Snygging på post utanför slottet

122621-186

Norskpremiär!

Idag invigde vi vår nya norskrulle på sökträningen. Självklart kör vi inte med fast rulle men den hänger ändå där (lite upphissad) o slänger lite mot halsen så han vänjer sig. Turbohunden klev ur bilen och körde värsta repan på första skicket...åt helt fel håll. Där ser man hur det går med lagrad överskottsenergi...jag borde tänkt på det och motionerat honom ordentligt igår eller imorse. Han lugnade sig lite med skicken men tog totalt slut snabbt, vilket är typiskt honom när han stressar upp sig. Det har vi ju sett även på apporteringen.

Något som oxå var tydligt idag är hur dåligt han arbetar med nosen när han ligger högt uppe i varv. Den är inte alls på och han skuttar omkring och letar med ögonen. Någon gång spårade han visserligen efter figgen men det är ju inte heller bra.

De första skicken körde vi "Inki-metoden" på men i andra omgången testade vi att låta honom vindmarkera. Då såg man tydligt att han tog upp vittringen men eftersom jag inte gav kommando och han gick i slakt koppel blev han osäker på sin uppgift och släppte vittringen och tittade på mej. Vi fick gå riktigt nära innan han verkligen tog vittringen och följde den. Andra skicket gick det mycket mycket snabbare, tror det handlar mycket om att Sigge ska första vad som förväntas av honom. Jag tror den här metoden passar honom ganska bra för han har en bra nos när den väl är på. Kanske kan det tvinga honom att ta det lite lugnt om han måste tänka lite och slå på nosen.

Det är inte bara Sigge som ska förstå vad som förväntas av honom som påverkar träningen. Även matte blir ju lite uppstressad nu och då över tusen nya begrepp och saker man ska ha i huvudet (och händerna). Dessutom är det ju olika för alla hundar så när man figgar måste man ju hålla rätt på hur man ska agera mm. Förutom allt det så ska man undvika att skutta vilse i skogen...oj oj...lokalsinnet behöver träning!! Det är roligt att det är så olika hundar med i gruppen för då lär man sig massor. Jag är så tacksam och glad över att få vara med, för de andra är jätteduktiga!

Nähä, nu var det rapporterat, då ska jag till Maxi och handla för idag ska jag baka äppelmuffins och bullar till fölsekalaset! Ikväll väntar jobb, börjar inte förrän 10 ikväll men går ända till 15 imorrn eftermiddag. Då ska det bakas tårtbottnar!


Ledig fredag

Dagen efter tentan så jag har varit ledig idag. Hade egentligen tänkt att vara supereffektiv och hinna med både det ena och det andra men jag var TRÖTT imorse så det blev en lång sovmorgon.

Sen har jag gjort lite småpyssel, varit på IKEA o köpt formar till tårtan på tisdag, tyg att klä om fåtöljen med och sånt. Nu borde jag egentligen ta mej i kragen och åka till Maxi och handla ingredienser så jag kan baka men jag har NOLL lust att trängas med alla som precis fått lön och måste storhandla. Jag åker nog dit lite senare istället.

Idag kom Sigges nya sökrulle med posten. Den verkar kanoners och man fick med en lösrulle som var likadan som den som sitter fast i halsbandet. Då kan vi börja träna med den istället, det blir nog inga problem. Imorgon är det dax för sökträning igen med mitt nya sökgäng! Det ska bli kanonkul, och jag hoppas orken är lite bättre än förra veckan när jag var så förkyld.


Och en sommarbild oxå...

image185

Mysig höstbild...

image184

Så här da'n före tentan...

...borde man väl egentligen svettas över böckerna men alla gamla tentor är gjorda och jag kände inte för det. Vi har varit i skogen och promenerat och tränat istället. Idag vågade jag mej riktigt långt in i skogen i Värsnäs och man kom fram till vatten och såna små "spänger" (en spång flera spänger eller?:S) över blöta partier.

Jag tog tillfället i akt och körde linjetag lite här och var. Samtidigt slipade vi avlämningarna som faktiskt ser jättefina ut, men då måste jag visa godisen när han är på väg in. Då sätter han sig mitt framför och lämnar snällt ifrån sig dummien i mina händer. =) Nu gäller det bara att nöta in denna procedur så han hamnar mitt framför oavsett om jag viftar med en godis eller inte!

Tillbaka på utgångsplatsen övade vi lite linjetag längs ett lååååångt fårstaket vilket oxå gick bra. Sen platsade jag Sigge och la ut tre dummies på olika platser medan han tittade på. Jag gick mot den jag kastade först sen med Sigge och var noga med att han hade koll på vart han skulle. De andra två hade han bra span på utan att jag behövde gå fram mycket alls så gick ju bra.

Lyckades såklart avsluta med ett jättekonstigt linjetag, Jag la en vid ett träd när Sigge var med och sen gick vi bara rakt ut därifrån men det fanns ingen stig att följa och skicket blev konstigt så sigge sprang som i en stor vänsterkrok. Mnja...inte så bra så jag gjorde om på ett tvärsäkert sätt och då sprang han rakare.

Såklart lyckades skitgrisen lägga sig ner i en lerig vattenpöl det sista han gjorde så det blev ett litet fot och magdopp längst ut vid badplatsen oxå. Nu är vi nöjda och belåtna och det börjar kurra så smått i min mage. Ikväll har min sambo lovat mej sushi. Taktiskt så här före en tenta, fisk blir man klok av! Med lite sushi i magen klarar jag nog av att skilja på odds-ratio och relativ risk.....

Måndag

Idag var det bara att sätta full fart igen med tentapluggandet. Tog mej under dagens lopp genom 1,5 tentor så imorrn är det bara att kämpa vidare.

Sigge har haft ganska långtråkigt och inte fått nåra långpromenader men vi har tränat lite grann ute på gården. Ena passet blev det liteinkallningar,  fotgåenden och lägganden och andra passet avlämningar. Nu är avlämningarna helt ok på hemmaplan så jag ska väl börja så smått att träna ute i skogen och ännu längre fram tillsammans med andra.

Längtar till lördag när det blir sökträning igen, och så längtar jag efter att få träna lite apportering. Det ska jag ta mej tid till imorgon eller på onsdag har jag tänkt. Imorgon kväll är det yogakurs igen, jag är ganska kry nu från förkylningen så det ska jag nog orka. Lär ju sätta fart på snoromloppet om inte annat!


Söndag med lite av varje

Imorse var jag lite småtrött efter festen igår. Hade lyxen att få ligga kvar i sängen till morgonsconesen var klara. Mumsig frukost och sen satte vi fart och städade hela lägenheten. Vi har kommit ur våra städrutiner lite, förut tvättade vi alltid på torsdagar och städade då eller på fredagen. Nu blir det lite hipp som happ!

Sedan tog vi bilen ut till skogen vi tränade sök i igår för där fanns det ju helt monstruöst stora gula kantareller. Vi hittade några sådana men mest trattisar, även de väldigt stora på sina ställen. Helt plötsligt var klockan jättemycket så vi fick skynda oss till bilen och susa iväg igen.

Nästa mål var Trekanten och hundpensionatet. Eftersom Sven är krasslig så vill vi gärna hjälpa Marina och idag fick vi hjälpa till lite i hundpanget. Först fick vi värma upp med varsin liten spaniel och sen blev det de STORA grabbarna mastiff och rottweiler. Känner mej ganska modig som fick på den inte alltför sociala rottisen halsband och grimma. Paul förälskade sig i mastiffen men nån sån blir det INTE här! O nej...men jag tror Paul sansade sig när han insåg att den bajsade lika mycket som en häst! Hihi..

Nu har jag oxå (med lite handledning av Anna) beställt norsk sökrulle och ett påvisningskoppel eftersom jag inte hittar Sigges vanliga läderkoppel. Lika bra att vänja Sigge vid halsbandet även om såklart rullen får vara upphissad. Tänker inte börja med fast rulle på länge för att minimera risken för blindmarkering. Det verkar vara ruskigt svårt att komma tillrätta med om hunden börjar med det. Har fått rådet av "alla" att köra så länge som möjligt med lös rulle. Har därför tänkt fortsätta med de vanliga sökrullarna löst, tror inte det har någon större betydelse att rullarna inte ser likadana ut för det är ju principen det handlar om.

Kalasrapport!

Ikväll var vi bjudna på 60-årsbaluns ute i Trekanten. Det var Engstömarnas pappa som fyllde och judogänget var bjudna! Skoj! Vi hade med oss en blomma och ett bidrag till deras Thailandresa. Festen inleddes med bål, snittar och mingel i trädgården och sedan fick vi gå godistipspromenad och gissa vikten på en melon (kände mej aningens kaxig sedan vinsten i förra "gissa viktentävlingen"). Gissa vilka som vann!? ;) Jag fick en filt (väldigt passande för det var kyligt ute på verandan) och Paul ett skohorn/smiskredskap...vet inte riktigt...haha..

Det bjöds på grillat kött och potatissallad med tzatziki och annat gott och till efterrätt blev det äppelpaj med vaniljglass. Jag som inte ätit en enda smula sött fick faktiskt permis och smakade av pajen! Gott! Vi fick oxå författa en sång till födelsedagsbarnets ära och lite sånt. Det var en skojsig fest men det var skönt att åka hemåt nu vid tolvtiden. Jag var chaufför idag och började bli liiite trött i öronen av historieberättarna som försökte bräcka varandra...

Imorgon väntar tentaplugg och sen ska vi ut till hundpensionatet och hjälpa till lite. Om jag hinner ska jag sen på Tupperwareparty, vuxenpoäng ELLER!?

Jag känner mej fortfarande väldigt nöjd med sökträningen idag och är glad att vi fått chansen att ta upp det igen och med folk som var både trevliga och kunniga! Nöjd är jag oxå över att jag inte råkat lära in nåt fel (som jag gjort med apporteringen) utan det gick snabbt att anpassa vårt sätt att träna till det sättet de gjorde vilket blev till det bättre för Sigge.


Sökhunden is back!

Idag var vi inbjudna till sökträning med H från apporteringshelgens gäng. Det var fyra hundar och så en unghund som inte tränade sök ännu utan gick ett spår istället. Vi har ju inte tränat sök på jättelänge, över ett halvår säkert så jag kände mej aningens ringrostig och på det förkylningen. Inte som upplagt för att springa i skogen men vad gör man inte!?

Vi berättade hur vi har tränat vår baklängeskedjning och de andra visade hur de brukade träna. Sigge fick kombinera deras och vår metod genom att istället för att figgen agerade så följde vi med figgen ut (i en båge) och sen gick vi tillbaka och längs stigen så jag kunde skicka rakt ut. Första gången fattade Sigge inte alls att han skulle springa rakt ut utan vek av snabbt men hittade ändå figgen bakvägen på nåt vis. Nästa skick gick jättemycket bättre och han fattade principen jättesnabbt! Jag är imponerad!

Ute hos figgen rundar han snabbt och tar med sig rullen in utan att fastna hos figgen eller så. Därefter snurrade han första gångerna omkring lite i skogen tills vi kom på att vi skulle använda radion så att jag kunde ropa in honom direkt när han markerat. Sista skicken gick urbra!!

Påvisen fixar han oxå bra, speciellt sen jag kom på att vi ju brukade låta figgen agera innan han får springa ut. En gång stannade han dock halvvägs och letade I ett träd!?? Mupphund, trodde han figgen klättrat upp eller?

Det var i alla fall jätteroligt och på köpet hittade vi hur mycket gula kantareller som helst! Måste åka ut nån annan dag om jag hittar och plocka lite mer. Nu är vi trötta och hungriga och om bara nån timme måste vi åka vidare! Då ska vi på 60-årskalas hos en judopappa.

Dagsrapport

Usch och blä  jag är helkrasslig, snorig och hängig, kroppen värker oxå lite grann. De ringde från jobbet imorse och jag kunde inte tacka nej kände jag, så i eftermiddag ska jag dit och sen över natten. Som tur var är jag backup,  annars hade jag nog inte orkat.

I måndags var Sigge och jag ute och tränade och plockade lite svamp. De där svamparna ställde jag in i kylen och kom på nu, de måste ju rensas!!! Nu står det på spisen och ska förvällas och sen kan jag frysa dem. Det är väldigt gott i viltskavsgryta eller i sås till en köttbit.

På lördag är jag inbjuden till sökträning! Det var ju jättelänge sen och ska bli skoj!!! Det passar ju Sigge väldigt bra oxå och det ska bli spännande att se hur han funkar nu, nerbantad och i bra kondition. Får vi lite hjälp med lydnaden sen oxå så kanske det kan bli en start i appellklass så småningom. Om jag inte får ordning på vilthanteringen så känns det helt okej att låta Sigge bli "brukshund" istället.

Träning borta och hemma och stress-strategi

Igår var Siggeman och jag ute hos Marina och tränade lite med henne och Dot. Sigge var laddad som vanligt och jag lite tankspridd o det gick la sådär bra. Har iaf funderat en massa efter helgen och efter träningen igår och tänkt mej följande strategi:

*Vi ska slipa hemma på avlämningar och fotgående separat (ja ett evigt projekt verkar det som).

*På träning ska vi fokusera på vad vi vill ha ut av övningen, är det markeringar som tränas så tänker jag inte bråka med Sigge för att han inte går tillräckligt bra fot eller sätter sig framför. Anledningen är att jag misstänker att en stor del av Sigges stress och "uppskruv" kommer därifrån. (En stor del av MIN stress kommer därifrån i alla fall) Dessutom är det inte så konstigt att Sigge inte fattar vad övningen går ut på om vi tjafsar om massa annat i tio minuter innan. (Är det för bedrövligt får man väl träna på uppställningen och skita i att skicka på vad det nu vi ställer upp oss för...)

*ÖVA på fotgående och uppställningar PÅ träning, men då ska vi träna det och inte annat samtidigt. Det känns mest rättvist för Sigge (och snurriga mej).

*Alltid lösa upp konflikten efter jag korrigerat, något som jag var bra på förut men tappat bort lite. Dvs, kommer Sigge inte på inkallning så säger jag till honom, sen sätter jag honom och gör om inkallningen och ger beröm. Stannar han inte på stoppsignal går jag ut och tar honom till platsen där han skulle stannat, går tillbaka, blåser stoppsignal och ger beröm.

*Hjälpa Sigge till rätt position vid inlevereringen och avlämningen genom godis på träning ett tag. (Den här punkten är jag inte helt säker på så jag ska  höra mej för lite)


Idag har jag känt mej lite halvemlig och nu framåt kvällen så började jag nysa och blev supersnabbt förkyld. Känner redan hur kroppen börjat värka..uscha...vi har dock hunnit med att öva på avlämningar i tre minisessioner, en inne, en ute och sen en inne igen.

Jag platsar Sigge, lägger en dummy framför, ställer mej på andra sidan och säger apport efter att jag visat att jag har en godis. Lägger ifrån mej godisen och sträcker fram båda händerna och säger tack och Sigge sträcker fram nosen så fint så och släpper dummyn i mina händer. Superbra om vi kan få det att funka hela tiden!

Idag...

...ska Sigge vila upp sig och mysa med sin nya pippifågel och sen ska vi ut till Marina och träna lite granna. Rapport kommer sen!

