Den sagolika chokladpajen

Det var länge sen jag la upp något favoritrecept här i bloggen. Här är ett på en så himla god chokladpaj. Den är lite meckig att göra men är helt klart värd besväret!!

Pajskal av mördeg
125 g smör
1,75 dl florsocker
lite salt
4,25 dl vetemjöl
2 äggulor
2 msk kall mjölk eller vatten

Blanda ihop smör, florsocker och salt antingen för hand eller med elvisp eller matberedare. Jag föredrar att göra det för hand eller med elvisp för då har man bättre koll på degen. Tillsätt sedan mjölet och äggulorna till blandningen ser ut som "smulor". Då tillsätter man vatten eller mjölk och bakar ihop allt till en klump. Den lägger man i kylen inrullad i plastfolie i ca en timme.

Skär sedan tunna skivor av degen och lägg i botten och längs sidorna på en form (ca 28-30 cm brukar vara bra). Tryck ihop kanterna men rör så lite som möjligt i det för övrigt. Det blir godast så...in med formen i frysen eller kylen en timme till och grädda sen i 180 grader i ca 12 minuter. Det går utan att kyla först men då kasar sidorna ner lite grann.

Chokladfyllning
140g smör
150g mörk choklad
8 msk kakaopulver
lite salt
4 ägg
2,5 dl strösocker
3 msk sirap
3 rågade msk gräddfil eller creme fraîche

Smält smör, choklad, kakaopulver  i en teflonkastrull eller i vattenbad på svag värme. Under tiden vispas ägg och socker till det blir fluffigt och sedan blandas sirap och gräddfil ner. När chokladblandningen smält blandas den oxå ner i smeten. Allt hälls sedan i pajskalet och gräddas på ca 150 grader i 40-45 minuter. Låt pajen stå och svalna innan servering.

Jag tycker det allra godaste till är färska jordbgubbar och vispgrädde men variation är ju alltid bra. Frukt till är nästan ett måste för den är väldigt mäktig. Varnar oxå för att den är väääldigt god kylskåpskall!! Idag har pajen bakats helt laktosfri och till kommer det serveras jordgubbar, cantalope-melon, vindruvor och laktosfri vispgrädde. Den luktar lika gott som vanligt, det enda som skiljer den lite är att ytan är mer blank och bubblig än vanligt. Receptet kommer från Jamie Olivers kokbok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback