Början på baklängeskedjan...

Idag träffades grabbarna grus för bus på gröna fälten bakom Skälby. Sigge, Zombie och Viggo tyckte livet var lajbans trots vädret och lekte finfint. Sigge visar när han tycker smågrabbarna bara blir för mycket och leker då för sig själv medan de "små" brottas och har sig i en enda stor sprattlig klump av valpben och magar! Skönt att låta Sigge umgås med andra hundar under lugna former, synd bara att de som tvivlar på Sigges förmåga att umgås med andra hundar inte får se det. :)

Idag testade vi första biten av baklängeskedjningen på Sigge. Jag har översatt första delen av artikeln (se tidigare inlägg om sök) och målsättningen på övningen är denna:


 

"Hunden ska på kommando springa ut till figurant, ta sökrullen, kommat tillbax till föraren, sätta sig på plats och hålla fast sökrullen till föraren säger ”tack.”. Föraren ska därefter koppla hunden och på kommando ska hunden snabbt och effektivt påvisa figuranten. Hunden ska kunna utföra hela denna kedja utan extra inkallningssignal.”håll-fastkommando” eller beröm från föraren. Den enda förstärkningen ska vara leken med figuranten efter påvisningen. Hunden ska kunna ”rapportera” liggande, sittande, stående, gående och gömda figuranter, ev också föremål mm."

Förutsättningarna för övningen är att:

"1.Hunden apporterar säkert (Använd gärna bedömningen i lydnadstävling som mål. Var inte nöjd om hunden får sämre poäng än 8.)
2. Hunden tycker att det är nära himmelriket att få leka med figuranten (Anpassa lekens intensitet efter hunden men den bör vara hög.)"

Idag testade vi steg 1 och en del på steg 2 (om du vill läsa närmare kan du bara gå in och läsa i artikeln), men vi kom så långt att Sigge skulle ta rullen innan han fick göra påviset efter kommandot "visa var". Det verkar som om han börjat greppa (att han ska greppa), så nästa gång gör vi påvis efter kommando och sedan påvis med kommando efter han tagit rullen...spännande och se hur det går men speeden till figgen är hööööög!!!! Pipleksak gäller nästa gång som belöning hos figge efter påvis!!!

Tack Sanna och Johanna med hundar för en trevlig lek-och träningsstund!!


Natti natt!!


Nu är den här!!

När jag kom hem idag låg en avi från posten och väntade på hallmattan! Det var tv-boxen som kommit så Sigge och jag kilade iväg och hämtade den och mötte Paul på väg hem från jobbet.

Paul fick laga mat (våfflor!!) och jag leka teknisk och installera den lilla lådan. Såklart krånglade det lite, men det var ju bara klantiga jag som satt kortet upp och ner...hehe..Nu funkar det i alla fall och NÅGON kommer få fyrkantiga ögon...*visslar oskyldigt*

Just nu tittar jag iaf på "det okända" på tv4+...spännande...från Örebro dessutom idag!!

*gäsp*

FY vad jag är trött. Hade tänkt vara duktig och kolla igenom dagens föreläsningsmaterial på morgonen, men istället drömde jag sjuka drömmar om barnhemsbarn och tentor och jag som misslyckad frisör åt en klasskompis. *fniss*

Nu ska vi egentligen ner på stan för att fixa nytt ID åt Paul (USCH OCH FY för den som stal hans plånbok på jobbet..) men jag hörde nyss att han är en något sårad hjälte så jag tror vi stannar här och äter lunch bara. Sen börjar nya kursen, Patologi...för första gången kurslitteratur helt på svenska!

Tjing!

Efterfrågad rapport från dagens sökträning!

NU kommer rapporten från dagens sökträning, som blev av trots mörka moln som hotade med regn och åska. Typiskt nog var vår braiga träningsplats ute vid Mosekrog upptagen av diverse folk så vi fick åka vidare. Som tur var visste Caroline fler ställen så vi hamnade några km bort och det gick ju toppenbra det oxå! Svamp fanns det oxå...*Tove har ärvt mammas svampradar*

trattisar


Idag hade vi med oss kameran från Pauls jobb, superskoj för den är ju såååå mycket snabbare än min lilla Canon. Tyvärr var det nog lite för mörkt i skogen så slutartiden(?) blev för lång och fartränderna många på de flesta bilderna..

NÅGON har börjat fatta vad som är på gång när tjänstetecknet åker på! Troja var först ut och pilade snabbt ut efter sina figgar och jisses vad hon skäller mycket när hon hittar! =) Jag figgade i hennes andra omgång och gömde mej i en grop bakom ett träd...hehe...då fick hon faktiskt jobba lite! Den där NÅGON hoppade glatt ut ur bilen och studsade fram till rutan!! Eftersom Sigge förra gången verkade spåra lite så bad jag
Anna om tips och hon tyckte att figuranten skulle springa runt kanten av rutan istället för rakt ut. Vissa fick alltså mer motion än andra men det var bra för Sigges skull iaf!!