Träningshelg - söndag!

Idag var det upplagt nästan som ett litet "prov" med skott och allt men alla körde på dummies. Sigge var dock snäll och lånade ut sin kaninskinnsdummy vilken blev väldgt poppis hos flera hundar! Även en jättestor 5kgs-dummy blev till fleras förvåning superpoppis och hundarna kämpade som tusan för att få hem den!

De senaste dagarna har det försiggått en hel del tankearbete i mitt huvud, även innan kursen började. Jag har försökt tänka långt bak och se vad som orsakar de beteenden hos Sigge som är oönskade, främst dvs oroligheten vid fotgående samt vilthanteringen (eller snarare misshandeln).  Sigge är en HET hund, men i provsituationer blir han även väldigt stressad. Denna stress kommer säkerligen från mej så idag försökte jag verkligen att ta det lugnt och att lita på att Sigge KAN, för han gör ju det! Ju mer orolig jag är, desto stissigare blir han. Ju stissigare han är, desto större är risken att han stänger av näsan, misshandlar dummys och vilt, och inte går ordentligt.

Vi inledde med att hälsa på domaren. Jag satte Sigge ordentligt och sa åt honom att stanna och sen hälsade jag på domaren/Karin. Därefter fick vi gå bakom "skytten" fram till platsen där det var markeringar. Sigge kom lite framför men GICK i alla fall ordentligt och när vi stannade klev jag helt enkelt fram till honom (egentligen vill jag inte att han ska sätta sig framför men det här är en variant att lösa det tills vi kommer dit. Där kom det två enkelmarkeringar vilka Sigge markerade fint och hämtade in med full fart.

Därefter gick vi ner till söket där jag kom ihåg att visa Sigge med handen att han först skulle söka nära mej, vilket gör att han faktiskt sätter på näsan på en gång istället för att springa flera hundra meter först! Han lämnade in flera stycken snabbt som attan och gick ut bra på sidorna men inte riktigt tillräckligt på djupet. Dessutom sökte han ganska mycket i gamla legor vilket inte är jättebra men vad jag förstått rätt vanligt hos orutinerade hundar. Efter söket blev det vad jag i alla fall kallar riktat sök. Vi fick skicka hundarna ut till anvisat område och där fick de söka rätt på en dummy. Sigge tvekade lite och jag fick skicka honom utåt men han kom uti området och tog närsökssignalen bra. Avslutningsvis blev det en lång markering där kastaren gick undan men Sigge klarade den fint.

Sigge jobbade på med full fart hela provet och lyssnade på sin matte. Jag är nöjd, även om det finns lite smågrejer att peta i fortfarande, typ fotgåendet och att jag gör det aningens rörigt ibland vid avlämningar. Sedan behöver han jobba mer på djupet. Jag tycker generellt att hans upptag (av dummys då) har blivit bättre senaste tiden. Nu är det ingen tvekan utan han tar dem i farten när han vänder och kommer snabbt in. Avlämningarna är väl sisådär fortfarande, mest för att jag sjabblar omkring. Det är helt okej att låta dem vara som Sigge gör dem naturligt, men jag vill fortfarande att han ska komma in och stanna rakt framför mej. Det får vi träna på separat.

Jag är jättenöjd med helgen. Vissa saker har vi säkert hört förut men det är alltid bra att höra det igen, och i en annan kontext. Ibland tar det ju ett par gånger innan allt faller på plats. Men, Sigge och jag har ju varit rätt mkt osams sista tiden och nu ska jag verkligen jobba på att vi ska bli polare igen och att bådas självförtroende ska bli bättre. Bara senaste dagarnas bonding har ju gett resultat!!

Jihoo! Fick just höra att nästan hela Pauls familj kommer hit till hans 30-årsdag!!

Träningshelg - lördag!

Idag var det alltså dag två i apporteringskursen. Vi samlades på bruksan och pratade igenom markeringar och sedan gick vi ut och praktiserade. Sigge fick en markering på långt avstånd med en gång och det skötte han snyggt! Det som var mindre bra var avlämningarna som såg omständliga och röriga ut.. Det visste jag ju sen innan och jag fick lite tips på hur jag kan öva avlämningarna om jag nu vill att han ska stanna rakt framför mej. Dessutom fick jag lite bra tips för att komma tillrätta med hans stökiga fotgående.

In för teori igen och nu gick vi igenom dirigeringens principer. Därefter blev det lunchpaus och sen stack vi ut i skogen och övade på linjetag. Sigge skötte sig jättebra även där, han fick först en markering och sen ett linjetag ut till samma ställe.

Stoppsignalen fick han visa att han kunde galant även den, även när han var på väg ut mot ett linjetag. Vi fick även visa att vi bemästrade uttecken.

