Äntligen fredag och så får man huvudvärk..så är det jämt! Dumma migrän, den kommer jämt när man planerat att göra massa saker. Nu får jag vila en stund och hoppas att jag blir piggare. Tänkte sticka ut och träna lite med Sigge. Är i och för sig lika bra att det inte blir nu på stört för jag har inte någon bra plan än.

Få se nu...jo, vi ska öva fotgående en stund som inledning på passet på sättet vi lärt oss av B. Det funkar ju faktiskt skitbra och Sigge som helst inte vill gå med ögonkontakt blir helt plötsligt intresserad av vad matte säger och framför allt vad hon gör!

Sedan har jag tänkt slipa lite på avlämningarna. Hade ju tänkt frångå sättet jag klickade in, men så provade jag igår när jag ställt fram matskålen och jäklar en sån fin avlämning!!! Inte en tillstymmelse till att vända bort eller tveka utan han sträckte ögonblickligen fram huvudet och lämnade av tofflan (alla dummies var ju i bilen) i min hand! Där bevisade ju Sigge att det alltså GÅR att lämna så fint och snabbt. Men, jag vill även att det ska gå att lämna av genom att jag bara tar dummien/fågeln utan att han vrider på huvudet eller visar någon som helst motvilja till att jag tar den. Detta kommer jag från och med nu vara STENHÅRD på och till nästa träningstillfälle i Trekanten ska det sitta.

Till nästa poängjakt ska vi INTE få nedslag på avlämningarna, så är det bara. Fotgåendet kommer nog inte bli bra tills dess, vi har ju slarvat i så många år, men bra mycket bättre ska det bli. Sigge lever numera ett hårt liv som hund i hushållet. Prinstiteln är brutalt fråntagen honom... ;)

Jag har ju testat och se hur Sigge reagerar när jag vaktar hans matskål men det påverkar honom inte alls, till skillnad från Annas Vilde som blir helt knäckt! Igår försökte Sigge kasta sig fram och slicka i sig ett riskorn jag tappade på golvet när jag åt, och då röt jag ifrån och kommenderade honom till korgen. Jäklarns vilken reaktion jag fick på det....han la sig i korgen och tittade in i väggen en lååång stund. Sedan somnade han med nosen nere i hörnet. Samma sak hände senare på kvällen men då gick han bara och la sig med en lite halvtjurig blick.

Och ändå.Sigge är faktiskt en "lydig" hund om jag jämför med andra hundar (ja alltså vanliga hundar med vanliga glada amatörer till matter), men när vi kommer i jaktsituationer så är det en hel massa mer tryck och vilja som vaknar och där räcker inte ledarskapet till idag, det erkänner jag villigt. Det är därför jag jobbar på att höja mitt ledarskap ännu lite till. Han har ju en hel jäkla massa tryck i sig, och dessutom har han inte världens största samarbetsvilja. Den MÅSTE bli bättre och jag tänker se till så den blir det, kosta vad det kosta vill. Vi har tid på oss att få till det. Jag tänker inte gå ut på jaktprov innan jag känner mej säker på att vi grejar en etta.

Nä nu ska vi ut till Värsnäs. Ska passa på och använda mej av vattnet som en extra störning. Hejsvejs!

rädda mej!!!

Hjälp!! Jag vet inte vad det är som händer här hemma?? Först var vi på träning hela dagen och sen fick jag springa bredvid cykeln!!!  Hallå, man är ju trött när man legat och väntat på att få jobba hela dagen..Matte pratar oxå om nån bebis som hon begravt, jag fattar ingenting, var det nåt jag skulle hittat på söket eller? Jag såg bara äckliga luddfåglar och en kanin! (Den var förresten rolig att sätta tänderna i...ÄNTLIGEN!! Matte och dumma tanten blev jättearga när jag gjorde det, konstigt! Kaniner behöver ruskas om då och då, vet dom inte det?)

Inte nog med det, sen stack matte och husse iväg och köpte en dum bur som dom stoppade in i bilen och sen ville dom att JAG skulle sitta därinne. Urfånigt...Nu är jag instängd i sovrummet fastän matte lagar mat och säkert behöver min hjälp med att rensa golvet från smulor....buuhuuuhuuu....nån som kan erbjuda en sovplats och lite smulor till en lagom tjock hund i sina bästa år?

Från Sigge

Ps. Jag är en väldigt bra avfallskvarn!

Burhund

Japp, så är det! Sigge har ju åkt bra i skuffen på vår lilla bil men nu börjar det bli för varmt för att ha luckan stängd. Senaste träningarna har jag lämnat luckan öppen och haft honom bunden i kopplet så han kunnat lega utanför eller i bilen. Vi gjorde även ett misslyckat försök med ett nät, men det  var för krångligt att fästa. Ikväll blev det en tur till Granngården och ett styck hundbur inköptes.

Det blev en Dogman med sned front. Jag vet att dom inte är speciellt trafiksäkra men det är det inte att sitta i skuffen på en liten Corsa heller. Nästa år när vi får tillökning blir det kombi med dubbelbur eller grindar. Sigge såg väldigt skeptisk ut när vi tog ut buren på parkeringen för att prova hund i bur och bur i bil. Jag fick typ knuffa på honom så han gick in och han satte sig därinne väldigt stukad...

Buren passade bra i bilen iaf, vi ska fästa fast den på nåt sätt bara så den inte far omkring. Sigge får oxå plats att ligga ner och att sitta upp. Han ser lite stukad ut men det är nog mest stoltheten...

Ska bli skönt att kunna lämna luckan öppen utan att riskera att han hoppar ut om han är lös eller trasslar sig i kopplet osv. Dessutom finns det ingen risk att han får oönskat besök av någon olydig hund som springer fram och ska hälsa.

Nu är vi trötta och jag ska ställa mej och göra lasagne. Får se hur bra det går!

B-provsträning för Birgitta

Dagens träning var upplagt som ett riktigt jaktprov med Birgitta som domare. Enda skillnaden var att man hade chansen att korrigera det som inte var bra och så fick man ju massa tips och stöd med vägen.

Imorse när jag vaknade och kom ut i köket upptäckte jag att det där soptrollet varit framme igen! Alla soporna var framgrävda ur soppåsen och låg spridda över hela köksgolvet. Urk!! Saknades gjorde en stor bit hembakt pizza som vi med bestämdhet vet fanns där. Nu var den i Sigges mage. Därför mådde han lite illa första delen av dagen och fick därmed sitta vid bilen och ha tråkigt. Vi startade alltså sist.

Provet gick skräpdåligt för oss. Sigge har ju knappt aldrig tränat med vilt och var dessutom rätt taggad och flamsig och gjorde mest som han själv ville. Foten var inte heller så snyggt men det visste jag ju sen förut.

Vattenmarkeringar först och Sigge simmade snyggt över och tyckte det var väldigt intressant och märkligt att det låg en fågel där på andra sidan. Han lämnade dock den och letade istället efter sin dummie...tog ett tag för honom att intressera sig för den. Jag fick skicka över honom igen (positivt var iaf att han verkar greppa "ut" iaf för han gick över till andra sidan igen). Han fick istället en markering på vatten och den kom han in med. Han släppte den upp på land och jag fick stoppa tillbax osv.

Söket drog han iväg på med full fart men även där var det tråkigt med vilt. En gång till och med rullade han sig på en fågel, hundj-l!!!! Kondisen och koncentrationen brast där så vi fick bara in några stycken. När vi väl fick till avlämningarna så var de faktiskt okej men ingångarna var skitdåliga.

Sista markeringarna, oxå de på vatten, gick ungefär som de första, han släppte när han kom upp på land. Sammanfattningsvis så kan man ju konstatera att han faktiskt KAN ta och hålla vilt, sen att han är olydig och ovan är ju en annan femma, det går att göra något åt. Kondisen går oxå att fixa till och med den kommer bättre koncentration tror jag, om jag samtidigt jobbar på ledarskapet. Det ska vi jobba mycket på, alla bebisar är begravda låååångt ner här och numera är Sigge bara HUND.

Det känns iaf skönt att det där med viltet inte är nåt större problem men för jävligt att han fortfarande bara ser mej som en taxi till träningen; "hejdå matte, nu klarar jag mej själv, vi ses sen!" Kände mej skitdålig och kass när det gick så här, men det ÄR ingen lätt förstahund. Jag biter villigt i det sura äpplet och tar tag i oss själva nu. Upphyfsning på gång!!

Nu ska vi ut och cykla en sväng!


Nu har vi cyklat en sväng, kondisen är lite bättre men på slutet var han trött o sackade. Bara o kämpa på, jag tyckte det var jobbigt jag oxå så vi får nog båda nytta av träningen!

Tenta och lite hunderi

Tentan gick nog skräp, men skitsamma. Jag satt typ 3-3,5 timme och gick igenom alla frågorna men fick göra lite hittepå-lösningar här och där. Tydligen hade ungefär halva klassen suttit kvar tiden ut, vilket aldrig händer annars. Hoppas dom stryker nåra frågor så har jag lite större chans! :P

Jag kom hem, tyckte lite synd om mej själv pga tentan och annat men Paul var gullig och köpte hem sushi åt mej så sen stack jag iväg till Trekanten med Sanna för att kolla på träningen med Birgitta. Det braiga med hennes träningar är att man lär sig minst lika mycket när andra jobbar som när man gör det själv. Idag tog de itu med lite avlämningsproblem i vatten bla. Superhäftigt att se att nån kan gå in och lösa problem bara sådär. Birgitta kan verkligen det där med att sätta ord på problemet och konkretisera det så man kan lösa det. Den egenskapen är jag avundsjuk på!!

Inspirerad av träningen stannade jag kvar efter för att träna lite fotgående själv enligt Birgittas recept. Först hjälpte jag Marina att leta rätt på två dummies som försvunnit. Vi hittade båda två, men hundarna var då inte till någon hjälp. Sigge och Tilda fann varann på en gång och lekte så leran sprutade. Happy hängde oxå på och blev helt lerig hon oxå så allihop fick ta ett bad. (Ingen var ju direkt nödbedd...)

Nåväl, efter lek och let så blev det träning för oss, vi tränade på fotgåendet och sen tränade jag på att gå fot med dummie i munnen och med avlämningar. Idag var jag tuffare mot honom vad gäller avlämningarna och tolererade inget fjant eller bortvändande av huvudet och då lämnade han faktiskt av bättre. Dock försvinner det inklickade beteendet att bjuda den i mina utsträckta händer lite grann men det får vara så. Bättre att han lämnar den fint när jag tar den än att jag får stå där och vänta fem sekunder varje gång för att han ska lägga den i min hand. Det är dessutom ett ledarskapsgrej och här ska fasen inte pekas finger nåt mer! :P Det är inte lätt när man gjort fel i flera år, men det är ju bra att jag får hjälp att komma tillrätta med det nu!

