Oj..lite dåligt uppdaterat..

...det är fullt upp här. Försöker fixa ordning trädgården och huset lite, jobbar ganska mycket och så blir det väl lite hundträning oxå.

Jag la varsitt spår åt hundarna förra veckan men jag tror att jag borde låtit hundarna byta spår....lilla löptiken Java pinnade genom sitt spår utan några större problem medan Sigge betedde sig minst sagt virrigt. Han försökte ta upp korsande spår, virrade bort sig totalt..uj uj. Han krävde alltså mkt stöd...

I fredags var det dags för att gå vårt första osnitslade spår!! Lisa hade lagt ute på Segersjö och jag gick med båda "grabbekipagens" spår o kollade. Spännande o se hur andra hundar jobbar, de är ju minst sagt olika dessutom.

Java tog upp sitt spår jättefint och jobbade på med bra intensitet genom hela spåret. Hon gjorde stoooora ringningar flera gånger men hittade ändå tillbaka till spåret och tappade inte ork eller motivation. Roligaste biten var genom en snårskog där buskarna gick över mitt huvud och det enda jag såg var en meter framåt på spårlinan. Det var bara att följa efter. Jättekul o höra kommentaren att det "är ju preciiis som ett eftersök på viltsvin". Brrrr..vi träffade inte på några just där iaf! :P Java missade på något vis klöven med 30 cm men jag fick ta tillbaka henne och då hittade hon på den. Hade det varit ett "officiellt" spår hade hon fått godkänt så det är ju kul att höra!! Anmälningsblanketten är postad så nu är det bara att vänta på att telefonen ska ringa!!!

Smålandshelg

I fredags drog jag och hundarna ner till Grännatrakten för att hälsa på Olle och flattetiken Dizzy. På lördagen åkte vi ut på landet för att träna lite. Java fick prova på att hämta i vatten för första gången. Hon är inte rädd för vatten men det där att simma för och hämta är något hon nog måste jobba med. Hehe..Till och med Sigge fick jobba lite, tror han uppskattade det. Sen bar det vidare mot Kalmar där vi mötte upp Anna och Sam.

Vi tog en lång promenad i Värsnäs och mötte ett stort gäng ungtjurar. Vissa av dem var GIGANTISKA och jag ville vända men Anna tog fram sina cowboyskills och bara gick rakt genom flocken med tre skraja hundar och en skraj matte i släptåg. Jag upptäckte faktiskt att de inte var så farliga och dessutom kunde man ju styra dem! Coolt! =) Sigge passade såklart på att rulla sig i koskit så vi fick doppa dem i spat när vi kom tillbaka. Sam och Java tyckte Sigge såg hur kul ut som helst när han simmade längs bryggan och det slutade ju med attt en nyfiken guling trillade i spat. Alla tre simmade och blev rena och fina (fast mest blöta).

Java har nu blivit en stor tjej (i torsdags tyckte jag att hon började få lite färgade flytningar och i lördags morse upptäckte vi de första dropparna blod på golvet). Spännande för Sam men han skötte sig jättebra. För övrigt kom alla tre hundarna bra överens, skönt att se!

På söndagen åkte vi ut till Trekanten för en kursdag för Anders Carlsson och Mirjam Axner. Det var en kanontrevlig dag och dessutom mycket givande. Vi delades upp i två grupper efter erfarenhet, och provade på lite olika övningar. Jag har fått med mej en hel del att fundera över och är nu sugen på att träna vidare! Java skötte sig jättebra under dagen, hon var cool och jag tycker att samarbetet mellan oss funkar bra. Hon är verkligen ett guldkorn! Det enda som var lite besvärligt var vattenmarkeringar men det får vi väl jobba på. Tror bara det beror på oerfarenhet, hon är ju en sån som behöver få lite erfarenhet för att känna sig trygg.

Idag är vi trötta hela gänget och det har inte gått i många knop. Jag hade planerat in att lägga spår idag men jag tror ingen av oss orkar. Det blir till att vila oss i form och lägga ett spår till helgen istället. Jag är så himla sugen på att gå anlagsprovet snart!!!!

Viltspårsprov!