full fart på påvis


Idag körde vi utan minnesmarkering, Sigge har ju som sagt förstått vad som ska hända. I första skicket fick figuranten agera genom en klapp.Sigge rusade ut som en kolarem och lika snabbt tillbax. Väl inne igen så vill han gärna visa upp sin sökrulle för alla andra, men det går ju o slipa på! Påviset går hyfsat det oxå, men matte riskerar ju nästan livet!! Nästa gång blir det lina!! Det verkar som att han hellre spårar ut och Caroline tipsade om att figgen ska agera lite (typ gubben i lådan) för att Sigge ska få driv ut och inte spåra! Nästa skick testade vi utan klapp men då började Sigge söka på en gång (iofs ingen dum idé om man vill hitta sin figurant, men inte det man vill åt när man tränar sök ju...). Kallade tillbax honom och så fick figgen klappa och då sprang han rakt på! Vi gjorde två skick senare och jag känner mej jättenöjd med min vovve!!

Det gick bra för de andra vovvarna oxå, och jag passade på att leka lite med kameran. Tyvärr blev som sagt de flesta bilderna suddiga och virriga men jag lyckades fånga Viggo med matte Johanna i full koncentration på en fin bild!


ekipage med fokus


Till slut fick  fyra av busarna rasa av sig lite i skogen. Sigge hittade en rolig pinne som han helst ville rulla sig på och efter ungefär tre sekunder var han totalblöt och smutsig. Förstår inte att vita Isa kan hålla sig ren och Sigge som ändå är mörk alltid ser ut som en LORTGRIS!!!!


oj..

                                          
Sigge verkar inte riktigt hänga med ungdomarna...



Efter en stunds filosoferande i den där gropen bakom trädet när jag väntade på Troja så upptäckte jag att mossan är full i vatten. Titta bara! Inte konstigt Sigge blir blöt!!


mossa


Nöjda kunde vi åka hemåt, och medan jag borrade och sågade så att köpmandisken förvandlades till tv-bänk var Paulen på gymmet och svettades lite. Nu ikväll har Sigge legat som en död sill och nästan gasat ihjäl oss. Kan det fortfarande vara pannkakorna som spökar!?

Tack Caroline och ni andra för en trevlig sökträning!!!

Gomorr från trollet!

*gääääääsp*

Igår blev det en snabbrunda till IKEA och vi köpte: Fler korgar till hallen, två fotpallar, gardinskenor (men det fanns verkligen INGA snygga panelgardiner där..*besviken*) och lite smått och gott. Tittade även lite efter en stor golvlampa men vi kom inte riktigt överens om vad som är snyggt så det blev ingen..:)

Idag kommer vår nya tv-bänk!!! Jihoo! Hittade en annons på
blocket om en gammal köpmandisk ca 60 cm hög och var ju bara tvungen att bjuda på den, och nu blir den vår!!! Den kommer passa perfekt här, precis vår stil!!! Så idag blir det städa och greja och fixa här hemma! Bilder kommer sen!!

Tyvärr kommer ju inte L & A pga att de var lite oroliga för att köra i stormen, men antagligen kan de komma till vår inflyttnings-/glöggfest runt lucia, så lägg på minnet alla go vänner att då blir det fest!!! Skoj!!!

Ps. Har märkt en noterbar skillnad i besökarfrekvens beroende på om jag skriver om hundar eller om inredning..hihi... Vissa måste vara OTROLIGT intresserade av mina tankar om hundar och föreningens styre eftersom samma personer läst min blogg typ 20 gånger minst av statistiken att döma!!






Tenta o så nya böcker..

Glömde ju att berätta att jag nu haft tentan. Den var faktiskt inte sååå hemsk, men jag är faktiskt osäker på om jag klarade mej. Fick iaf reda på av Anna att jag svarat rätt på första frågan, som jag chansade på! Vad är det där för stil och helt plötsligt byta första fråga!!!? Hihi....märks att jag har pluggat gamla tentor. Den där frågan om korsbryggecykeln fick jag nog inte många poäng på, men jag skrev lite grann iaf. Sen var det en del ord som jag inte alls hade koll på betydelsen av... Jaja, det är bara att vänta några veckor så får vi se hur det gått! Ska försöka att inte tänka för mycket på det, det mår man bara dåligt av ju! Skönt den är över!!

Jag susade ner på stan (hade medvind av Gudruns lillasyster så det gick fort) och köpte böckerna till nästa kurs! För en gångs skull är de på svenska. Jätteskönt!!! Då kan man fokusera på att förstå istället för att översätta allt. Som tur var har jag ju pälskling som kan översätta alla ord jag inte fattar, men det blir ju lite tjatigt för honom ibland... ;)

Har tänkt att INTE plugga ett jota under helgen, L och A kommer ju och hälsar på och sen blir det sökträning på söndag eftermiddag (om stormen blåst över).

Nu väntar jag bara på att Paul ska komma hem från jobbet så att vi kan sticka till IKEA......

Städdag!!