Bara för att avlämningarna gick så bra och att han gick fot som en liten klocka så var jag ju tvungen att göra några riktiga avlämningar men inget fjamseri tolererades innan han skickades och han skötte sig bra och verkade heller inte varva eftersom jag kört fotet så hårt. Inte mer än nåt enstaka "omtag"/tugg vilket är toppen! Nu får vi ladda inför imorgon för då är det b-provsträning. Skräckblandad förtjusning är ordet...

Det ska nog bli ordning på den här hunden oxå, nu har vi ju ett tag på oss att slipa det till perfektion innan nästa illbatting kliver in på arenan!

Effektiv måndag

Idag är det dan före vår obegripliga tenta så jag gick upp tidigt i ottan för att gå på frågestunden. Efter en timme konstaterade jag att man inte blev något klokare, snarare fick man mer frågor så jag gick hem. Där diskade jag andra halvan av vårt diskberg och författade lite på reportaget till Goldenklubben och SSRK om poängjakten i helgen. Jag passade oxå på att skriva ut några gamla tentor för efter lunch hade jag bestämt pluggdejt med A i vår klass.

Fiskbullar till lunch, mums, och sen iväg till skolan för att möta A. Vi passade på att kolla om förra tentan kommit upp men icke. Hur länge ska man behöva gå nyfiken egentligen? Vi pluggade faktiskt ganska effektivt. Gjorde två tredjedels av en tenta och sen gjorde jag resten hemma själv. Fick lite msn- och telefonsupport ikväll men jag hade ju grejat nästan allt! Jippi!

Ikväll har jag alltså pluggat lite mer och sen skrivit klart reportaget och lagt in bilder oxå. Det var roligt göra, skriver gör jag ju varje dag här, men det är ju lite fler läsare på deras hemsidor än på min lilla blogg så det kändes roligt! Bilderna blev oxå ganska lyckade, tyvärr var det svårt att ta snygga actionbilder för alla stationer hade hund- och publikstopp en bra bit bort. På dirigeringen var jag framme och tog på ett ekipage men på snyggaste actionbilden vände matte baken till så det blev lite knasigt. *fniss*

Nu har jag och Sigge varit ute på en cykeltur. Det var superskönt ute och vi tog svängen förbi Skälby, över bron till bruksan, över vägen och sen tillbax via Granngården och sen förbi Maxi. Sigge var lös delar av vägen men till största delen går ju inte det tyvärr. Sigge travade på bra, jag tycker faktiskt kondisen är bättre än förut! Det märkte jag oxå på söket i söndags. Visst blev han trött då men han orkade mer än förut.

Nu ska vi cykla på och inte köra så mycket apportering på ett tag, de enda tillfällena får bli på träningarna. Imorgon ska vi ut och titta på Birgittaträningen och jobba vidare på att sänka Sigges förväntningar. Han kommer nämligen inte få göra ett smack! Ha!

På onsdag däremot får Sigge jobba för då är det B-provsträning. Jag har tänkt att vi ska köra på dummies för antagligen har inga mirakel skett vad gäller vilthanteringen och det känns så meningslöst att bråka om det när vi kan få hjälp med andra viktigare saker inför provstart. Jag är inte speciellt oroad över viltet heller, det handlar mest om orutin och med lite mer träning så kommer det nog gå finfint!

Önska mej lycka till inför tentan imorrn!! Nattis på er!

Goldenklubbens poängjakt i Trekanten

Idag var det då dax för vår "riktiga" tävlingsdebut. Resultaten är ju inte officiella men det är ju ändå "på riktigt" med domare och allt! Vi var på plats vid halv nio för att hjälpa till att fixa med det sista inför starten. Tiden bara flög fram för snart var det samling och vi körde igång.

Tävlingen var uppdelad på tre stationer, markeringar, sök och dirigering. Vi blev lottade att börja på söket och en taggad Sigge trippade fram. Han dundrade ut i skogen och kollade av heeeela området verkligen men jag tror han lämnat nosen hemma för dummies väntade jag förgäves på!! Pinsam start började jag just tänka när han äntligen hittade en som han kom in med. Ingen snygg inleverering eller avlämning men ändå. Försökte tänka på det jag lärt mej, att ta det lite lugnt och vara noggrann. Domaren hade sagt att det låg några på ängen så jag styrde ut Sigge där istället och där hittade han en ganska snabbt. Sedan blev det en stunds sånt "irrande" igen men han kom in av sig själv till slut, började ju bli trött. Med 40 sekunder kvar så skickade jag in honom i skogen till vänster och där hittade han en i ett dike. Hurra! Jag tyckte det var ganska pinsamt med bara tre men det var många fler hundar som oxå bara hittade tre eller tom ännu färre, dock hade ju öppen- och elithundarna kortare tid på sig. Dessutom var alla dummies poängsatta efter hur svårt till de låg och han hittade iaf en 15 poängare. Sigge fick en 4 och 25 poäng i upphittade dummies.

Kan inte låta bli att tycka att resultatet var sämre än vad vi borde kunnat fixa. Jag trodde ju vår starka gren skulle vara söket. Jag tror att det berodde på lite nervositet hos mej och att vi faktiskt inte är så rutinerade. Vi gör sällan stora sök och så här stort område har vi nog aldrig kört på. Jag tror oxå Sigge är en liten rackare som man bör ha koll på. Det är möjligt att han hade nos på dummies men tyckte att han gjort sitt jobb vad gäller dem när han sett dem, ingen aning...Dessutom rev han sig i tungan för han kom in och var lite blodig en gång, kanske blev han lite spak då.

Nästa station för oss var dirigeringen. Sven var domare där och gick före och pangade ett skott med bössan och sen blev vi anvisade en plats att utgå ifrån och en riktning att skicka mot. Linjetag är inte vår starka sida men jag försökte skicka honom med ett övertygande och peppande UT och det gick vägen!!! Han tvekade lite efter ett par meter men sen körde han på och jag kunde vissla närsök så han hittade en dummie. På vägen in tog han en krok, tror han ville kolla vad som hänt nere vid vattnet (öppen- och elitklasshundarna körde nämligen över vatten). Jag var skitnöjd även om avlämningen inte blev toppen såklart, poängen blev ändå en åtta.

Sista stationen för oss var markeringarna. Där var Paul kastare för dagen (och han fick beröm för att han kastade så bra, vilken tur för oss att vi har en sån bra husse!!). Vi valde enklaste graden där oxå så det blev två enkelmarkeringar, den första på land och den andra i vatten. Den på land grejade Sigge i ett nafs och den i vatten fick han jobba lite för att komma åt. Han kom upp på land lite för långt till vänster och sen var det svårt att ta sig dit men han fick den. Jag var beredd på att han skulle släppa så precis när han fick fäste under fötterna skrek jag HÅLL två gånger och tamejfasen - han släppte inte!!!!! Han skakade med den i munnen en gång men jag är ändå skitnöjd för jag stod långt bortifrån vattenkanten och han kom fram till mej utan att släppa eller börja fjanta även om tempot inte var det högsta. Domaren verkade nöjd med Sigge och tyckte han var en god markör, och vi fick en åtta! Jag var paff över att Sigge skötte sig så smidigt! Hurra!!

Sen fick man några övergripande poäng vad gäller apporteringen och allmän lydnad/fotgående/skottfasthet osv och där fick vi 5 och 7 . Det som drog ner där var nog främst avlämningarna, att han är lite hård i mun och sen att söket gick så kasst. Totalt med alla koefficienter fick vi 133 poäng. Vinnaren hade strax över 200 poäng och då hade han ju valt svårare övningar vilka gav högre koefficienter. Jag är nöjd även om vi inte presterade superbra. Jag tror att jag och de som är i min träningsgrupp var de minst rutinerade så jag känner mej skitnöjd med allt. Nu vet jag dessutom vad jag måste öva på..avlämningar och lydnad, dvs fotgående. Dessutom ska vi köra stenhårt med kondisen...cykla cykla cykla!!!

När jag var klar med mitt sprang jag runt och fotade lite för mitt "journalist-uppdrag" och sen hjälpte jag till att skriva protokoll och sånt. Både Paul och jag är röda i ansiktet, även om det inte var strålande sol så tog den nog ändå!! Nu väntar lite fika och sen plugga inför tentan på tisdag, och såklart pussa på Sigge.

Stort tack till Sven och Marina för en superbra fixad poängjakt!!
.  

Lördag

Idag har jag suttit på skolan och pluggat några timmar med några i klassen. Tycker kursen och framförallt en av lärarna är väldigt rörig och dessutom är tentan väldigt omfattande!! Hjälp så mkt beräkningar!!! Usch usch..

Jag mötte Paul nere på stan för att leta rätt på ett nät till bilen, och så har vi gjort. Nu ska vi bara fixla och doxla lite så ska Sigge kunna få frisk luft även när han sitter i bilen och väntar. Lär bli några timmar imorgon så jag är glad att vi hann fixa det idag (bara vi nu lyckas montera upp det). Känns skönt att kunna fortsätta ha vår lilla bil ett tag till. Den är väldigt billig att köra och att äga (när den inte går sönder). Enligt bilbesiktningen ska den nämligen vara bättre än genomsnittet för småbilar. De anmärkningar den brukar få på besiktningen brukar vara fel som beror på hur man sköter bilen. Nu har vi ju dessutom bytt flera "stora" grejer så den ska nog rulla några mil till. Hoppas den går igenom besiktningen nu!

Nu ska vi snart äta fiskbullar (den rätta sorten med egengjord sås) och färskpotatis från Turkiet. Sen blir det en sväng ut till Trekanten för att hjälpa till med att fixa klart alla grejer till imorgon då det är poängjakt anordnad av goldenklubben och Ludvigssons. Sedan blir det hemmakväll/plugga lite/ladda för tävling o tenta för mej och Sigge och för Paul blir det pokerkväll. Sickan ska väl ligga och spana som vanligt, igår provade vi att se om hon slutade sura när man hade henne i knät men det gick inte att vänta ut henne. Hon skrek jätteargt bara man klappade på henne fastän hon låg snällt i knät. Det är knasig katt det där!! ;) Sigge som låg i soffan flyttade sig ner på golvet och tittade sorgset på henne..."hon vet inte hur man njuter av livet..."..