Vi gick därefter igenom sökets principer och innan vi skulle sätta igång med det så tog vi fram viltet. Sigge fick visa hur han beter sig med vilt. Han spontanapporterade inte med mej, men väl med Karin, men hanteringen av fågeln är INTE bra. Jag har hela tiden faktiskt trott att den hårdhänta hanteringen berodde på stress, men nu var han faktiskt inte alls uppvarvad. Antagligen grundar det sig ju i att det är lite konfliktartat mellan oss. Jag fick lite tips och strategier på hur vi ska jobba för att komma genom det här och konstaterade snabbt att det här tar längre tid än två veckor....provet blir alltså inte av för vår del. Däremot kommer jag såklart åka ut och hjälpa till! Aldrig fel att få skolka lite på sin fölsedag! :P

Sist på schemat stod alltså sök och Sigge visade även DÄR upp sin goda sida och sökte snabbt och effektivt. Däremot visade han tendenser till att fortsätta spana med dummy i mun men då stoppade vi honom snabbt och kallade in.

Vi åkte tillbaka till klubben och summerade dagen och pratade lite inför imorgon. Då ska vi göra lite som ett riktigt jaktprov med skott och så, fast det blir med dummys såklart. Vilt ska vi jobba på hemma i lugn och ro.

Det har funkat bra med de andra hundarna och så, nästan bara hanhundar och ändå lugn stämning. Jag nämnde bara på fredagen att han inte gillar andra hundar för nära och Karin sa att ingen annan har ju i hans rumpa o göra o så var det bra med det. Skönt!

Sigge har som vanligt charmat alla med sin glada uppsyn..hihi..kontakten fick vi beröm för och den har vi ju jobbat på nu senaste dagarna. Det var faktiskt lite roligt att se att han drogs mot mej när Karin skulle visa nån övning och likaså när hon visade hur man skulle träna med fåglar...då ville han visa sin matte. Verkar inte som att jag är bara chaufför längre då...=)

Vid lunchen upptäckte jag och en annan kursdeltagare att vi båda hade hund från Wintergolds. Hon var dock där med en liten flatte. Goldenhanen var hemma och var tydligen jättesjuk och haft massa krångel hela livet. Usch vad tråkigt...

Nu blir det lite slappa i soffan och sen sova för imorrn drar det igång vid nio igen!

Träningshelg - fredag!

Ikväll var det inledning av träningshelgen på bruksan! Vi är sju deltagare med hundar mellan 14 veckor och så gamla Sigge på 4,5. Minsta valpen ska inte delta utan matte är bara med för o lära sig. Verkar vara ett trevligt gäng och jag fick ett gott intryck av instruktören! Det verkar vara välplanerat och organiserat så det blir blandat teori och praktik. Vi fick inleda med att hon kastade en liten markering åt hundarna. Sigge skötte sig bra, under tiden vi väntade övade vi kontakt och så så han var med.

Sedan fick jag agera hållare av flattebebis när matte gick ifrån eftersom den inte lärt sig stanna kvar än. Sigge låg lös en bit ifrån och det gick hur bra som helst. När jag skulle gå tillbaka fick valpen ett ryck och drog en sväng och när matten ropade på valpen och jag råkade titta rakt på Sigge så började han springa mot mej. Av reflex sträckte jag upp handen och Sigge stannade tvärt. Jag tog bara tillbaka honom till hans plats och kände mej nöjd med att stoppsignalpoletten verkar trillat ner!

Vi har i alla fall tackat ja till provet så det får väl gå som det gå. Man får ju inte ha godis på prov men jag kanske kan smörja in mej med leverpastej på morgonen för att vara lite mer attraktiv för Sigge?

Nä, nu är det dax att koja för imorrn blir det tidigt upp. Klockan nio kör vi igång!!!


Fokus på kontakt!

Idag hade jag inte riktigt tid att åka ut till skogen utan tänkte att det går lika bra att träna på Lindö. Fokus var som rubriken antyder på att Sigge ska förbättra sin kontakt med mej. Alla sätt är bra utom de dåliga så fick var full av knäckebröd och matkulor. Med en valpdummy i andra fickan och pipan runt halsen var vi redo och traskade bort.

Vägen till Lindö tränade vi på att gå fint med kontakt. Jag har hela tiden haft skitsvårt att få Sigge gå fot med ögonkontakt så jag berömde mycket när han tittade mot mej. En godis då och då räckte för beröm smäller rätt högt det med!

Väl framme kastade jag in lilla dummyn i den superrisiga och snåriga skogskanten, gick ut till en bestämd punkt och sen tränade vi på att gå fot, på kontaktkommandot titta, och på båda två i kombination såklart. Sigge var såklart först intresserad av att vända sig mot dummyhållet men relativt snabbt och med lite godis var fokusen på MATTE! Yey...gick jättebra att lugnt och fint vända upp mot dummyn och skicka ett linjetag.

Vi gjorde om samma övning flera gånger men skickade från olika positioner, både längre bak och från andra vinklar. Enda egentliga svårigheten jag stötte på var när en liten "dunge" hamnade emellan oss och dummyplatsen för då ville Sigge ta vägen runt. Jag blåste spontant stoppsignal och han stannade på en gång och tittade på mej. Då kallade jag in och sen gick jag själv raka vägen genom "dungen" mot dummyn, vände och samma väg tillbaka. Sedan gick vi lite fot och tog upp kontakten igen och sen skickade jag igen. Då sprang han rakt genom dungen!