Japps!!! Nu är det äntligen dax att ta tag röran här hemma!! Är jättejättetrött på att det är så här stökigt och att det aldrig blir klart härinne!!

dammvippa


Nu ska det tvättas och städas och rensas ut saker och ställas iordning. Vill hinna med en IKEA-sväng oxå men vi får väl se..Pälskling ville inte följa med, men det betyder ju bara att jag år bestämma heelt själv över vad vi ska ha!! :)

När det äntligen är lite ordning och reda här ska jag ta fram kameran och fota lägenhetens alla vinklar och vrår så ni får se hur vi bor!! :) Men som sagt...städa och tvätta till en början!!

Hejsvejs så länge!!

Sushi!!!




Åååh...min allra bästa älskling är just nu nere på stan och hämtar sushi åt oss. De säger ju att man blir intelligent av fisk så det måste ju bara vara en perfekt uppladdning inför tentan!!


egen sushi

I somras gjorde vi egen sushi titt som tätt, se bild ovan. Det är oxå ruskigt gott även om det inte riktigt slår Kama Sushis goda läckerbitar!! När vi gör hemma har vi använt kallrökt lax istället för färsk och färsk ÄR faktiskt godare..mmm....bara längtar nu!! Tänk så klok jag ska bli!!!

TV-box på väg!!

Äntligen har jag fått ändan ur vagnen och beställt en digitaltvbox. När jag har kollat upp priser förut har jag bara hittat paket som kostat typ 229 kr i månaden vilket känns lite för lyxigt för en fattig student. Idag hittade jag dock att det ska kosta 59 för ett "nöjespaket" och ringde och beställde. Nu kan jag snart  följa intrigerna i Cityakuten och Desperate Housewives igen!! Jihooo....o det skulle ta mellan 3-10 arbetsdagar, vilket betyder nästa vecka eller veckan därpå!! Inte alls farligt med tanke på hur länge jag fick vänta på att få ADSL i gamla lägenheten!!

Tyvärr kommer vardagsrummet bli utrustat med ännu en tråkig ful låda o flera sladdar och kontroller men det får vi väl leva med!! Stackars pälskling som inte vill ha nån TV alls! Vet ingen som blir så uppslukad av tvn som han..han tittar nästan ännu mer än jag gör! Vi brukar sitta som ett gammalt pensionärspar på fredagskvällarna och kolla på hur maneter förökar sig eller hur sälarna simmar under isen på antarktis...*fniss* Kunskapskanalen är icke att förakta!!


Planering för sökarbete

På söndag ska vi antagligen träna igen med vårt lilla "sök-gäng" så jag har börjat fundera på hur jag ska jobba vidare med Sigge. Jag är i alla fall helt på det klara över att jag inte vill gå för fort fram. Jag har inte planerat att starta någon tävling eller något så vi behöver ju inte stressa fram resultat utan kan slipa fram en bra träningsplan i lugn och ro!! Speciellt viktigt o ta det lugnt när jag inte kan nånting om den här sortens sök från början även om vi har hjälp av vår instruktör!

För det första vill jag vara säker på att Sigge alltid springer rakt ut och att han oxå söker av hela djupet så figgen bör väl ligga på bakre gränsen i princip alla gånger. Det är nog oxå klokt att bara ha en figge ute tills jag är säker på att han springer rakt ut.

För att få in själva rutinen tänkte jag följa jeas tips om att figgen ska gömma sig på samma ställe men att Sigge får  en kortare och kortare minnesbild och vänta längre och längre innan han skickas. TIll slut ska han inte få nån minnesbild alls utan själv klara att "tänka fram" var figgen ligger. Att figuranten agerar med en klapp eller så är oxå bra för Sigge tror jag, speciellt nu i början så att han verkligen förstår vad arbetsuppgiften är.

Vad gäller arbetet med rullen så funkar det i dagsläget ganska bra. Figuranten håller rullen nere på marknivå utan att stoja, och Sigge tar rullen och springer tillbax in till mig utan att jag behöver kalla in honom. Väl tillbaka hos mig vill han ibland visa upp rullen för alla andra som är där, men genom att de står en bit framför dem så borde det fungera bättre. Ska även försöka träna på att han kommer in snyggt och sätter sig vid sidan enligt den där
artikeln jag nämnt tidigare.

Jag funderar på om figgen ska börja ha rullen liggandes på marken och hålla foten lite på den så Sigge blir mer "självständig"?

Något jag oxå funderar över från den artikeln är det där med beröm. Det stod att genom att INTE berömma när hunden kommer in med rullen utan istället låta figuranten bli belöningen så kommer hunden bli både mer motiverad till att påvisa figgen och att inte blindmarkera. Det låter ju skitbra!!! Dessutom KAN ju Sigge själva apporteringsbiten i söket så det väl ju inte nån jättebedrift som behöver uppmuntras massor. Jämför det med att jag skulle bli tokig av glädje varje gång jag säger "sitt" till honom och han lyder...

På väg ut till figgen går det oxå ganska snabbt, men vissa andra hundar har ju definitivt mer driv ut så figgen måste kanske bli ännu roligare att komma ut till igen! Visserligen är det ganska skönt att inte behöva riskera livet supermycket utan bara lite grann när man springer ut, men det SKA ju tydligen gå så snabbt som det bara går!!!

Mmm....det var nog det jag tänkt på just nu i alla fall. Finns ingen återvändo..dax att plugga....