Väldresserad bil

Ikväll tog jag med mina grabbs på en promenad/träningsrunda i Värsnäs. På vägen ut funderade jag över hur jag skulle lägga upp träningen. När vi sedan körde iväg i korsningen kommenderade jag lugnt och bestämt bilen "fot"..jag tror jag kanske borde tänka på något annat än hundträning ibland...*hihi*

Väl ute smög jag ut ett linjetag på åkern för att låta Sigge hämta det när vi kom tillbaka. På promenaden blåste jag stoppsignal en gång när Sigge inte var med och sen fick Paul kasta en dummie åt honom som belöning. Sedan skulle vi testa samma övning som han fuskade på häromdagen, skam den som ger sig. Sigge satte sig klockrent första gången (så varför slutade vi inte där?,..den som är dum får skylla sig själv) och andra gången sket han i signalen, han saktade ner och flackade lite men tänkte ändå ta dummien. Paul fick ta upp den både en och två gånger för fusket höll i sig. Till sist kom jag (äntligen!!!) på att jag skulle ta tillbax honom till platsen han var där jag blåste och efter jag gjort det så skötte han sig. :)

Linjetaget gick ganska bra, han flackade lite, men jag får skylla mej själv där för jag skulle riktat in honom lite bättre. Jag såg att han var lite sugen att dra åt vänster nämligen. Han började iaf söka en bit ut och hittade dummien.

Nä nu är det "lyxfällan" på tv och sen Medium! Tjohej!


Uppdatering av träningsplan...

Ja det känns nästan som att det är dax att kolla av hur vi ligger till nu och vilka våra nya mål är. Vissa kanske tycker våra framsteg är fåniga och små, men de har krävt en massa arbete!!

Fotgåendet behöver fortfarande förbättras, men på senaste tiden har jag i alla fall hittat medicinen. Inte så förvånande så är det precis samma kur som vanligt: Hålla honom kort och fyrkantigt. Det är en hel del jävlar anamma i Sigge och i hans linjer så det är massa hund att hålla reda på men det går bättre och bättre!

I koppel är det lugnt och fint som gäller, inget skuttande eller dragande. Lös så ska jag fokusera på att han inte fladdrar iväg varken framåt eller åt sidorna. Dessutom ska fokus vara med MEJ, inte med andra. Där måste jag våga säga ifrån, för han vet faktiskt vad som gäller och skärper sig när man säger till.

Stadgan är nog nästa grej som kommer bli jobbig för oss...på det senaste har han en gång knallat (gått på Marinas kommando till Dot) och det är INTE bra!! Fy fy både på mej och på Sigge. Dessutom har han börjat tjuvstarta ibland på handtecken utan att jag sagt kommandot. Jag hoppas det inte blir någon grej av det..för att förebygga ska jag tänka lite extra på att ibland ställa upp oss alternativt köra fyrkanten.

Avlämningarna börjar ju bli fina men igår på träningen tyckte jag han var lite mindre villig än vanligt att lämna ifrån sig så jag ska köra lite intensivt med godisbyte (ja..bara när han gör det perfekt såklart) ett par dagar. Tuggandet är oxå bättre men när han kommer upp i varv eller blir trött så kommer det nåt tugg då och då. Det är bara att vara på honom om det så kommer det nog bli bättre.

Det är ju en bit kvar till man kan kalla våra övningar för dirigering men häromdagen visade ju Sigge att han fattat vad linjetag betyder och oxå att jag kan skicka honom vidare utåt när han är vilsen. Superbra!! Det ska vi försöka bygga vidare på, men oxå fortsätta nöta och nöta på linjetagen. Vi måste oxå sätta in en stor stöt vid stoppsignalen för den har han börjat fuska med!!

Markerar gör han ju finfint, och jag tycker man märker hur det förbättras oxå ju mer rutin han får. Minnet är gott så länge han inte tillåts flamsa iväg och ta massa egna initiativ för då tappar han ju fokus...Hur vi ska jobba vidare där vet jag inte riktigt men jag tror att framstegen där är mycket beroende på hur lydnaden sitter...lugn och lyhörd hund grejar det mesta..

Sigge söker villigt och glatt och ger inte upp i första taget. Det som stoppar lite är tyvärr flåset, men det börjar bli bättre faktiskt. Problemen här har ju varit att han bytt dummies och förut mer att han fortsatte söka fastän han redan fått en och då ska han ju bara IN. Byter gör han fortfarande men man ser ju, som jag skrev igår, hur ängeln och djävulen bråkar med honom...ska fundera ut någon bra taktik för att överlista honom där tror jag....vanliga "lätta" övningar som att smyga ut en tre meter framför mej går han inte på....

Tjaa...har vi kommit nåt framåt? Tycker det är massa saker att peta på fortfarande, men ändå känns det som att vi är mil framåt!!






Vi hade i alla fall tur med vädret..

Nädå, jag är nöjd med kvällens träning!! Idag har det ju både haglat och regnat men vi klarade oss med undantag för några enstaka skvätt. Ikväll hade båda slabradorerna med sig sina hussar och så var det Sigge och jag. Idag har jag grundat med cykeltur neråt stan och sen var vi på plats lite tidigare för att skärpa upp oss lite med fotgåendet. Tänk så mycket bättre och trevligare det går när man håller herr hund lite fyrkantigt och kort. Mycket lugnare fotgående och inget "krabbande" fram och tillbaka.

Sigge fick för första gången på länge göra ett fritt sök, och tendenserna är väl som vanligt..han vill gärna kolla av området lite grann och gärna byta på vägen in om han hittar nåt mer intressant. Har man Sigge inom synhåll kan man riktigt se hur djävulen och ängeln på varsin sida huvudet hetsar honom så han ska välja....munnen siktar på än den ena än den andra...oftast vinner ängeln och han kommer in med den rätta men idag var det visst den lede som vann för han bytte. Några tuggningar (det heter visst "omtag" på lydnadsspråk..*fniss*) blev det men ändå bättre än det brukar vara. Till Sigges fördel måste jag oxå säga att han faktiskt jobbar på jäkligt bra på söket! Dessutom går det visst att styra åt vilket håll han ska gå ut, hoppsan sa! ;)

Idag fick Sigge oxå för första gången springa ut på ett linjetag utan att han visste att det låg något därute. Han hade faktiskt bra fart en bra bit ut och när han stannade kom vi på att det faktiskt går att dirigera honom vidare! Hurra!! Coolt att Sigge vänder sig mot mej för hjälp och fattar vad jag menar!! :) Det kändes som dagens stora seger!

Inför lördag har jag inte tänkt öva på nåt speciellt moment, man vet ju aldrig vad som kommer hända då iaf, utan fokusera på detaljerna dvs avlämningar och fotgåendet. Tror det är dax för lite godisbyten med dummies igen för att få till villigare avlämningar.

Sigges matte har förresten skaffat sig en ny fin grön hundjacka och ett par nya trekkingbrallor. Byxorna är svarta och lite tunnare som både andas och stöter från sig vatten. Perfekt!! :)



Träning

Idag hade Sanna och jag projekt fotgående i Smedbyskogen. Vi inledde med lite passivitet och hålla dummie och strössel. Sedan tränade vi sida vid sida på att hundarna skulle gå ordentligt fot. Sigge skötte sig faktiskt jättebra. Han "krabbade" ingenting och gick inte före. Sättandet var på sin plats oxå.

Sedan tränade vi på varsin äng, Zombie på inkallningar och Sigge vidare på foten. Som distraktion och sedermera belöning la jag ut ett linjetag i ena änden av åkern och kastade två markeringar i andra änden. Sedan gick vi och gick och gick och gick...ett par gånger gick jag korrigera honom men annars gick det över förväntan bra. Som belöning fick han hämta in linjetagsdummiesarna en i sänder från lite olika håll och avstånd. Till slut fick han oxå hämta in markeringarna.

Till sist skulle vi då ta tag i stoppsignalen som jag känner vi försummat lite på sista tiden. Opsi..Sigge storfuskade och galopperade glatt vidare (om än lite vingligt) fast jag visslade. Tur att Sanna kunde plocka in dummyn så han inte fick lön för mödan. När jag visslade supersnabbt efter jag skickat honom så fuskade han inte så vi fick ändå till en lyckad gång. Vi vände oss 90 grader (för att slippa solen i ögonen) och det gick bra då med när jag visslade tidigt. Knashund!!! Stoppsignalen funkade ju skitbra förut!!! Jaja...alltid är det något. Vi lär ju inte behöva den på söndag nödvändigtvis men den ska nötas in!!

Ja, om jag nu ska vara kritisk mot mej själv lite grann. Varför kunde jag inte nöjt mej med den första övningen med linjetag och markeringar, ELLER fokuserat på stoppsignaler bara. Jag blir lätt överentusiastisk när jag kommer ut och tränar.

Nu blir det lax och färskpotatis (från något exotiskt land) och ikväll är det premiär på Ugly Betty!! Hurra!!

Svinigt värre!

Mamma mejlade mej imorse och tipsade om en artikel i Nerikes Allehanda. Öppnar länken och läser om läskiga vildsvin som synts i trakterna runt Karslunds Herrgård...ser att det finns en bild oxå så jag klickar på den, och vad får jag se!? Två svin precis BAKOM mamma och pappas hus!!!!!! Hjälp!!!

Rädslan för vildsvin är ungefär lika stor som den för björnar, krokodiler och hajar!! Ni som känner mej VET att jag har stor respekt för deras tänder!

Läs artikeln här:
http://www.na.se/artikel.asp?intID=1145063 

Nu ska jag ut och träna lite hund i förhoppningsvis vildsvinsfria områden!


Träningsrapport

På soliga eftermiddagen begav vi oss mot Trekanten för lite träning med Marina och Sanna. Paul var förste kastare. Idag var det vattenträning på schemat. Efter en stunds prat/passivitet/sitta med tråkig dummie i munnen ( Sigge) tränade vi lite fotgående medan Paul kastade dummies till höger och vänster. Sedan gav vi oss i kast med vattenträningen. Idag var jag återigen redo att sälja min hund för en säck potatis!!

Närå, men jag kände att gamla synder VERKLIGEN STRAFFAR SIG!!!! Åååååååååååå...så sur jag är över att jag lekt och kastat grejer med Sigge i vattnet. Nu får jag det mångdubbelt tillbax för när man börjar ställa krav på Siggeman så tröttnar han och börjar fåna sig. Ett antal kast och simturer senare och till och med en knallning (usch och fy) så lyckades vi få till det lite halvdant iaf och stackars Marina som fått stå ut med en sammanbiten Tove och en olydig Sigge fick äntligen träna sina egna! Jag parkerade Sigge i bilen för att vi båda skulle få tänka över saker och ting lite grann.

När Marinas alla fått sin träning tog jag ut Sigge igen och NU var jag noggrann som tusan från början och krävde att han skötte sig, inte bara hyfsat utan bra. Plingeling så funkade det och dummien kom hela vägen upp på land utan fjams!! Så kan det vara. Nu ska jag bara minnas till nästa gång att det som krävs är att först låta Sigge bli av med sina myror i brallan och sen att vara noggrann, tydlig och lugn.