Det kändes faktiskt riktigt bra idag. Jag VET ju att ajg ska gå fot med Sigge på "träning" till jag är nöjd och inte skicka förrän då men jag tror inte jag varit cool nog att vänta ända till han verkligen verkligen brytt sig om mej, och eftersom jag inte tidigare krävt ögonkontakt så har han ju kunnat smita igenom "halvbra". Nu var han verkligen lugn och tittade frågande på mej för att få veta vad som skulle hända härnäst. Ja, ibland tar det ett tag innan poletten trillar ner. Nu hoppas jag att det funkar lika bra och att jag har is i magen på träningshelgen som kommer så att jag kan kräva samma sak då.

Tvekar fortfarande lite över om det är "rätt" att hålla på o "muta till mej" uppmärksamheten med godis, det är ju lite emot mina principer...men det funkar ju. Bättre vetande får gärna komma med en åsikt! ;)

Som avrundning fick Sigge lov att bada lite (och ja, han frågade faktiskt om lov innan)!. Lite simträning framför bron hann vi oxå med medan vi väntade på husse. Det är så strömt där att Sigge faktiskt kan simma lite långsamt och titta på mej och vara "stillastående" i strömmen.

I helgen väntar jaktkurs för Karin från Gilliams Gold (tror jag det stavades). Det ska bli kul, hörde från en tjej på jaktprovet att hon var superbra så vi hoppas på det!!

Nya tag!

Vilken hurtfrisk rubrik...inte riktigt hur jag känner mej, men vi har faktiskt tagit nya tag idag. Sigge och jag tog bilen till Värsnäs. Han fick rasta sig lite och sen blåste jag lite inkallningssignal och nån stoppsignal under promenaden till stället jag tänkt att träna på. Han reagerar blixtsnabbt på båda och nu fungerar sättandet i stoppsignalen bättre och bättre! Superbra!

Sista biten tränade vi lite kontakt och fotgående med ögonkontakt. När vi kom fram kastade jag ut en dummie och sedan tränade vi fotgående en lååång stund. När han var lugn och gick ok och inte satte sig framför mej fick han hämta in den. Det gjorde vi om en gång, och sen la jag ut ett linjetag. Då blev han jättesplittrad så vi gick fram och tillbaka på samma lilla sträcka massa gånger ("tigergång" har jag hört det kallas). Han blev i alla fall jättelugn och jag kunde skicka honom på linjetaget. Kändes superbra.

Vi gick hela rundan i skogen och tränade lite mer på pipans signaler. Jag antar det nu bara är att fortsätta nöta och vara supernoga med att han inte får hämta in nåt så länge han inte fokuserar på mej alls...

Jaktprovsdag!

Idag var det ett särskilt prov i öppenklass hos Marina och Sven. Jag var med och hjälpte till och ansvarade för att lägga ut viltet i sökrutan. Jag var supernervös för att göra fel och sjabbla bort mej så jag hade en liten karta i fickan men det gick bra! Provet avlöpte jättesmidigt och det var jättekul och lärorikt att vara med!

Efter provet passade vi på att träna lite. Sammanfattat kan man väl säga att Sigge återigen visade sin sämsta sida. Jag har nog inte varit så besviken och otillräcklig som förare sedan provträningen i våras när Sigge lekte pajas. Nu har vi tränat hela sommaren och legat i med vilthanteringen på slutet och allt har sett bättre ut men det blev bara blaj. Visserligen tog han fåglarna men släppte halvvägs, ja det blev inte alls bra och han är absolut inte intresserad av mej....*suck*

MEN, det är bara att ta nya tag och verkligen ta tag i det där med ledarskap och kontakt!!!

Koskit på hunden = gosig katt?

Det spöregnade verkligen idag när Sigge och jag gick 1-timmesrundan, men det gjorde inte så mycket. Sigge bryr sig inte om regn och jag hade regnkläder, stövlar och slutet på en spännande bok i mp3:n. Direkt när vi kom hem var det dax att plocka iordning grejerna och sticka ut till Trekanten. Imorgon är det prov så idag skulle det provgås och bestämmas vad som ska ske var osv. Det är verkligen nyttigt att vara med på sånt "bakomkulissernajobb", man lär sig massor om hur man ska tänka och hur hundarna funkar osv för att inte tala om hur det går till på prov. Jag är ju "ny i svängen" så jag måste ju lära mej allt från början, vilket detta är ett supertillfälle för!

Sigge fick sitta i bilen först ett tag och trodde nog alldeles säkert att det var träning på gång. Långnos på honom..han såg ganska paff ut när det INTE blev nåt jobba av. Han passade såklart på att busa lite, bada och rulla sig i koskit. Äckelhunden fick bada och hoppa från kanten flera gånger innan det värsta försvann.

Direkt när jag slog igen dörren när vi skulle åka hemifrån tidigare i eftermiddags så kom jag på att jag ju lämnat nycklarna i köket...Därför fick jag smyga ner i dojon och hämta Pauls nycklar på vägen hem. De höll på med nån jättejobbig övning, typ studsade fram på tårna och handflatorna. Uj uj...