Städdag!!

dammvippa


Så där ja..då har jag städat, inte hemma för där är det pinsamt ostädat, utan i bloggen. Jag har aldrig menat att föreningens anseende ska sänkas i denna blogg, och det är enda anledningen till att jag städat. Ber om ursäkt för eventuellt knas som uppkommit av det.

Jag står för allt jag skrivit och sagt, och som jag sagt förut tror jag inte att jag är känd bland mina vänner för att ljuga! Dock bör jag väl som alla andra dra mitt strå till stacken för att lugna ner stämningen och om folk stör sig...ja då städar jag lite då.

Men, bloggen är ändå min plats att ventilera händelser i mitt liv (som är totalt subjektivt för det är ju mitt...)och om det stör någon av andra skäl än det ovan nämnda så är det bara att låta bli att gå in och läsa...

*

Vilse i tolvmilaskogen, eller kanske på bana 12..

Idag tog Sigge, Zombie och Viggo en tur till Norrliden för att utforska den spännande skogen där lite mer. Tre glada filurer skuttade vägen fram (eller snarade kravlade och rullade och hängde i varandras öron) när helt plötsligt en dalmatiner kom rusandes runt en krök!! Den var väldig söt, brun och vit, men hej och hå....vi fick snabbt fånga in våra vildar så att dalmatinern sprang tillbax till sin generade husse!

Leken/promenaden/brottningsmatchen fortsatte genom skogen och över ett fält. Är verkligen fint därute!! Vi hittade en perfekt äng att lägga spår på...och precis bredvid stora villor, så några spår DÄR blir det nog inte...

Det finns verkligen nackdelar med att ha hund på "bortamark". Hemma känner jag ju hur många bönder och skogsägare som helst och är säkerligen fri att träna överallt på deras mark. Dessutom finns det flera jägare så jag säkert lätt hade fått tag på vilt till apportering osv. Inte för att det hade rymts nåt mer än dom små andvingarna som redan ligger i frysen.....men ändå!!!

Nåja, tillbax till promenaden! Vid husen fanns en väg, men valpingarna började ju bli trötta så vi vände och gick tillbax samma väg igen..trodde vi ja!!!! Helt plötsligt dök en väg upp som minsann INTE var där på ditvägen! Vi följde den, Johanna var heeelt övertygad om att det var cykelvägen till Lindsdal och när vi dessutom såg golfbanan trodde vi att vi hamnat i Värsnäs....Gode tid..hur tar man sig hem därifrån med två trötta valpingar och en smutsig gylling!??

Som tur var skymtade vi taket på Norrlidshemmet och när vi gått över den gröna fina appellplanen (f'låt golfbanan) och klättrat igenom en hel djungel med träd och ris (vissa mer elegant än andra) dök plötsligt bilarna upp framför oss. Ljuva syn!!

Hur äventyrlig får en vanlig tisdagseftermiddag blir egentligen tror jag Sigge tyckte som nöjd sovit hela kvällen. Han tycker det är jättekul att umgås med sina valpkompisar Viggo och Zombie, även fast dom nog kan bli liiite jobbiga när de är som Bill och Bull på varsin sida om honom! Tur det finns pinnar så man kan roa sig själv!!



Sigge med en av många älskade pinnar

Välkommen hit du nyfikne själ...

Ja, här är den då...;)

Som jag skrev som kommentar till bloggen där jag omnämndes:

"Ja du X. Jag har INTE talat skit om enskilda personer eller nämnt några namn, bara talat om hur JAG upplevt denna sista tid. Hycklare är nog det sista man kan kalla mig, jag kan inte upptäcka något lögnaktigt i min blogg och jag är nog känd av min omgivning för att stå för vad jag tycker. Däremot kan jag förstå om man tolkar händelser olika, men MIN blogg är MIN tolkning. Bra av dig att länka till min sida för då kan ju alla se olika tankar om denna tråkiga röra. (Om det är något speciellt på min blogg som du kände dig utpekad av eller som sänker själva föreningens rykte så kan du väl skicka ett mejl till mej så tar jag bort det. O ja, jag kritiserar styrelsen för jag tycker den fungerar under all kritik. Det står jag för..det vet du.)
Vad gäller det som skedde mot dig på forumet så tycker jag du ska försöka ta åt dig av det istället för att bli arg på det som sas. Det har vi ju pratat mkt om att jag måste kunna hantera. Det somt stod var konstruktiv kritik om hur du hanterade situationen i lördags och inget mer...ingen förlöjligade sig eller var bara elak på pin kiv. Om du kritiserar så andra så måste du oxå vara beredd på gensvar själv. Vi ställde upp och hjälpte dig med träningen så gott vi kunde och att sen upptäcka att du tycker så här och är så otacksam var inte speciellt roligt. Det kändes faktiskt inte heller speciellt trevligt att du klagade på vår snälla instruktör, speciellt inte i rollen som ...."