Ja, något mer positivt ska jag väl säga oxå så ni inte tror att jag var arg som ett bi hela träningen: Avlämningarna ser kanonfina ut fortfarande och tassen kommer alltmer sällan uppfarande. Dessutom tuggade han mycket mindre idag, fastän han var superhet och uppvarvad. Bra bra!!! Ja, o så dåligt går det ju faktiskt inte heller, allt beror ju på hur petig man är och vilka mål man har med sin träning. Jag vill faktiskt kunna testa på praktisk jakt och då bara MÅSTE allt funka. Slarv och knallningar och sånt är inte något man bara kan skoja bort då...det kan ha konsekvenser!!!


En lååååång söndag

Klockan åtta i morse befann sig familjen Carlsson-Curley på Kalmar BK. Ja, alla utom Sickan som tillbringat natten på "fri tass" och nu vilade upp sig efter en äventyrlig natt (?) i trapphuset...Antagligen smet hon ut genom dörren igårkväll och har väl sedan suttit och häckat högst upp i trappen. Tur ingen körde ut henne för då tvivlar jag på att hon hittat hem igen!! Imorse hörde vi ett desperat jaaaaaaam eka och kunde släppa in henne.

Sigges MH gick bra (som förväntat) och vi hade en trevlig förmiddag på klubben. Ni kan själva kolla på resultatet här nedan och om ett par dagar kommer det väl upp på rasdata oxå. Jag är nöjd med resultatet, även om det enda nytta vi egentligen har av det är att vi får starta i bruksklasserna. Ja, lite bra är det väl oxå att ha bevis på att det faktiskt inte är något fel på hans mentalitet. ;) Vi stannade och tittade på en springer spaniel och en till jaktis med Castor till pappa. Skoj o se!!

Ni vet den där skylten om ormar på bruksan...dom låg där i solen och myste till det riktigt rejält! ;) Nya ormbebisar på tillverkning alltså och nu vet vi att även ormar har snopp!

Sedan tog vi en sväng om förmedlingscentralen och sen till Ikea för att äta lunch. Paul muttrade ironiskt att det blev en billig lunch när vi fullastade med saker gick till bilen. Jaja, en in-en ut är vårt nya motto så nu ska Sigges gamla fula plastsäng ut och en ny modern grunka från Ikea in! De har satt ner priset på den från 549 till otroliga 89 kronor så det var ju självklart att han skulle få en sån!! Den ska stå i vardagsrummet och så ska jag sy lite snygga kuddar för det gillar Sigge att lägga hakan på!.Det kommer han gilla! Vi köpte oxå nya vispskålar i metall och en ny matta till köket och två små uppfällbara pallar att ha i bilen.

När vi kom hem grejade vi lite med en bild i PS. När jag tröttnade stack jag och köpte kattsand och lite fika. Snabbfika och sen stack vi ut till Trekanten för lite träning. Kommer i eget inlägg...

Sigges MH

Här är resultaten för Sigges MH. Kommentarerna vid sidan är mina egna.


1a. Kontakt, hälsning            4


1b. Kontakt, samarbete        4


1c. Kontakt, hantering          4


 

2a. Lek 1, leklust                  4


2b. Lek 1, gripande              3


2c. Lek 1, dragkamp            4


 

3a. Förföljande                     4


                                            4


3b. Gripande                        2 Här hade man möjligtvis kunnat önska en högre siffra men andra gången


                                            3 tog han den.


 

4. Aktivitet                           2


 

5a. Avst.lek, intresse            2  Sigge tittade åt ett annat håll, märkte knappt tanten.         


5b Avst.lek, hot/aggr.           1                


5c Avst.lek, nyfikenhet         1


5d Avst.lek, leklust               1  När hon inbjöd till lek ville han springa men där väntade han på kommando...


5e Avst.lek, samarbete         1


 

6a Överraskning, rädsla        3


6b Överraskning, hot/aggr. 3


6c Överraskning, nyfikenhet 3


6d Överraskning, kvarst. Rädsla 2


6e Överraskning, kvarst. intresse 2


 

7a Ljudkänslighet, rädsla      4


7b Ljudkänslighet, nyfikenhet 5


7c Ljudkänslighet, kvarst. rädsla 1


7d Ljudkänslighet, kvarst. intresse 2


 

8a Spöken, hot/aggr.            2


8b Spöken, kontroll             3


8c Spöken, rädsla                5


8d Spöken, nyfikenhet          2


8e Spöken, kontakt              3


 

9a Lek 2, leklust                  2


9b Lek 2, gripande               1


 

10 Skott                              1


MH-beskrivaren sammanfattade Sigges resultat som mycket bra och sa att han måste vara en trevlig hund att jobba med. Det kändes ju bra att få bevis på! ;) Jag tycker oxå att han gjorde bra ifrån sig även om testet är lite fel konstruerat för retrievers ibland, speciellt om de är lite tränade. De viktiga punkterna som aktiviteten och kvarstående rädslor klarade han väldigt bra tycker jag!!!
 

Vårig lördag...

...som vi ändå spenderat mestadels inomhus! Vadan detta? Jo, först hade jag ju tenta på morgonen och sen var jag på gymmet och pressade mina biffiga muskler! Ni förstår, det jag har på kroppen det är ju faktiskt mestadels muskler!! ;) Sedan har jag tillbringat största delen av dagen i sporthallen. Det var nämligen judotävling och Paul skulle ju delta! Tävlandet gick väl sådär för husse. Var värsta huligangänget med som kastade alla andra till höger och vänster. De bestod av typ massa bröder och sen några extra huliganer på det. Hjälp!! Judo verkar farligt. Pauls kompis gjorde illa bröstmuskeln och det såg inte skönt ut inte!!!

Sigge var med som support, fast han låg utanför och spanade på folk. Det tycker han är rätt mysigt. :) På vägen hem fick han balansera lite på fontänen utanför Jenny Nyströms skola. Sigge den lilla klätterapan sprang rätt ut på de allra högsta stenarna. Tur han är lyhörd så jag kunde stoppa honom från att fortsätta för annars hade han nog hoppat rätt ner i asfalten sen. De där med fallteknik har han inte lärt sig än! ;) Sigge bara älskar att klättra på grejer. Tror han ärvt det efter mamma Sanni som älskade att klättra i träd. De är ena riktiga fjädermöss, eller vad säger du Paul? ;)

Nu hoppas jag Paul kommer hem snart så vi kan få i oss lite mat!!

Ps. Tentan gick nog ungefär som jag förtjänat. Var bara gamla tentafrågor tror jag så hade jag bara satt lite eld i baken på mej själv så hade det kanske gått vägen. Men men...skitsamma!! Nu är det bara att sätta fart med galeniska farmacin, väntar en ny tenta nästa vecka! Dessutom ska vi träna massor! Det är ju vår "tävlingspremiär" nästa söndag!! Wihoooo!!!

Fredagen den 13:e

Jag har faktiskt klarat mej utan olyckor idag. Iofs är det ju några timmar kvar av dygnet men de tänker jag spendera tryggt i soffan och sen sängen ganska tidigt. Imorgon är det nämligen tentadags för Toflan herself. Blä, har gått igenom en gammal tenta nu och det är ju bara att inse att denna kurs är tråkigare än tråkigast.... *gäsp*

Imorgon således tenta på morgonen och sedan eventuellt gymmet. Beror på hur dax jag är klar med tentan för vi ska ev ut till Trekanten för att träna lite. (Jag måste bara inflika att jag är så otroligt glad över att vi äääääntligen kommit igång med apporteringen igen och verkligen är anmälda till inte bara ett utan TVÅ workingtest i vår!! Wohooo!!! Dessutom är jag jätteglad över att fått så himla trevligt o kunnigt träningssällskap! Utan er hade vi absolut inte ens kunnat tänka på att tävla!)

Paul har judotävling imorgon och han har laddat hela veckan lång. Just nu är han nere och lägger ut mattorna i hallen med resten av gänget och har lite taktiksnack eller nåt. Sigge ligger och sover, han är fasen värre än en sömngångare. Jag måste vara otroligt bortskämd med en så snäll o rar hund som vars absoluta favorithobby inomhus är att sova.

Monsterjycken har dessutom lyckats charma vår granne, "grekiska tanten", vilket måste räknas som en stor bedrift efter deras första, något höggljudda möte. Jag var nyinflyttad och sprang med grejer ner till källaren och ytterdörren råkade glida upp. Sigge tassade såklart fram till dörren och så VAR det nån där (alaaaarm, alaaaarm till mej nere i källaren med ivrigt :vov-vovvande) men fortfarande snällt innanför dörren. Grekiska tanten blev chockad över att en lurvig best flyttat in och dessutom stod och skällde på henne så hon tog sej för hjärtat och sa gång på gång till mej "ååå...jag blev SÅ rädd, jag trodde jag skulle dööö" på dramatisk grekisk brytning. Hihi...jag bad om ursäkt såklart men hon trodde nog Sigge var farlig för tiden efter det blängde hon misstänksamt på honom.

Sedan råkade jag klanta mej IGEN och släppa in Sigge i trapphuset efter en promenad och han tog såklart trappan upp i ett huj och i bara farten fortsatte han in genom den öppna lägenhetsdörren..till grekiska tanten!!! Oooooops...men då på nåt vis klickade det mellan dem för efter det så är han såå välkommen så och hon måste alltid klappa om honom och sådär! :) Idag fick han tom hälsa på nån släkting eller vän som var där och meckade med hennes cykel med orden: Ja han tycker OXÅ jättemycket om hundar!!!

Andra grannen på vårt plan är oxå kompis med Sigge. Det är en gammal farbror säkert närmre åttio år som alltid klappar om Sigge och pratar lite om honom. Han hjälpte oss för ett tag sen att få igång bilen när jag glömt radion på. Dessutom är de rätt sköna som grannar för farbrorn med fru har suuuuperhög telefonsignal så det låter som att det ringer härinne. Grekiska tanten i sin tur har en dörrklocka som låter som att det ringer på min dörr. Dessutom ringer det på dörren typ trehundrafjorton gånger om dagen, och det följs alltid av höggljutt grekiskt babbel i trapphuset. Känns som att det är okej att låta lite själv då.. :)

Nä, nu är det dax att ta fram lite B&J och mysa till det i soffan..wish me luck imorrn på tentan!


Träning med Sanna och Zombie

Trött efter allt plugg satte jag mej i bilen och åkte ut till Sanna för lite träning i Smedby. Vi var på ett nytt ställe för oss idag, lite annorlunda än vanlig skog kan man säga! ;) Det gick bra ändå. Nu kan vi träna med dem båda samtidigt och det är skoj!

Sigge fick börja med att gå lite fot på vägen dit och sen fick han hålla en dummie ett tag. Det märks att Sigge vet att man kan göra roligare saker med en dummie men han skötte sig faktiskt fint! Jag gick ifrån honom lite för långt en gång för att kolla läget på en kulle och då släppte den lille ögontjänaren. In med den igen bara. Jag strösslade lite dummies runt honom oxå och det gick superbra.

Sedan gjorde vi fyrkantsövningen igen, men denna gång blev det lite mindre fyrkantigt och dummiesarna blev lite mer dolda av naturen.Tog ett par gånger innan han började lyssna men sen gick det fint. Han lämnar av jättefint oxå, utan tugg!

När vi var nästan klara med den övningen kom Sanna så vi gjorde klart och sedan strösslade vi lite dummies runt både Zombie och Sigge vilket de klarade galant! Sigge fick oxå göra en likadan dubbelmarkering som på träningsdagen och idag var han inte alls lika fixerad vid andra hållet. Misstänker starkt att det beror på att inte Sven satt där som en Sigge-magnet. Sigge är verkligen heeeelt fixerad vid Sven. Jag funderar på att göra en sån "bio-docka" i kartong av Sven i naturlig storlek och ha med mej när vi tränar för lite avtrubbning...Helst skulle den ha en svängbar arm, men huvudsaken är nog att väskan hänger över axeln! ;)

Idag fick även Zombie testa på dummies. Han fick hålla dummy utan att tugga (Sigges matte är sträng, vis av sina egna misstag ;)). Sedan fick han även testa på ett linjetag (fast i lina) vilket gick bra förutom en gång när han tog en segerrunda runt Sigge. Sigge sökte stöd hos matte så jag släppte linan och Zombie gjorde en liten turné...hehe..kanske är han inte riktigt mogen för förtroendet än, men shit vilken förbättring!! Han är ju suuuperduktig nu och det går att bryta honom o allting. Det kommer bli en toppentrevlig hund av Zombie tror jag och snart är de med på träningar och kursdagar!!! Jihoo!! Envishet lönar sig!!

Sigge var i alla fall jätteduktig. Han låg som vanligt platsad lös och när Z kom framrusande så vände han bara bort huvudet och avvisade honom tydligt. Han reste sig upp när det blev för jobbigt och så kunde jag stå och prata uppmuntrande med honom så han var lugn fastän Z for några varv runt honom och till och med var framme. Han vände upp huvudet mot Z en gång när han kom men annars gjorde han ingenting!! Det är takter det, duktiga Sigge!!!! Detta och tisdagens exemplariska hantering av goldenhanen som kom fram flera gånger känns skitbra!! Han verkar oxå börja lita på att jag löser situationerna åt honom med tanke på att han söker sig till mej när han känner sig trängd. Det är oxå toppen!


Härligt!

Tre lyckade saker förde eftermiddagen med sig!

Jag var på intro på gymmet så nu har jag fått ett alldeles eget litet träningsprogram som jag kan träna efter. Var inte alls så krångligt eller jobbigt. Bra bra!

Sigge och jag har tränat på att hålla dummie ordentligt samt lite fotgående på gården med bra resultat. Birgitta hade ett tips om fotgåendet igår som verkligen funkade bra på Sigge. Nu är han mer lyhörd minsann! ;) Hållandet gick oxå bra, inte ett tugg eller kast. Bara att kämpa vidare!!

Jag har fått sålt lite av mina ridsaker och tjänat en slant! Idag hittade vårjackan, ett par ridbyxor och en funktionströja nytt hem. Bra affär för båda, jag fick en liten slant för grejer som bara tog plats, och hon fick fina saker för superbra priser (för sakerna var helt oanvända).

Nu är jag således nöjd och borde ta tag i pluggandet. Jag är dock lite hungrig OCH sugen på att åka ut i skogen och träna bara liiiite med Sigge. Nä, idag får han vila och jag ska göra färdigt en gammal tenta.

Hejsvejs på er!!


Valet och kvalet...

..åå...jag kan inte bestämma mej!!

Meningen med att föra en öppen träningsdagbok är ju att andra ska kunna bidra med sina tankar på det man gör och att man kanske kan inspirera andra. Jag tycker det är roligt och inspirerande att läsa andras bloggar. Man kan ta till sig bitar och tankar att ta med sig till sin egen träning. För inte så länge sedan fick jag en superotrevlig kommentar från någon som totalt missuppfattat vad jag menade. Det och diverse andra otrevligheter/hot har fått mej att inse att jag faktiskt inte vill dela med mej av alla mina tankar utan kunna välja vilka som får förtroendet, i vilket fall till viss del.

Vitsen med vår blogg är ju att jag ska kunna skriva ner allt rörande vår träning så att jag får en bättre överblick, oavsett om andra kan läsa eller inte. Men det är klart att jag tycker det är roligt att skriva och såklart roligt om någon vill läsa om vad vi gör. Det är såklart andra aspekter med det oxå, om jag beskriver en övning otydligt så kanske det misstolkas och då kan det ju blir helt galet. Alla har ju sina egna metoder och sätt att träna hund, och det är lätt att missförstå hur någon tänker och menar och det vill jag ju inte. Speciellt inte när det gäller mina tränare etc. =)

Jag har alltså flera skäl för att tänka om vad gäller bloggandet, vi får se hur det blir. Kanske blir det flytt till ny adress för bäst vore om man kunde lösenordsskydda vissa inlägg. Den funktionen verkar inte funka på blogg.se så jag överväger att byta, men det känns ju oxå trist för allt det jag sparat lär ju gå förlorat då.

Ja..hmm..så ligger det till iaf. Nu ska jag till gymmet på provträning, ett beslut som jag grunnat på i över ett halvår!! :) Spännande men lite läskigt!! Hejsvejs!

Hemlis!

Ja, det är sant! Vi har en hemlis, en ny hemlig blogg! Den är främst till för träningsråd och tips på övningar som vi fått och som är ämnade exklusivt för oss! Vi bestämmer vem som får läsa och vad som går att läsa! Är du oemotståndligt nyfiken så skicka ett mejl så får vi se... ;)

Tröttare kan ingen vara...

...än en gyllene liten retriever som jobbat hårt för att hålla sig i skinnet hela dagen. Han har sovit sen han kom hem, legat i hallen och sett helt förstörd ut.

Nu sover han i sin korg i vardagsrummet, med en söt liten tuppkam på magen!

image131

Träningsdag med Birgitta Staflund-Wiberg

Idag bar det ut till Trekanten för träningsdag. Jag skolkade från skolan, träna hund är mycket viktigare! ;) Idag var det två goldenhanar, ett gäng flattar förutom Sigge och Dot som börjar bli rena radarparet!

Vi fick börja med att gå på linje, vände fram och tillbax och fick massa bra tips. Vi lämnade även hundarna och en annan hane var framme flera gånger och nosade Sigge i baken mm men han låg som en stod. Svansen for upp men annars rörde han inte en fena! När hunden varit där nåra gånger och det blev lite rörigt här och var reste sig Sigge och sökte stöd hos mej. Men ändå, det känns som en STOR seger. Sigge har känts supertrygg hela dagen, han har inte retat sig på nån av de andra hundarna eller varit spänd eller nånting. Superskön och lugn stämning och trevligt träningsgäng!

 Sedan blev det en övning på linjetag längs diagonalerna i en kvadrat. Efter det fikapaus samtidigt som vi turades om att köra ett rissök/markering. Alla övningar syftade till att VI skulle styra hundarna och bestämma vad som skulle hända och att de inte skulle vara så säkra på vad som ska komma härnäst. Sigge blev väldigt uppeldad och började tugga på dummien och jag fick bra tips om hur jag ska jobba med det. Det kommer det bli mycket tränande av framöver!

Pizza till lunch i gröngräset smakade mums för mattar och hussar medan hundarna fick slappa i bilen. Sigge fick ligga i skuffen med bakluckan öppen och det skötte han fint FÖRUTOM en gång när han kom inrusandes o fjäskade framför pizzakartongerna. Det var bara tillbax med honom och sen stannade han där tills det var dax för nästa moment.

Då kollade vi hundarnas minne lite grann och skickade dem över vatten efter att de fått hämta ett linjetag för att "bryta" vattenfixeringen. Sigge fixade linjetaget på land bra men vid vattnet började matte och sen hunden att tveka men det grejade sig sen. :)

Till sist blev det dubbelmarkering men hunden fick bara hämta den ena. Sigge var väldigt inställd på den han INTE fick hämta så det var svårt. Träna mer på det!!

Att komma ihåg: Ta det lugnt (andas uuut), låg röst, var tydlig och noggrann!

Nu är både matte och hund trötta men vi har lärt oss massor!!


Äntligen hemma!!

Imorse påbörjade vi den låååånga resan hem. Det är faktiskt döjobbigt att köra nästan 40 mil själv. Nu har jag bestämt att Paul MÅSTE fixa så han får börja övningsköra. Jag bävar lite för att vara hans "handledare" eller vad det heter men det ska nog gå bra...*jag ska lära han aaaallt jag kan*..

Jag fick en smärre chock när jag klev upp imorse! Sigge däremot var lika lycklig som vanligt. På bilden ser han lite olycklig ut men jag tror han spanar efter något. Vad gillar ni vår Kalle Anka-julgran?

image124


Bilen hade ett tungt snötäcke på sig och hela världen var vit!

image125   image127

Som tur är var det plusgrader ute så det var inte halt på vägen så det gick att köra hyfsat snabbt ändå. Efter matstopp på Corner's i Västervik var snön borta och det regnade istället..

image128

Sista biten var riktigt seg och när vi kom hem snabbade vi oss med att packa upp och sen kastade jag mej i bingen och snosade ett par timmar. Väääldigt skönt...nu har jag lagat middag...ÄNTLIGEN!!!!!! Har inte fått fiskbullar på säkert ett år, det var ett kärt återsteende vill jag lova!!

image130

Bloggfix

Jag håller på att fixa till bloggen lite men det är lite lurigt faktiskt. Jag kan ingenting om sånt där och får lite chansa mej fram. Nu är det lite småfix kvar plus fixa till header'n för den är allt annat än snygg....inväntar nog proffshjälp till den... ;)

Påskdagen

På förmiddagen gick vi en promenad med Sigge och Hugo. Sigge gick lös och hade nog i färskt minne att matte kan ha med sig visselpipan för han vände sig ideligen om och tittade på mej. Det ska man inte klaga på iofs, alltid trevligt när hunden är intresserad av att hålla kontakten med en. Problemet är ju att det inte går att öva....hihi...men men..kunde vissla några gånger idag och då fick han en tennisboll. Nu är han snarare till att sätta sig oxå. Reagerar snabbt som blixten gör han i alla fall!!

image114
Sigge på gården med ett vedträ, nöjd som få. Man kan oxå träna finfina avlämningar med vedträn! ;)

image121
På väg mot nya äventyr


 

image122
Paul och Hugo tittar på ett rävspår och missar att Sigge tänker dyka ner i diket för ett dopp.
I bakgrunden ser man mamma och pappas hus
.
Sedan vankades middag med bland annat rådjursstek, potatis och vitlöksmorötter. Gott, och till efterrätt var det gräddglass med hjortronsylt. Mätta i magen begav vi oss till Karlsdal för att hälsa på Linda och Tessan och spana in deras nya häst. Det är ett åttaårigt fullblod som av nåt "proffs"  blivit bedömt som oridbar då hon var helt ohanterad när de tog över henne i höstas. Nu är hon inriden och välhanterad, tjejerna kan dom!! Tessan red på en annan häst från stallet som jag blev väldigt förtjust i, en fuxfärgad halvblodsvallack. Den var tydligen till salu..man blir ju rätt sugen... :P Stallet var jättefint, det är nyrenoverat och supermysigt! Dessutom ligger det jättecentralt, tar säkert bara några minuter från centrum och ändå är det "landet" därute. Gäller att vara i rätt del av stan för Örebro är ju faktiskt en bra bit större än Kalmar.

image116image115
    











Linda och Tessans fullblod Dehli till höger och till vänster snygga stallkompisen som var till salu...