Sickan var alldeles som tossig när vi kom hem. Sigge var såklart trött och låg i sin korg och sov när Sickan smög fram och åmade sig, rullade sig mot, och gossade med honom. Han såg ganska så paff ut men har lärt sig att man ska hålla masken och ligga still om man vill att hon ska vara kvar. Hon klev omkring runt honom en lång stund, misstänker att det var ev kvarvarande koskitsdoft som attraherade den lilla pimpinetta kattfröken. Lite konstigt, men de är ju inte riktigt som andra, våra små djur!!

Imorrn blir det en tidig morgon, halv åtta ska jag vara därute. Usch och fy, jag som är så morgontrött, men det ska bli skoj ändå!!


Men jag förstår inte...

Det blev en god persisk-kinesisk-irländsk middag på Öland. Sigge trodde nog han hamnat i paradiset. Alla som var där bara avgudade Sigge och pratade och gossade med honom mest hela tiden! Till och med Shek verkar ha smält lite...(Han är jätterädd för hundar men numera är Sigge ok). Sigge å sin sida anlade såklart sin allra sötaste och gosigaste min så att alla smälte extra mycket..Efter en stunds vila hemma efter middagen stack vi ut i skogen, Paul var oxå med, perfekt för att träna lite markeringar i svår terräng...

Vi började med att promenera respektive rusa av oss i skogen. Vissa av oss rullade sig även på pinnar medan andra plockade lite svamp..Kan meddela att Pauls lokalsinne härmed förklaras som obefintligt, inte konstigt vi gick vilse i skogen i stugan på semestern...idag var det jag som räddade oss och hela tiden visste var vägen var (Paul pekade åt motsatt håll han... :P)

Vi inledde med att kasta några markeringar i ormbunkarna i skogen. Det var lurigt, men bara lite eftersom Sigge ju springer under ormbunkarnas blad och därmed ser rätt så bra på marken ändå. Vi gick vidare och hittade ett riktigt risigt ställe och med ris och snår framför oxå så det blev extra lurigt. Sigge fixade tre markeringar jättebra och dummien som Paul kastade ut när vi tränade fotgående (hehe) fick han hämta in som ett linjetag i slutet - raka vägen ut till området och hittade den bums.

I skogen mötte vi två olika schäferekipage, en dam med en schäfer och senare en farbror med TRE och alla morrade och ville äta upp lilla sockerSigge. Han gick fint fot bredvid och jag hade godis och gullerösten i beredskap. Skönt att han inte behöver svara upp! Det händer mer och mer sällan nu, tror han är lite mer trygg i sig själv numera. Han umgås ju bara med snälla hundar så han har väl lärt sig att han inte behöver bli rädd.

Vi avslutade med att kasta några markeringar på ängen. Där var det högt tätt gräs, superlurigt. Alldeles FÖR lurigt visade sig. Sigge som ju ändå är en hyfsad markör med en ganska bra nos sprang omkring som en yr struts! Huvudet högt uppe och lixom studsade fram för att se bra. Då och då slog väl näsan på sig, men för det mesta var det ögonen som jobbade. Det var inte så lyckat i tätt högt gräs med valpdummies..det tog en GOD stund innan han hittade det han skulle och kom hem igen. En gång fick jag till och med ta in honom och Paul fick kasta en ny.

Jag förstår inte...jag har inte märkt av att han jobbar SÅ dåligt med nosen förut. Jo, vi såg det ju förra veckan, men så här dåligt har det aldrig varit. Antingen har han smittats av noskvalster eller så har vi helt enkelt aldrig kört i så svår terräng, men vi har ju tränat på ängen förut....Tja, det är väl bara att träna på luriga markeringar nu fram till provet så får vi se. Ska rådgöra med mina gurus... ;)


För övrigt så tränade vi oxå på att Sigge inte ska bestämma var vi ska stå eller att han inte får ställa sig framför mej. Det märks på en gång att någon annan är med och kastar, han blir mycket mer disträ. Det är bra att träna på med andra ord!


Redan söndag??

Igår var det som sagt loppis och vi blev av med två kartonger saker och blev istället några hundralappar rikare. Det var inte någon riktigt schvung på affärerna för någon verkade det som men vi är ändå nöjda. Nu ska två kartonger till Röda Korset och sen får vi väl sätta in en annons med lampor mm på blocket. Ikväll ska skrivbordet hämtas!

Igårkväll var vi båda sega så vi tog det lugnt, kollade på film och käkade nybakt bröd (ja det orkade vi göra i alla fall). En hemsk natt med mardrömmar (mammas och pappas hus var omringat av allsköns vilda djur, bla lejon och björn och Sigge blev attackerad av ett lejon i samma ögonblick HAN hoppade på en räv... eh...Som tur var sköt nån lejonet så Sigge klarade sig med nån rispa bara men skräcken...ni vet...usch, mina mardrömmar är värre än de värsta skräckfilmer!

Idag ska vi ut till Pauls chef på Öland och grilla. Förhoppningsvis finns det tid till att gå till gymmet och sen åka ut lite med Sigge och träna.

Helg...äntligen!!

Veckan har varit lång och det har varit flera besvikelser på det personliga planet. Hade tänkt gå till gymmet igår men sköt upp det till idag. Det var väldigt skönt att träna idag, även fast det var jobbigt. Hade slarvat lite med lunchen och det märks genast...men ändå, efter gymmet kände jag mej på mycket bättre humör!