Idag var SSRK:s fasta prov och jag hade som jag tidigare nämnt lovat att hjälpa till. När provdeltagarna åkte ut till spåren var jag och hundarna kvar på samlingsplatsen och då passade vi på att gå en sväng samt att träna lite. Det blev lite stoppsignal med boll på snöre och sen ett par linjetag mot samma mål men först med en stunds "suddande" av minnet genom att träna bakdelskontroll och fotgående och sen även genom att skicka från en annan punkt. Jobbade även lite med uttecken där jag skickade Java bakåt mot dummyn från sittande och hon hämtade in första gången men sen började hon fåna och nosade runt men tog inte dummyn. Jag kastade då som en markering två gånger för att "peppa upp" henne lite och sen gjorde vi om. Avslutade när hon tog den som hon skulle. Senare på dagen gjorde jag om övningen på en annan plats, bara ett skick, för att se hur hon skulle bete sig och då var det okej.

När provet var över skulle Caroline som är domaraspirant gå ett spår med sin golden men eftersom hon på sista tiden märkt av att hon själv försöker styra honom lite i vinklarna så fick jag gå med Molle och hon och Lisa följde efter. Det var spännande att gå med en mer erfaren hund och det är en nyttigt att lära sig läsa hund.

På eftermiddagen kom Anna och Jocke förbi på väg hem från Hälsingland och hade med sig både Sam och Harley. Sam hade blivit en stooor kille, Java såg verkligen jättefeminin ut bredvid honom. Jag fick hjälp med att sätta upp min hylla i badrummet (tack!!) så nu har jag lite mer plats för förvaring där. Skönt!

Vi är alla tre trötta ikväll, blir tidigt i säng.

Joho..

...hon kunde visst simma även i år! Vi drog österut för att hitta bra badvatten och hittade en liten strand där hundarna tog sig ett dopp. Java visade för första gången detta året att hon kan simma. Tekniken är väl sisådär än så länge, något baktung, speciellt så fort något är i munnen, men det rätar nog upp sig.

Imorgon viltspårsprov och sen besök från Anna och Jocke som passerar förbi uppifrån och neråt.

Sigge i spåret

I onsdags kväll träffades vi i Segersjö för att på kringelikrokiga och dammiga vägar ta oss till Biskopsvrak. Där har Per sina jaktmarker och vi skulle lägga spår där. Ikväll utökades gruppen med ytterligare en tjej (annars har det ju varit jag och ett gäng inbitna jägare!) med en flatte. Kul!

Jag tyckte det var dax att Lisa fick se hur Sigge spårar, hittills har jag ju bara spårat med Java på kursen. Spåret blev 400-500 meter med tre eller fyra vinklar, ett uppehåll och lite klurigheter. En något taggad Sigge drog iväg i spåret med mej som stoppkloss bak i linan. Som jag trodde så missade han totalt första vinkeln, han hade alldeles för bråttom. Jag fick ta tillbaka och visa honom på spåret och efter det lugnade han ner sig betydligt. I stort så var han faktiskt lugnare än tidigare gånger jag spårat med honom. Det blev lite trickigt på ett ställe för i bloduppehållet fick han vittring på spåret bredvid som hamnat lite för nära. Man såg ju att han tyckte det var liiite skumt, något som inte stämde, så jag visade honom tillbaka och sen tuffade han på igen. I slutet var det bloduppehållet och då fick han syn på Per som stod ute på vägen vid spårslutet och Sigge blev SÅ rädd. En skummis!! Han skällde och blev lite splittrad men lyckades ändå fortsätta jobba och hittade klöven. Det var jättebra tycker jag. Han var lite rädd för Per ända till han kom alldeles nära och han verkligen såg att det var nån han kände igen och då släppte han det på en gång och rusade fram och hälsade.

Precis som jag tänkt behöver Sigge bara mer rutin, så det är bara att fortsätta lägga spår. Vi närmar oss anlagsklass och jag har tänkt att skicka in anmälan så man har det gjort iaf. =) Sen får man ju se hur det går, det kan ju alltid hända saker. Ska bli spännande att gå ett osnitslat spår nästa gång iaf.

Nästa spårliga aktivitet är på söndag då SSRK anordnar ett fast spårprov i öppenklass. Jag har lovat att hjälpa till att kolla stamtavlor osv.