Efter att hälsat på deras nya familjemedlem åkte vi iväg för att träffa Linnea och Andreas nya familjemedlem, nämligen deras lille Arvid. En synnerligen söt liten bebis på snart åtta veckor som var lik både mamma och pappa. Han var lugn och snäll när vi var där men han kunde visst vara lite grinig han oxå..men jag fick hålla honom en lång stund...han verkade faktiskt trivas helt okej där. Jag trivdes oxå!! ;)

image117
Någon är väldigt mätt...


 

image118
...men det gick visst att smila lite mot kameran..

image119
..men här tog mättheten över igen!


Vid femtiden lämnade vi deras lägenhet och Arvid som nu somnat, och begav oss på fiskbullejakt, med framgång!! Jag älskar såna fiskbullar som man kan köpa färska i kyldisken, såna på burk är bara blä men dessa...mmmm.. Vi har utan framgång letat på Willys så nu tog vi svängen om Parkhallen men där hittade vi inga fiskbullar. Däremot träffade jag en pappa till en fd elev. Det var trevligt!! En sista chansning på Renommé gav jackpot för där fanns både fiskbullar och fiskekaka. Mums!!! Jag köpte flera paket av vardera så nu ska det bli fiskbullar framöver!!!! *lycka*

Roligt att träffa sina gamla trogna vänner igen. Det blir ju inte så ofta när man bor 40 mil ifrån varandra. Det som är skönt är att man börjar om på samma ställe som man slutade sist. Så ska det va! Skönt att veta att det faktiskt finns människor man kan lita på när man är dum och naiv som jag! Tack för att ni finns, ni Örebrovänner vi träffat denna gången och lika mycket er vi inte fick möjlighet att träffa denna gång. Ikväll ska vi ta det lugnt, och imorgon bär det av mot Kalmar igen. På tisdag blir det ingen skola för mej utan kurs för Birgitta Staflund-Wiberg. Är inte utan att jag är lite nervös men det ska bli jättekul!! Jag tror att de andra är lite duktigare än oss så jag hoppas vi hänger med ändå. Avslutningsvis en bild på en lycklig och stilig Siggeman (synd bara att han inte stoppade in tungan)!

image120

Glad påsk!!

Igår kväll såg vi på den där miniserien på ettan, den var faktiskt ganska spännande så vi ska se andra avsnittet ikväll. Längtar redan! Jag gick och la mej före Paul och fick sällskap av Sigge en stund. När han insåg att husse inte skulle komma o lägga sig gick han ut i vardagsrummet. Jag märkte inte ens när dom kom tillbax, Paul hade suttit uppe och läst till tretiden.

Inte undra på att han var trött imorse när jag ville upp och åka iväg till Bra Begagnat och spana på roliga grejer. Tyvärr var det stängt, det är ju bara pensionärer som driver det så de ville väl vara hemma och äta ägg idag. Synd, för det är en av de bättre andrahandsbutiker jag vet. Allt är fräscht och fint och har man tur kan man till och med hitta textilier, som superfina lakan med monogram och sånt. Perfekt o pyssla lite med ju!!

Istället susade vi upp på stan och spanade på Kavalkad, som fö var omnämnt i sista numret av Sköna Hem. De har superfina grejer från 50-70-talet. Jag blev väldigt förälskad i en 70-tals skål med två tillhörande små brickor i sån superbra plast. Tyvärr så kostar det en del där...på myrorna däremot fyndade vi böcker. Jag hittade tre pocketböcker och P en stor fin bok om fåglar. Vi spanade oxå på lite annat och tog en tur om Tysslingemöbler men det var lite av en besvikelse faktiskt. Det fanns typ antingen möbler eller konstigt junk.

Hemma donade vi lite med bilen och hade väldiga diskussioner med pappa om huruvida man får plats med två hundar och packning i bilen. Pappa tycker absolut att man får det, men så är både pappas packning OCH hans hund i miniformat...I vilket fall som helst så lutar det just nu åt att vi eventuellt ordnar med en friskluftskroksspecial och sen får Sigge helt enkelt överleva sommaren i corsan. Han är ju så duktig på att sitta och vänta (både uppbunden som lös) så det får vi väl göra när det är träningar osv. Hundar i bilen när det är varmt är jag väldigt petig med. 

Sigge har oxå fått sig lite uppmärksamhet idag. Det började med att han lekte med en kotte. Den kom han och visade upp och lämnade av SUPERFINT i min hand. Sen fick han tillbax den och så gick han iväg en runda för att sedan komma tillbax och upprepa proceduren. Då kunde jag inte hålla mej längre utan hämtade några tennisbollar för att öva lite dirigering ("så länge det inte är dummies är det väl ingen fara" är min extremt dåliga ursäkt...den håller inte för han blir ju supertaggad  *skäms*). Det gick faktiskt ganska bra ändå och stoppsignalen sitter som ett smäck. Idag fick han nåt ryck när han tappade bort en boll och började söka över ett större område men se då gick det att stoppa med stoppsignalen och sedan visa honom rätt! *stolt*

Nu är det snart påskmat med familjen och sen blir det väl slöa o ta det lugnt. Så skönt att bara göra ingenting speciellt. Imorrn ska vi träffa Linnea med familj, och om jag får tag i Linda så ska vi hälsa på dem i stallet och titta på deras nya pålle! Sedan ska vi få rådjur till mat...mums!!


Destination Örebro

Idag bar det iväg till Örebro för att fira påsk med familjen och dessutom få träffa Linneas lille bebis Arvid. Sigge tycker det är skoj att åka bil, men Sickan delar inte hans passion. Däremot fick hon dela skuffen med Sigge och det hjälpte faktiskt, hon skrek inte alls lika mycket som vanligt (ja hon satt såklart i sin bur).

image105

Här sitter Sigge och poserar, Sickan ser inte lika nöjd ut...

Vi stannade på vägen två gånger, i Västervik var vi inne på Rusta óch fyndade lite Sagaformsaker. Det blev en liten skål med träsked och sex långa teskedar för bra priser! Vi spanade oxå in var Jami har sin affär fastän de såklart hade stängt idag. Vi susade vidare på vägen och i Norrköping blev det matpaus. VI hade tagit reda på att det fanns två sushiställen och det vi valde hette Kimono sushi bar eller något sånt och det rekommenderar jag inte. För det första luktade det fisk när man kom in, kändes ofräscht. För det andra så var maten inte på långa vägar lika god som på Kama sushi. Jag har ju helt förälskat mej i de inverterade rullarna med sesamfrön på utsidan och Kama fyller dem med en massa olika goda saker. Här var det bara lax och gurka i och noriarket på utsidan. Riset var inte heller lika gott, var lixom mer "grötigt" än på Kama.

Men men...lagom mätta blev vi ändå och susade sen vidare raka vägen till mormor. Hon fyllde år idag, så vi var bjudna på middag. Sigge och Sickan fick såklart följa med in, kolla in bilden så ser ni hur KUL det är att vara i buren...

image106


Maten  var god, det blev lax med potatis och sen den goda chokladtårtan till efterrätt. Mums! Vi hade med oss en blomma till mormor och en till mamma. Jag fyndade lite fat på Röda Korset som jag satte minipåskliljor och hjärtan på snöre i och dekorerade med sten och ett litet fågelbo med ägg och ljuslykta. Det är faktiskt jätteroligt att göra såna små arrangemang, och om man bygger upp en liten "bas" med pysselgrejer så har man alltid att ta från. Mormor fick ett vitt lite mer "romantiskt" fat medan mamma fick ett lite mer i femtiotalsstil (ursäkta röran i bakgrunden).

image107    image108

Sedan åkte vi hem och tränade Sigge lite på fältet utanför mammas o pappas hus. Det blev lite hafsigt planerat och det visade sig oxå i resultatet för Sigge var väldigt snar till att byta idag. Jag fick lägga ut några på nära håll och verkligen vara på honom så han kom in direkt utan att tramsa mellan dem...Goda nyheter var att stoppsignalen satt som ett smäck. Vi gjorde samma övning som på träningen i onsdags med Paul som förste kastare och idag fattade han att han fick springa ut. Härligt att se honom när man visslar för han vänder i luften och tittar på mej!! :) Enda som är liite mindre bra är att han inte sätter sig, men jag ska nöta lite med stoppsignalen vid sidan så fastnar det sig säkert. Visserligen står han blickstill och väntar man lite så lägger han sig ner, men jag vill ha honom sittandes, det ser snyggare ut.

Nu väntar snart tv och sen sängen. Är DÖDStrött..det tar på krafterna att köra hela vägen från Kalmar faktiskt. Längtar tills Paul kan börja övningsköra....

Operation kloklippning

Paul tog sej en liten pratstund med katten förut och då passade vi på att klippa klorna. Lilla madamen som jag egentligen brukar klippa klorna på helt själv låg nu skrikandes i husses armar och försökte med alla medel (tänder och klor) att ta sig loss. Vet inte om hon spelar på husse eller bara blivit ännu mer tjurskallig. Förut har hon snällt legat på rygg i mitt knä och visserligen ylat lite tyst men inte försökt sticka...

Klorna var faktiskt ganska långa och en klo var oxå supergrov. Hon har väl inte lyckats med sin tassikyr där, för annars brukar hon sitta och dra loss "gammalt" klogrejs själv. När man klippte lite grann i det tjocka så lossade det ett stort sjok och sen såg klon ut som "vanligt".