Har inte så mycket mer att tillägga i ämnet idag. Tråkigt att det blivit så här, men jag hoppas verkligen kvarvarande styrelsemedlemmar gör sitt bästa för en ny fräsch start utan gammalt groll som gror. Hoppas oxå att ett eventuellt nytt forum kommer att fungera bättre. Är ju rent larvigt med ett forum som ska regleras av en enda persons personliga åsikter och att forumet inte "ägs" av föreningen. Det är odemokratiskt och lite läskigt... Ska styrelsen ha NÅGON  "bestämmanderoll" så är det väl kanske att se till så tonen på VÅRT eget forum hålls trevlig snarare än att tjabbla om fåniga beslut som egentligen alla medlemmar (alla 14!) borde få uttala sig i.

När jag hade häst och vi hade en ekonomisk förening i stallet räknades det som att alla medlemmar (hästägare) satt i styrelsen och alla deltog på alla möten men det fanns givetvis ordförande, kassör och sekreterare. Det funkade skitbra och vi var runt 18 hästägare. Kan man inte lösa det på ungefär liknande sätt? Det behöver väl inte vara så himla märkvärdigt, styrelsearbete har väl inget självändamål?

Nattinatt mina vänner och alla andra som jag (inte) känner!!

Fart på karusellen...

Ja, ikväll började det verkligen hända saker på forumet, det till och med låstes!! Så kan det gå...

Jag tror någon fick känna på hur det är att ta emot kritik istället bara för att bara ösa den ur sig...nämen hoppsan, var det jobbigt!? Blir man ledsen när folk klagar på en? Kritiken var faktiskt konstruktiv och diplomatiskt formulerad, till skillnad från det som pågått i styrelserummet sista veckorna.

OM det var så att en person hade tagit emot massa orättvis skit så kunde jag känt medlidande men det är svårt eftersom det faktiskt var ganska så välförtjänt och rättvist. Har du råd att hacka på andra så får du väl vara beredd att ta emot det själv!!

Nu när jag vet att jag inte är ensam om att ha reagerat på sista tidens konstiga händelser känns det bättre. =)




Tråkigheternas eviga tugg.....

Nu har jag kontaktat Kårstyrelsen som är ansvarig för vår verksamhet. De är villiga att hjälpa oss och oxå ställa upp som mötesledare. Det tycker jag låter jättebra då vi inte verkar kunna lösa det här på egen hand. ..ska bli skönt o slippa eländet sen!!!

Oviktigt om oviktigt...

Hihi..för att vara oviktigt så är det ibland väldigt roande att läsa...ibland säger det som står mindre om det som står än om annat som kanske inte är meningen att lysa igenom....om man säger så...


Sökträning IGEN

Idag stack vi ut i skogen igen med Viggo, Zombie och Ollie med mattar och husse (Viggos). Paul var oxå med, men jag tror han behöver förnya sin "skogsgarderob" lite, byxorna sprack när han tog på sig dem!! Hehe..

Vi la först ett spår, vallade sökrutan, snackade lite skit och gick sedan spåren. Alla hundarna lyckades, vara bara jag som lyckades vimsa bort slutet på vårt spår, men Sigge klarade det hur bra som helst ändå!! Tur man har en hund o lita på!!


paul, tove o sigge inför sök


Sen var dax för sökträning. Alla hundarna var superduktiga, verkligen skoj att se när poletten trillar ner!Jag börjar fundera på hur man ska gå vidare sen. Sigge springer med full kareta rakt ut i skogen och när han hittat figuranten och tagit sökrullen från denne kommer han raka vägen in igen (med undantag för ett  litet "ärevarv" en gång).
Han släpper inte rullen utan ger den till mej  på kommando (sätter sej dock inte vid sidan utan vill gärna visa upp rullen för andra som är där). När jag säger "visa var" så sticker han nu raka vägen till figgen i skogen med mej som en trasa efter (som det tydligen ska va..).


full fart ut


Läste en superbra artikel om hur man ska jobba med sökrullen och påvisningen. Är nog dags att börja jobba på det parallellt med att man jobbar på själva söket....Är ju bättre att lära in rätt från början än att det blir fel o att man skapar sig en massa problem att jobba bort!

Det var iaf en väldigt trevlig eftermiddag i skogen och med efterföljande mat på Burger King. Tack för det tjejer och killar!!!





Så trött man kan bli...

Tur att det här är MIN blogg så jag skriver vad jag vill. Den stackare som inte orkar läsa behöver inte sticka in näsan...detta är ju till för mej och mina vänner...


Sökträning

språng ut


Idag har vi varit på sökträning med Husse. Vi samlades vid macken i Läckeby och åkte ut i skogen. Där gjorde vi två sökrutor som var typ 100 breda o 50 djupa. Tvärtemot vad Jea sa...blir lite snurrigt ibland. Tror att jag hellre vill jobba med smala rutor så att Sigge lär sig att jobba rakt ut. Han är ju lite snurrig ibland och när det gäller fria söket i apporteringen så har han svårt att jobba utåt...Tror risken finns för samma fenomen i söket här.

Iaf, Sigge visade sig ha fattat det där med sök riktigt bra!! Han skötte sig nästintill exemplariskt, sprang rakt ut mot figgen och sen kom han in när jag kallade på honom. Sista gången kom han tom in HELT av sig själv! Jippi!!! Caroline verkade nöjd med honom, och jag är det definitivt! Stor skillnad mot första gångerna när han inte alls fattade vad han skulle göra. Nu jobbar han såå målmedvetet!!