Paul är på träning och medan jag väntar på honom förbereder jag maten lite. Idag blir det ugnsbakad sötpotatis med fetaostkräm, en grillad köttbit, hemgjort vitlöksbröd och hemodlade körsbärstomater. Slurp!

Imorgon ska vi stå på loppis, hihi. Hoppas vi blir av med lite saker så vi slipper slänga nåt. Förhoppningsvis kommer även familjen som ska köpa mitt fina avlutade skrivbord. När vi avklarat de två bitarna så har vi antagligen plats i förrådet igen. Har lite saker häruppe som borde ner nämligen...hehe...det är ett ständigt flöde på sakerna i lägenheten...

Kan förresten rapportera att bokhyllan sitter som berget! Superpluggarna vi hittade kan verkligen rekommenderas! Ska ni sätta upp nåt så hör av er så förklarar vi vilken sort det är!

Sigge har de senaste dagarna vilat sig i form vad gäller apporteringsfronten och har istället promenerat en del med sin matte. Där har vi tränat på att INTE gå framför eller halka fram när han sätter sig. Det går riktigt bra, även om han fuskade och visst råkade skrämma en stackars indisk doktorand som frågade om vägen till Skatteverket. (Han gjorde inget hemskt, ville bara säga hej!)

Linjetag eller slingertag?

Idag sken solen för en gångs skull så jag beslöt mej för att vi skulle åka till Värsnäs. Vi inledde med 20 minuters simning (ja Sigge då) och sen åkte vi till ett annat ställe än det vanliga där det finns en braig stenmur och lite stigar. Där övade vi linjetag men jag vet inte....hur jag än försöker för att få det så enkelt som möjligt så springer han inte rakt! Jag kan lägga den på en stig o ändå tycker jag han springer runt ett träd eller nåt för att komma dit. (okej, lite överdrivet kanske men åt det hållet...). Jag måste nog backa ännu ännu mer och typ lägga på raka stigar osv bara ett tag nu.

En bidragande orsak till att övningar blir kaiko kan ju vara att han blir överstimmig. Idag blev det flera time out när vi bara stod och väntade en liten stund så han skulle varva ner sig. Fotgåendet var ok idag tycker jag. Varje gång han stannade för långt fram (inte så många gånger) så gjorde vi 360 grader åt vänster och ställde sedan upp oss på nytt.


Söndag

Idag var vi återigen ute i Trekanten, idag för att hjälpa till lite med att motionera änderna! Sigge fick dessutom testa på att apportera en helt nyskjuten duva. Jag såg att han markerade något men gick iväg igen så jag visade honom på duvan och sa "apport" och då tog han den på en gång. Sen kastade Marina en markering där Sigge inte använde sin näsa alls så det måste vi jobba på.

På eftermiddagen skulle vi egentligen åka och fiska med Josef och Cecilia men när vi kom ut till Körningsven var Cecilia borta! Det slutade med att grabbarna åkte och fiskade ensamma och jag åkte hem och la mej i soffan. Har haft ont i skallen hela veckan, antagligen på grund av att jag slutat tvärt med att dricka Pepsi Max. Uscha, hoppas det känns bättre snart!

Sigge sover som en stock, han är nog helt utpumpad efter dagens övningar!

Hundutställning och lydig och olydig hund!

Idag åkte jag o Marina till hundutställningen på Böda för att kolla på hundar och shoppa lite. Hundarna fick vara hemma, men vi såg flera bilar med hundar i på den soliga och varma parkeringen. Att folk aldrig lär sig!!

Själva utställningen var väl inte så kul, jag tror inte jag har samma ideal som ägare till utställningsretrievers. Hujedamej vilka otränade tjockisar! Vi såg en del andra fina hundar och hejade på Marinas kompis som ställde sin schnauzer.

Jag som inte behövde några saker åkte hem med ett nytt retrieverkoppel, en gummiborste för att ta bort hundhår på mattor o dyl, två tuggben samt en vätska för att stoppa blödande klor. Sigge fick ena benet på en gång och det andra stal han fräckt när jag var och handlade. Inte nog med det, han hade även hittat ett halvt paket halstabletter och ca ett halvt kg vindruvor. Googlade lite och hittade skräcksiffror som att tre tuggummin kunde ta kål på en 10 kg hund så jag ringde vetten. De lugnade mej, och jag tänkte att om han nu ätit xylitol så var det väl lika bra att han käkade vindruvorna för xylitol kan tydligen sänka blodsockret.

Tidigare ikväll gick vi vår timmesrunda och passade på att träna lite på vägen. Jag har kommit fram till att bästa sättet att komma tillrätta med att Sigge sätter sig framför mig och även gärna går lite framför i apporteringssituationer är att aldrig tillåta det. Alltså får han i fortsättningen snällt finna sig i att gå vid sidan JÄMT. Självklart går han ju lös och "fritt" en hel del men när han ska gå nära blir det i fortsättningen inte en millimeter framför. När jag stannar och han sätter sig framför korrigerar jag och sen svänger jag helt om mot Sigge och sen gör vi om halten. Det ger redan resultat.