Hela traumat utspelade sig i sovrummet och Sigge gick och la sig bakom sängen när han såg att tortyrtången var framme. Jag ropade på honom men inte ett ljud hördes...någon låg heeeelt blickstilla. När jag kikade in under överkastet kikade Sigge tillbax från andra sidan, till hälften "gömd" under sängen..hihi. Han kom faktiskt fram av egen fri vilja men la sig halvägs under sängen men med huvud och rygg under sängen så gick det så fint så att klippa. Han har blivit duktig min Siggeman. Efter kloklippningen tog vi ett tag med kardan så nu är han påskfin!

Vi städade bort lite mössor och vantar idag och längst ner i korgen hittade vi Sigges badleksak. Det är typ en ring med rep och handtag så man kan kasta den låååångt och så är det hans egen så man måste inte va så kinkig med att han ska lämna in den och sånt som med dummies. Bra o ha när man badar eller vill ha honom att simma! Jag la den bakom korgen men Sigge stod o kikade o nosade o snosade efter den bra länge så han fick faktiskt ha den nu en stund fastän han egentligen inte får ha leksaker inomhus. Nu ligger han med den i korgen och med jämna mellanrum så dyker han upp framför soffan och vill att jag ska säga varsågod....då hämtar han den och sen får jag ta den och sen ska han få tillbax den och då går han o lägger sig med den igen. Roliga vovve!!

Skärtorsdag för Ägge...

...innebar en biltur till Öland. Nu börjar det bli så att man verkligen vill ställa bilen i skuggan om hunden måste vara kvar en ensam en stund. Vi stack till Öland för att kolla in köpcentrum på Färjestaden. Blev ett par "gympaskoballerina" till mej och en påskpresent till sambon. Sen åkte vi och hämtade densamme för att äta lunch på biblan. Då vågade jag faktiskt inte lämna Sigge i bilen för solen gassade på som bara den på parkeringen. Istället fick han sitta och spana vid en bänk strax utanför café biblan. (Det är för övrigt Pauls absoluta favoritlunchställe, själv tycker jag det är bra för man kan välja lite vad man vill ha. Tråkig som jag är väljer jag jämt samma (är lite petig med bufféer trots att denna är superfräsch) så jag tycker väl inte att jag vill äta där varje dag. På Kama Sushi tröttnar jag nog aldrig däremot..mmm...

Idag är det tvättdag och sorteringsdag. Nu måste vi packa ner de kläder vi inte vill ha längre och forsla hem dem till Örebro. Röda korset här i stan har intagsstopp på kläder efter vad jag förstått och vi ger istället våra kläder till mamma som ger dem till sin goda vän som i sin tur ser till att de kommer till ett speciellt barnhem i Indien. Hon har nämligen adopterat sin dotter från just det barnhemmet. Ja hon är flera år äldre än mej så det är ju länge sen men de har ändå behållt kontakten och är där och hälsar på och hjälper dem med saker osv. Skoj tycker jag!! Mamma och pappa har oxå varit där så tydligen har jag en indisk "stöd-syster" där. :)

Just ja, vad gillar ni Sigges nya smeknamn? Det är Maria som går i min klass son som har döpt honom. Isaac har sett bild på Sigge och pratar ofta om honom hemma, men han kallar honom Ägge...passar ju bra så här i påsktider! :)

Nähäpp..dax att springa till tvättis igen. Nu väntar det tråååååkiga centrifugerandet och hängandet av kläder. Blä..fram för mer tumlarvänliga plagg!!

Stjärnsigge!!

Idag hade visst Marina och Sven bestämt sig för att vara snälla och göra övningar som vi fick lyckas med! Hur det än var planerat så gick det i alla fall toppenbra. Vet inte hur stor betydelse cykelturen som Sigge och jag gjorde på eftermiddagen hade, men han var faktiskt lugnare ikväll (observera nu att lugn är relativt...han låter fortfarande som ett ånglok och springer som en krabba men han är lugnare!!! Och dessutom, han pep knappt nånting, Gud så skönt!!!

Idag hade jag i åtanke Anders Hallgrens ord om att "en hund som äter godis kan inte stressa" så jag var lite generösare med gottar till Sigge när vi var passiva, och jag tror faktiskt det hade sin effekt oxå. Tootsie och Sigge är förresten varandras totala motsatser..Sigge dundrar fram som ett ånglok medan Tootsie är så försynt o behaglig att se. Inte utan att man blir lite avis, men jag älskar ju Sigge och tycker han är enormt rolig att jobba med. Men, man kan ju alltid hoppas att nästa lilla guldklimp blir aaningens mindre ånglokslik!!

Idag började vi med en övning där vi la ut ett linjetag och sen tittade på en markering som Sven kastade. Första gången fick de hämta markeringen först medan vi gjorde tvärtom andra gången. Båda hundarna skötte sig perfekt (förutom att Sigge andra gången gjorde en ansats till att göra en lov för att kolla läget). Avlämningarna satt skitbra idag med, och jag tror det gjort en hel del för resten av vårt arbete. Vi gjorde om övningen på ett annat ställe där markeringen landade bakom en mur och linjetaget låg lite dolt och det gick oxå superbra. Sigge hade värsta drivet både ut och tillbaka! Skoj att se!!

Vi avslutade med att träna på stoppsignal. Sven stod en bit bort och kastade en markering rätt nära sig själv. Sedan skickade vi hunden och blåste stoppsignal ganska snart. När hunden stannat och satt sig skulle den som belöning få hämta in dummien. Sigge fattade galoppen med att stanna men istället för att springa ut så kom han in till mej. Det blev lite komplikationer i kommunikationen tror jag men vi redde ut det och när jag var snabbare med att skicka honom igen med ett UT-tecken så förstod han och Sven kastade samtidigt en andra markering som han tog. Sigge fick beröm för att han stannade så snabbt och bra så det är bara att öva vidare på.

Sen blev det lite taktiksnack om olika dirigeringsövningar osv och även Yippie fick chansen att jobba lite som "dummie" och visa lite övningar. Sist fick hon även hämta en dummie som låg lååångt bort mha dirigering. Dit har vi en bit att gå...=)

På vägen tillbaka fick hundarna umgås lite och Sigge skötte sig kanoners. Han är faktiskt mer intresserad av att kolla av områdena vi tränat på än att leka med tjejerna men lite bus hann han med. Superskönt att se honom leka så himla fint. Han hittade en låååång pinne som Tilda snabbt snodde, Sigge låg häpet kvar och tittade efter sin pinne...hihi...duktiga snälla goa hund!!  Vi kunde konstatera att Sigge ser mycket tryggare och lugnare ut nu när han umgås med hundarna än i början. Det känns så skönt!!! Jag trodde att senaste tidens dåliga händelser skulle lämna djupa spår i Sigge så att han kanske inte skulle våga lita på andra hundar igen men det går ju jättebra:)

Träningsmässigt så ska vi fortfarande träna på att inte träna samt jobba på kondisen. Samtidigt vill jag nu börja få in stoppsignalerna och skick åt sidorna lite bättre så det ska vi nog jobba lite på i helgen. Kanske ska jag använda plastskålar med godis i istället för dummies....men jag tror att jag istället ska hämta in en hel del själv eller låta Paul med Hugo i kopplet göra det..

Nu ska det bli en macka och snart kvällsmat för Sigge (fast det blir lite mindre ikväll för han fick ju en hel del på  träningen...)

Förlåtet..

....är försäkringsbolaget sen det kommer trilla in en rejäl slant på kontot. :) Vi tog ju kopia på alla papper och kvitton som rör Sigges veterinärvård och skickade in för ett par veckor sedan och imorse kom besked. Hurra, blir ett fint tillskott till sparkassan, vilken sinat lite sen vi fått betala både våra egna och andras veterinärräkningar sista tiden för att inte tala om bileländet!!

Just nu sitter jag och klurar på hur jag ska trötta ut Siggeman lite innan träningen. Det får väl bli en cykeltur, även om jag inte gillar att cykla på asfalten med honom..jag själv är dödstrött efter en heldag i skolan (fem timmars föreläsning om hur man torkar produkter sterilt och läser mollier-diagram är inte min uppfattning om skojsigheter...)


Dummiens återkomst..

..vitsigt värre! SM i dåliga skämt, here I come!!

Igår när vi var ute och tränade på att inte få jobba så la jag ut ett fritt sök bestående av sex dummies. Sex dummies var oxå antalet jag räknade till när jag sedan plockade in dem utan att minnas att jag ju slängde ut den vi gjort hållfast-övningar med..en stackars dummie låg alltså kvar helt ensam i Värsnäs över natten...

Idag fick vi alltså styra kosan mot Värsnäs igen och leta rätt på den. Jag funderade ett tag på att låta Sigge hämta den men det skulle ju vara en björntjänst. "Varsågod hund, gå nu ut på det sök vi tränade på att inte göra igår, så du verkligen förstår att det lönar sig att vänta för man får aaaalltid lön för mödan..." Jag kom fram till en kompromiss med mej själv, en borttappad dummie är faktiskt inte roligt och ganska onödigt så OM jag inte hittade den så skulle Sigge få gå runt i området typ "o rasta sig" så jag kunde hoppas på att han hittade den. Nu såg jag den visserligen på en gång, den låg där lite fin kamoflerad i gräset bara.

Sigge var faktiskt sansad idag, ja visst var han glad över att komma ut i naturen men han gick gärna fot och undrade vad vi skulle hitta på så jag passade på att göra en linjetagsövning. Fyra dummies kastades ut vid ett stenröse och sen fick han hämta en  i taget medan jag backade mellan gångerna (jag passade på att backa medan han var ute). Skitsnyggt jobbat av honom för inte en gång tvekade han. Sista gången tror jag faktiskt han sprang bara för jag ville det tills han fick röset i sikte och mindes igen. Man ser att han springer raskt och rakt framåt men har en liite frågande min tills han kommer på sig. Det är ju(/väl?) helt rätt!! Mycket bättre än övningen i onsdags då allt bara blev flamstrams och fel. =)

Det fick räcka med den enda övningen och sen fick han bara öva på att hålla fast medan jag gick ifrån honom eller när han gick fot. Det gick oxå jättebra, han släppte inte en enda gång! Avlämningarna är oxå så himla trevliga nu!! När jag märker att han blir mer "hagalen" så tar jag fram en godis och sen får han den när han lämnat (på kommando) i min hand.

Vi gick en sväng i skogen oxå och på vägen ut gjorde jag liknande som igår, la ut fyra dummies när Sigge tittade på och tog in dem själv på tillbakavägen. Usch, det är så jäkla läskigt att gå ensam i skogen när man inte känner stigarna. Inte det att jag är rädd för björnar och sånt (nog för att jag är det men det finns faktiskt inga i Värsnäs) utan för att jag har så taskigt lokalsinne. Vet inte hur många gånger jag gått med hjärtat i halsgropen och inte alls vetat var jag är!!! Nu vågade jag mej till och med på en liten stig jag inte sett förut och det gick det med, träning både för matte och hund idag med andra ord!!  Sigge fick springa fritt på stigen varvat med att gå fot vid sidan och det funkade kanon. Ibland tycker jag han kommer lite långt fram men om jag då gör några halter så rättar han sig själv bakåt varje gång jag stannar och efter några gånger så börjar han gå lite längre bak. Finemang!