Jaja, han har ju ingen rutin än så vi har lååång väg kvar innan man kan känna sig säker på att det funkar, men nu ska vi börja jobba lite separat på att ha rullen i halsbandet. Tror inte jag ska blanda in den i träningen än på ett tag utan mer jobba separat. Vill inte att han ska börja göra fel från början. Det är ju väldans svårt att korrigera ett felaktigt beteende....

Nu är han trött, kondisen är inte den bästa! Hihi...han ligger och är Sigge Heffner i sin "badrock" och orkar knappt lyfta ögonbrynen....

Tjing!

Vilse i pannkakan...

När vi ändå var ute i Norrliden imorse passade jag på att gå en sväng i skogen bakom Norrlidshemmet med Sigge. Det var faktiskt jättefin skog, svamp fanns det oxå, men jag orkar faktiskt inte rensa mer nu..blää..

Sigge skuttade lyckligt omkring, och den enda hunden vi mötte var precis i början, annars var vi aaalldeles ensamma i den lite trolska skogen..mmm...ensamma....på hemvägen började jag genast beklaga mitt dåliga lokalsinne för jag hittade inte alls hem....hjäälp...alla stigar såg obekanta ut så Sigge fick leda vägen i kombination med vad jag tyckte verkade vara "rätt håll"...Som tur var hittade vi tillbax till bilen (tack och lov att Sigge uppenbarligen kan bakspåra.... ;) )

Nu kan jag med gott samvete begrava mej i böckerna resten av dagen, och Sigge ligger på golvet o filosoferar över något...

Stigen ska definitivt undersökas mer, men med sällskap, mobiltelefon och snitslar. Vet inte varför inget sagt något om den stigen förut, de som bor i Norrliden måste ju ha gått där, annars har de missat något. Kanske skulle vara något för Husses söndagspromenader, men det tänker INTE jag ta tag i...vi känner oss inte så välkomna på dem iaf. Oavsett har de förlorat sitt syfte om Sigge inte får umgås med andra hundar utan munkorg. Tänker ju knappast släppa min älskling i skogen med munkorg om han inte ens får gå lös med halsband...skitfarligt om han fastnar och om dessutom nosen sitter fast kan ju hela nacken knäckas! HUUUU.....

Bild från spårningen igår

Bild från spårningen idag

Spårhunden Sigge

Idag har jag minsann varit duktig! Efter att ha pluggat mellan nio och två så åkte jag hem och tillverkade mej lite spårpinnar (eller vad det heter, markeringar?). Hittade lite stav i hobbyrummet som jag sågade till på en "riktig" elsåg. Kände mej pysslig a la Ernst...Sen åkte Sigge och jag ut  till Sanna och Zombie och sen vidare ut i skogen för att träna vovve!

Vi la varsitt spår, Sanna blod- och jag ett personspår. Skogen visade sig vara väldigt kvistig och stenig så spåret kändes lite knaggligt och dessutom fick det svänga lite mer än beräknat. Åkte bort en sväng och skulle träna lite grann, jag tänkte kasta lite apporter och hämta in dem själv men gjorde det stora misstaget att en efter en kasta ut alla så sen hittade jag dem inte.Som tur var hade jag ju Sigge med mej, så han söka, men vi hittade inte den sista.... :( Så är det nån som hittar en mycket älskad grön dummie i skogen så får den gärna återbörda den till oss.....

Lagom när vi insett att dummien var borta och letat oss fördärvade efter den var det dags att åka och spåra. Sigge spårade som om han inte gjort annat och matte hade bra mycket bättre koll på pinnar och lina och hund när ingen JEA gick bakom och skrek!! ;) Tror oxå det faktum att det var lite tuffare terräng och svårare att se markeringarna gjorde att Sigge tog det lugnare. På ett ställe hade jag glömt bort hur jag gått och istället för att lita på Sigge (som siktade in sej helt rätt) så stannade jag till lite grann. Sigge blev dock inte störd av det utan fortsatte som ingenting efter det. Han arbetade skitbra med nosen och markerade pinnarna jättebra så jag hann med att släppa linan och gå fram till honom. Jag lät honom inte gå med jättelång lina men släppte på honom sista metrarna när han sett markeringen. Riktigt skojsigt ju!!!!!

Zombie å sin sida var inte sämre han! Han gick spåret klockrent!!!! Superduktig liten vovve. Idag var oxå första dagen med sele och lina, och det gick ju super. Han har fått Sigges gamla sele och den satt superbra, såg proffigt ut minsann!!!

Stolta mattar åkte hemåt när det började skymma redan vid sextiden!!!!

//T

Simsalabim

Åhh, vad glad jag blir! Ringde just till ridskolan som köpte Simsalabim för, jaa...är det två år sen nu? Ridskolechefen är iaf kanonnöjd med honom, "bästa köp jag någonsin gjort", kan det bli bättre!!? Joo..han har dessutom startat LB/LA i somras med mycket goda resultat!! Grattis Simpan, jag visste du var en stjärna!!!!

Var tvungen att fråga om vi nånsin skrev in i kontraktet om återköp vid pensionering, och tydligen brukar hon alltid kontakta före detta ägaren när det är dax för pension och jag hoppas så mycket att vi har möjlighet att ta hem lillklimpen då, och jag hoppas han hinner få ett långt härligt liv innan dess.

Han verkar trivas kanoners, är storfavorit och är dessutom "flockledare" för sina damer på sommarbetet...:) Annat än den lilla valpiga grå som klättrade genom staketen och hölls kort av tanthästarna...



Simsalabim
Här är ett gammalt kort från Elgskogen, när han fortfarande var grå...

En glad fd hästmatte...


Min bästa Sigge

Han är fortfarande en stilig kille, älsklingen Sigge....



Sigge apporterar i Vallentuna

Sigge apporterar stolt in den förlorade dummien på valpträff  i Vallentuna.

                      
Sigge framför slottet

Lika stolt poserar han framför slottet i Kalmar.





Sigge 6 veckor

                      
Sigge 6 veckor


Kan man va sötare än så här....lilla snuttebebishunden..han var tusen gånger mer charmig än den andra valpingen...

Jippi..ingen dugga!!

Efter att jag kom försent till föreläsningen imorse så fick jag reda på att vi inte har nån lab imorgon och inte heller nån dugga på måndag!! Jippi!! Läraren är visst sjukskriven och det är ju inte så jippi för honom men skönt för oss. Hoppas han inte är allvarligt sjuk bara, då skulle det kännas lite grymt o glädja sig...

Nu är det iaf bara att koncentrera sig på handledningen som är kvar samt plugga gamla tentor. Imorrn är det biblan som gäller, och sen ska jag lägga ett spår åt Sigge och jag hoppas att Zombie och Sanna har tid att följa med!


Frukostfunderingar

Mitt filosoferande gjorde att jag kom försent till lektionen...töjpiskt!!!


Klickerträningsrapport

Stackars SIgge blir helt söndertränad nu....VI tränar lite nu och då, främst inkallning med visselpipa, footwork och mattan. Ikväll var jag bara tvungen att testa om han mindes det vi gjorde med Linda på en träning i våras. Då skulle han nudda en kon med nosen o det var skiiitsvårt då, tog massa tid o han kom typ halvt om halvt på det då....nu gick det som blixten!!!! Jag kunde tom ställa den bakom honom o han gick dit!! SKoj!!

Mattan verkar oxå börja funka bättre, kanske för att jag bytte godis nu....omväxling förnöjer... Skoj när det ger resultat!!

Redovisning

Uscha..idag ska vi redovisa litteraturuppgiften. Jag hatar att redovisa saker, glömmer jämt bort vad jag ska säga och blir nervös. Inte blir det bättre av att jag har en gigantisk blåsa på tungan som gör skiiitont. :( Jag sluddrar när jag pratar, låter som om jag har en tungpiercing eller nåt, inte alltför snyggt..

Dessutom fattar jag inte hälften av det jag ska säga...*hehe*...hoppas ingen ställer frågor. Tyvärr verkar läraren vara lagd lite åt det sadistiska hållet så jag kommer nog stå där o få skämmas....tur  vi är tre i gruppen så vi kan hjälpa varann!!

Dag två i JEA-träningen

Idag var det dax för andra dagen på vår träningshelg. Det var ganska segt att komma upp ur sängen imorse, mer för vissa än för andra.... ;) (för ovanlighetens skull måste jag väl erkänna, jag brukar vara stora sjusovaren här hemma..) Samling på Lindö vid tio-tiden och vi inledde med att titta på när Viggo fick träna lite grann. Han är lättlärd må jag säga!! :)

Sen fick vi själva träna, och även husse provade lite grand. Sen kliade det för mycket i mattes fingrar så hon tog över kopplet igen.. ;) Fantastiskt så snabbt man får resultat med klickern, men det gäller ju att veta vad man är ute efter. Jag tycker det är svårt att bryta ner momenten och veta exakt vad man ska belöna.

Under vilopausen/teoripausen pratade vi lite om problemlösning och JEA berättade om hur de jobbat med att få bort Kajsas kaninmani genom att klicka in en "hotspot". En hotspot är ett ställe där man klickar nästan varje gång man går förbi och som ligger i närheten av ex kaninstället..På så sätt kan man rikta om hundens uppmärksamhet från kaninerna till att det kan hända nåt positivt. Verkar ju skitsmart!!

Vi talade även om hur man kan lösa problemet med Sigges "skärpa". Känns skönt att problemet omformulerats från "aggressivitet" till "skärpa" på något vis, och att slippa känna att andra tror att det är fel på Sigges lynne...Skönt oxå att JEA sa det så att alla hörde på nåt vis, på sista tiden har jag upplevt lite hetsjakt på Sigge och hans lynne...som det f ö inte alls är något fel på!!