Sen tog vi en liten bilrunda och köpte lite pysselsaker för här har det sedan tillverkats födelsedagspresent till mormor och påskpresent till mamma. Nu kan jag ju inte lägga upp bilder i bloggen för jag vet ju att mams läser ibland. Mormor vet jag inte....men hon är duktig på datorer iaf!! Hon kan både mejla och titta på bilder och spela patiens på datorn min mormor! Det kommer säker sluta med att jag lägger upp bilder ändå, jag är jätteusel med att hålla presenter hemliga!! Vet inte hur många gånger jag försagt mej eller inte kunnat hålla mej utan bara måstat ge presenten i förväg! Hehe..

Nä, nu är det dax att plocka undan lite saker på köksbänken för Paul ska visst göra grillspett och klyftpotatis med tzatsiki åt oss ikväll! Det är minsann till o vara lite bortskämd! :)

Föreläsning med Anders Hallgren

Föreläsningen skulle vara i ett gult hus en halvmil utanför Emmaboda så vi stack iväg redan vid sextiden. Kvart i sju kom vi dit, och där stod bara en enda bil...tanten i såg lika förvirrad ut som vi. På en anslagstavla utanför dörren satt turligt nog en lapp med reklam för föreläsningen, men platsen var inte det gula huset utan biosalongen i folkets hus!!! Hoho...varför hade dom inte utlyst det på nätet!? Jag fick raskt fiska upp telefonen och ringa numret som stod där för vägbeskrivning så vi hann precis i tid. Tur!!

Föreläsningen var jätterolig. Anders berättade väldigt träffande om olika hundar och hur de beter sig...hihi...man hörde igenkännande skratt mest hela tiden. Han beskrev nämligen inte bara hundarnas beteende utan även mattarna och hussarnas, och ur hundens perspektiv!! Jag är ju nu extremt lättroad men jag satt o fnissade mest hela tiden...hihi. En och en halv timme gick blixtsnabbt och efter fikapaus var det en frågestund som oxå gick alldeles för fort.

Kvällen blev sen, och när jag kom hem fick både Paul och jag dricka-cravings så vi fick kila bort till OK och köpa dricka...vår duktiga hund platsade vi lös utanför, och tro det eller ej men han var minsann kvar, prydligt på sin ändalykt när vi kom ut! ;)


Utlovad träningsrapport

Siggs och jag tog bilen ut till Värsnäs och stannade om affärn och köpte med lite fika. Väl där fick Sigge rasta av sig lite och sen fick han gå lite fot och så platsade jag honom och la ut ett fritt sök. Sigge trodde givetvis han skulle få jobba och det fick han...men inte på det sätt han hade förväntat sig.

Istället stoppade jag en dummie i munnen och så jobbade vi på att gå fot med dummie och på att han ska kunna sitta kvar med en dummie i munnen när jag vänder mej om och går därifrån. Gå fot och sitta bredvid mej med dummie är inga problem men det är svårare när jag vänder mej om...då vill han släppa så där fick jag passa på att vara lite snabb så jag hann belöna honom och ta dummien så han fick göra rätt istället för fel...

Sen gjorde jag det svårt och strösslade lite dummies och tennisbollar runt Sigge som satt med dummie i munnen. Det var jobbigt för honom såg jag men han skötte det kanon. Sedan fick han "bli strösslad" utan dummie i munnen och då gjorde jag det svårare och kastade frestande men inte en gång tappade han behärskningen, inte ens när bollen landade mitt framför honom. *duktig vovve*

Jag kastade ut den sista dummien på söket och sen satte vi oss för att fika (matte fick fika, inte Sigge ;) ). Snopen Sigge accepterade att ligga och vänta och blev nog rätt paff när jag efter fikat gick och hämtade in alla dummies själv, tog med mej Sigge och gick till bilen. Rätt nöjd med träningen, duktig vovve! Får se om han är lika samlad på onsdag!

Wiho! :)

Jag ska på föreläsning ikväll! Hurra! Min snälla klasskompis M ringde och frågade om jag ville följa med på Anders Hallgrenföreläsning ikväll. De hade inte fått nån barnvakt så maken skulle vara hemma med barnen= en extra biljett som hon undrade om jag ville ha! :) Handlar om hundpsykologi och hundägarpsykologi har jag fattat som så det kan nog bli mer än intressant.

Nu ska Sigge och jag ut till Värsnäs och träna på att inte träna! Hihi...rapport om båda eventen kommer senare.


Försäkringschock!!

Fixade lite med räkningarna och hade fått in en ny faktura från If där Sigge är försäkrad. Kostnaderna hade gått upp med ca 700 kr på ett år, helt sjukt!! Ringde och frågade varför och det var tydligen för veterinärpriser gått upp osv. Fick även den tråkiga nyheten att självrisken gått upp från 2000 till 2500. Galet, de summorna kommer man ju inte upp i med vanliga småkrämpor!!! Iofs har If den fördelen att de betalar ALLT inklusive receptbelagda läkemedel, men fortfarande är det ju en försäkring man lär tjäna mest på vid en stor skada, typ operation osv. Det hoppas jag ju att vi slipper, så jag överväger att byta försäkringsbolag. Agria är ju samma som Länsförsäkringar där jag har bil och hemförsäkring plus att jag tror man får rabatt när man är medlem i SKK så kanske det är något att överväga...

Bra var iaf att den höjda självrisken börjar gälla först 29 april när vårt nya "försäkringsår" börjar...men ändåååå...suck. Dyrt det är att leva och verka då. Överväger oxå att skaffa träningskort. Jag längtar så grymt efter Yoga och nu såg jag att Nautilus har det på fredagar. Förut har jag bara sett att Kalmar Fitness har och där verkar det så snobbigt plus att det är långt dit (=lätt att smita undan). Nautilus är ju bara tvärs över gatan både hemifrån och från skolan så det kanske är nåt att satsa på. Dessutom har Paul kort där...vi får la se.

Nu ska jag greja vidare med mina papper, eller om jag ska gå och köpa några pärmar, för det behöver jag verkligen..*telefonpaus*..japp det ska jag. Sushilunch med pälskling på stan!! Hejsvejs


Ny bil!

Ja det är samma bil men den är sommarfixad och fin. Som värsta rallyteamet bytte vi däck och tvättade bilen på OK. Räkningen blev liite lägre än förra gången, tur det! När nu utsidan var fin så skulle såklart insidan oxå bli det så fram med dammsugaren och bort med allt grus!! Paul fick jobbet att fixa kofångare och de där svarta plastgrejerna ovanför hjulen med "bumpershine" så snart kommer den se ut som ny!!!

Sigge var med hela tiden och gick mellan Paul som fixade med cykeln och mej som grejade med bilen. Han fick hjälpa till oxå och bar bort sin fäll till piskställningen. :)

Nu väntar lite fix o don inne, eller kanske en tupplur i soffan. *gäsp*


Äggsta äggstra!!

De där ägget som vi anklagade Sigge för att ha glufsat i sig, det har dykt upp igen!! Det låg under soffan. Antagligen är buset ett resultat av samarbete mellan katt och hund. Sigge har lyft ner bo och ägg och katten dribblat iväg ägget!!

image103

Den som väntar på nåt gott...

...väntar aaaalldeles för länge tycker Sigge. Idag styrde vi kosan mot Birdhunters för lite träning i arla morgonstund med Marina, Dot, Sanna och Zombie. Sigge som tagit sovmorgon vaknade med ett ryck till när han kom ur bilen och hade knappt ens tid att kissa. Herre min Gud, det var ju träning på gång!!! Vi tvåbentingar konstaterade snabbt att Sigge nog skulle få jobba idag, men inte som vanligt! ;)

Istället fick Sigge följa med matte och kasta markeringar åt Dot, Sigge visste knappt till sig i trasorna men inget fick han hämta. Under hela passet strösslade vi dummies runt båda hundarna. Först var det svårt att hålla rumpan i backen men sen satt de båda som ljus och var superduktiga. Sigge markerade visserligen väääldigt väl var alla landade, hans ryggrad måste vara gjord av gummi för han vred sig hela varvet runt med rumpan fortfarande i backen. Att han markerar gör ju inget, det är ju snarare en fördel med en sån vovve.

Paul fick sedan agera dummiekastare när Dot övade på linjetag medan Sigge bara fick hålla dummies. Livet var bra orättvist och han såg superpaff ut när han satt där med en dummie i munnen. Vi övade på att gå, på att stå och på att sitta med dummies och sen slipade vi lite på avlämningarna så att Sigge bara släpper på kommandot tack även fast jag håller fram händerna osv. Nu börjar jag känna mej riktigt nöjd med avlämningarna faktiskt, det enda jag vill ska bli lite bättre är att han kommer in mer rakt framför och sätter sig närmre mej med bättre ögonkontakt, men det kommer säkert med tiden.

Nu ska vi öva mycket hemma på att hålla så jag kan gå ifrån honom, stå med ryggen mot osv utan att han släpper. Han är mycket duktigare nu än han var förut, men bättre ska det bli. I slutet av passet var Sigge riktigt lugn, men när Paul tog upp tennisbollskastaren blev han superfixerad vid honom. Det gick över lagom tills Marina gick ut i hagen och la ett fritt sök åt Fun. Både Sigge och Dot höll på att glo ögonen ur sig, ja Sigge var såklart värst!! :P Han kunde bara inte tro att det inte var HANS sök!!!!

Summa summarum: Ingen schizodog här inte!! Mer träning behövs men det är nog helt rätt medicin. När Sigge väl får köra ska vi tänka på att göra jobbiga övningar så han verkligen får anstränga sig, ex sök i tung terräng osv. Sen måste jag hela tiden ha i bakhuvudet att han inte ska varva. Dessutom ska vi varva med konditionsträning. På onsdag ska jag anstränga mej supermycket ändå från början så han inte flamsar runt och han får veta att han lever om han gör det...

Vi längtar jättemycket nu efter Yippies ultraljud, men vi håller både tummar och tår och svansar och allt möjligt så det ska nog gå vägen!!!

Tack för en trevlig träningsstund och goda råd!!



Det tar på krafterna att göra ingenting! Sigge är HELT slut!! Han orkar inte ens tassa efter ut i köket för att kolla smulor...hihi..söthund! Nu ska matte och husse sticka till OK och byta till sommardäck och tvätta bilen.