Det handlar helt enkelt om att Sigge är en rätt "skarp" hund och därmed är snar till att agera och fullfölja ett angrepp. Dock är han ju ingen mördarmaskin, han nöjer sej ju med en liten piercing... ;) JEA menade att om han varit det hade han inte nöjt sig utan tuggat andra hundar sönder och samman. Han såg det oxå som ett problem för Husse, inte bara för oss, och menade att det krävdes att vi alla samarbetade för att lösa problemet. Förslaget gick i korthet ut på att Sigge, för att inte riskera att skada andra, får använda munkorg i risksituationer, och att NÄR olyckan inträffar och ett bråk uppstår så ska jag snabbt som attan vara där och spruta nåt på honom så han helt kommer av sig. Det kan vara något i stil med hårspray eller toadoftspray...ska ju inte vara något skadligt så jag får helt enkelt fundera lite på det. Dessutom måste det ju finnas någon med en potentiell "motståndare" till Sigge.

Kanske är det allra bästa att konstruera en situation så att man har full pejling och kan ingripa i rätt ögonblick. Munkorgen är alltså inte lösningen på problemet utan att Sigge, genom att man sprayar på honom och han kommer av sig, ska få problemet medvetandegjort, eller hur man ska säga. Nu sitter reaktionen i ryggraden och vi vill istället att den ska komma från hjärnan. Då ska munkorgen inte behövas.

Jag känner mej rätt osäker...inte på att metoden ska fungera utan mer på om jag verkligen fixar att gå in i exakt rätt ögonblick. Dessutom vill jag ju inte att Sigge ska riskera att bli skadad...det är ju som sagt aldrig ens fel att två bråkar och de allra flesta som han hamnat i gruff i har ju faktiskt varit rätt så bitchiga själva...Hmm...

Iaf så fortsatte vi dagen med "footwork", vilket typ betyder gå fot. Snabbt som attan lärde sig Sigge att det lönar sig att komma upp vid mattes vänstra sida! Han föll ut åt sidan lite sen, men jag tror att korta träningspass och en inte dötrött hund kommer göra susen. Vi ska försöka öva på detta varje dag.

En i gänget behövde lite hjälp med träningen med apportbocken, hunden ville inte hålla den i munnen. Sigge fick sen prova och han håller faktiskt jättefint nu! Dock tror jag att han kommer greppa den på snedden om han får hämta in den helt själv...något att träna på kanske...

Vi tränade sen lite grann på avlämnandet med dummies, Sigge vill ju gärna ta en liten svängom innan han kommer in, och med klicker verkar det funka super. Han kommer säkert snabba på sig om vi tränar lite mer bara..

En lunchpaus var väl behövd och pastasalladen smakade mumsigt. Sen testade vi lite sök. Sigge var bra trött och orkade inte med ett helt fritt sök, han passade på att ta ett dopp den lille filuren. Kajsa fick gå in emellan och söka, hon gjorde det bra! Finns visst lite fågelhund kvar i pudlar! Skoj!! Efter att Kajsa varit ute var Sigge sugen på att gå ut igen. Blir nog hund av honom oxå... :)

Dopp/lekstund avslutade dagen för våra fyrfotingar, och nu sover han gott här hemma och matte ska ta fram skolböckerna....

Tjing!

Ior-åsnan

Hihi...måste bara dela med mej av en rolig filmsekvens från Svt. Det är en gammal italiensk man som är på väg till sin vinodling eller nåt sånt på sin åsna...och så ramlar hela ekipaget och det ser bara för knasigt ut...(okej, lite taskigt att skratta åt andras olycka men det visades faktiskt i tv, konstigt nog, utan kommentarer och allt, och åsnan verkade inte skadad sen...).

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/player.jsp?d=37199&a=673761

Ps. Händer ung efter 23 minuter....

Tove & Sigge

Tove & Sigge


Ja, det här är vi då...fast för nåt år sen...

Träningshelg med Husse

Idag har jag och Sigge varit ute i skogen hela dagen och tränat med Husse. Vi hann med en heeeel massa; personspår, personsök, budföring och lite träning på att gå lös vid sidan. Sigge han oxå med att bita lite på Loke, JEAs hund...han kunde ju inte låta bli Sigges väldoftande (?) bak och till slut var det nog och det sa pang.

Vi diskuterade problemet med Sigges användande av sina tänder, och vad jag förstod så verkar JEA mena att problemet inte sitter så mkt i att Sigge säger ifrån utan snarare effekten det har, dvs att han verkligen fullföljer och biter, istället för att bara markera. Sigge är alltså en skarp hund..

Ikväll köpte vi med oss pizza och gick upp till oss och hade lite "eftersnack". JEA klickade oxå in gulliga Viggo, gick blixtsnabbt!!! Nu är vi trötta, vet inte om tapetseringen har nåt med det att göra oxå....puh. Här väntar sängen strax...Imorrn väntar ju ännu en lång dag av träning...då ska oxå Paul få chansen att träna lite med Sigge. Ska bli skoj!!

Bloggeri bloggera nu bloggar även jag!

Jaha, så har även jag skaffat mej en blogg...tänkte det kanske var fiffigt så man kan dela med sig lite av bilder och sånt...Har egentligen tänkt skaffa en hemsida men det verkar ju aaalldeles för jobbigt! Får se hur det här går!!