Söndagspromenad och träning på Stensö

Idag på självaste födelsedagen blev det söndagspromenad. Kompisen Isa med husse åkte med oss ner till Stensö där Zombie och Sanna mötte upp för en promenad. Efter promenaden passade vi på att träna lite. Sigge duvades lite i utsignal, stoppsignal och linjetag.

Idag var jag hårdare med att han skulle komma raka vägen in till mej, inget trams på vägen. Jag morrade till lite när han började vika av, men då släppte han dummien och samma mönster utspelade sig nån gång till fastän jag sa till väldigt väldigt försiktigt. Tänk att det ska va så svårt!!!!

Inlärningen av stoppsignalen när han går vid sidan går bra. Han sätter sig ner när jag visslar o gör handtecken. Provade att vissla i inkallning oxå och det funkar väl sisådär. Måste lura ut nån bra taktik.

Sigge fick en träningspaus när jag höll i Zombies lina när Sanna tränade. Jag får mindre och mindre att göra som linhållare, vilket är positivt!

Avslutningsvis fick Sanna agera kastare och vi gjorde vår vanliga övning med tre kast och sen ett linjetag. Tyvärr hamnade dummien lite dolt i linjetaget och Sigge sprang snett istället, mot väskan. Jag fick stoppa och Sanna visa dummien igen och då sprang han ut fint. 

Kändes sisådär totalt idag, Sigge var lite flamsig och jag trött. Borde förberett mej mer och kanske borde jag variera mej och köra vissa övningar med godis istället för dummies. Ska fundera lite på det till nästa pass. På onsdag ska vi ut i skogen och köra lite med, tror att Isa, Viggo och Zombie ska med. Kul, för nu börjar vi bli ett gäng som tränar!

Ett födelsedagsbarn i huset!

122621-91


Japp, så är det! Sigge himself  och hans sju kullsyskon fyller fyra år idag. Synd att vi inte har kontakt med de andra, tror de är spridda runt Stockholmsområdet men en av tikarna är jakthund i Ungern om jag minns rätt!

Om hans mage inte var så kass så hade han garanterat fått en tårta, men nu fick han nöja sig med skinka i frukosten. Sigge såg inte ut att tro sina ögon när det trillade ner massa skinkskivor i hans skål! Nu har han gått och lagt sig hos husse som är lite bakis idag. Jag hoppas han inte blir full, kan meddela att utandningsångorna från min älskade räcker för att göra mej vimmelkantig...hihi...

För övrigt ska vi fira med en liten Husse-promenad och sen lite träning med Sanna. Sen måste matte hem och förbereda labben imorrn.

122621-90



Kan inte tro att det gått nästan fyra år sen jag fick hem den här lilla plutten! Kortet är taget av uppfödaren precis när vi skulle åka hem med honom. Han är sig lik, några kilo större bara!


Grattis på födelsedagen pälsklinghunden!!


Walkup-träning i Trekanten

Idag for vi ut till Sven och Marina för lite duvning i walkupträning. På linjen gick Sigge och jag, Sven med Yippie, Marina med Dottie, en flatte och två labbar. Alla hundar var förväntansfulla i början, inte minst Sigge som såg jättesnopen ut när jag gick och hämtade en droppad dummie och han fick sitta kvar.

Vi gick fram och tillbaka på ett led över ängen och det droppades dummies bakom oss men inte en enda en fick vovvarna hämta. Mattarna/husse fick gå och hämta dem istället och hunden träna på att stanna kvar. Vi provade oxå att lämna alla hundarna samtidigt, och det avlossades även skott. Sigge hajade till lite av smällen men reagerade inte för övrigt. Tror han redan förknippat pangandet med sina storfavoriter Marina och Sven vilket ju betyder att det är skojigheter på gång!

Jag måste faktiskt säga att Sigge skärpt sig massor sen första gången vi var därute! Tack vare att poletten trillat ner vad gäller fotgåendet så tror jag vi får massor på köpet. När han inte längre behöver bry sig om att streta och dra och hoppa hit och dit stressar han inte upp sig och har tid att lyssna på sin matte. Vi övade lite kontakt när de andra gick slalom mellan ekipagen. Sigge är inte så mycket för att ha ögonkontakt under gången, men det verkar vara ett släktdrag. Han har ju koll på mej ändå, så jag tänker inte bråka massor för att få upp hans blick. Är ju på ett sätt en bra egenskap, för han missar ju inget som faller på så vis.

Efter vi var klara med walkupträningen visade jag Marina hur jag jobbat med avlämningarna med klicker och fick goda råd om hur vi kan fortsätta för att få snygga avlämningar. Jag ska kalla in, hålla klaffen ;) och säga till honom när han viker av linjen in mot mej. O tänka sej..de funka!! ;) Jag tror ändå jag ska fortsätta lite med att klickerträna honom inne och även ute (i ordnade situationer), och sen i "vanliga" apporteringen vara lite hårdare mot honom. Inget mer rull o fjams o turer utan raka vägen in är det som gäller! Jag är ju väldigt glad över att han lämnar ifrån sig dummiesarna villigt nu, men flamsandet vill jag bli av med!

Efteråt vankades korvgrillning runt elden, mysigt tyckte både vi o hunden Tootsie som kollade läget både här och där!  :) En riktig sötnos var hon! Några andra sötnosar var ju valparna Tilda och Sava, snart åtta månader. Hur go får man bli!!!???? Jag ville genast kidnappa dem båda två men insåg att då ligger jag nog inte så bra till som valpspekulant. Jag får snällt hålla tummarna för att löpet ska sätta igång och att det blir flera söta flickevalpar till sommaren!

Efter korvgrillning och prat runt elden svängde vi förbi Birdhunters på vägen hem och köpte på oss några nya dummies. Sigge o jag fick en snygg randig och en med "flärpar" på. Vi har oxå sagt till om några minidummies till närsöksträningen så jag hoppas vi får det snart! De är pyttesmå och söta och får plats i fickan. Perfekt!!

Nu har vi krupit ner i sängen och värmer våra frusna tår och tassar. Ikväll kommer Sanna och Zombie hit för Ghost Whisperer och sushi! Tack Sven, Marina och ni andra för ett härligt träningspass! Nu längtar vi massor till träningskvällarna börjar!!

Sök o annat i Smedby

Idag träffade vi Ivanna, Hanna och Sanna med vovvar för träning i skogen i Smedby. Planen var att köra lite sök, träna lite annat, bla uppletande och så fika lite!

Vi var väldigt ambitiösa och vallade upp en ruta i skogen, pulsade i snö upp till knäna. Sigge körde bara två skick, snön är djup och jobbig och jag ville göra lite annat oxå. Första gick kanoners, ut och in i räserfart och påviset oxå. Andra skicket klantade jag mej lite och ställde mej för långt till vänster och Sigge väjde för ett träd precis i början ännu mer till vänster och så blev de litte fel. Bara o kalla in och köra om igen och då gick det bättre. Har börjat skicka honom mer medvetet rakt in och jag tror han fattar det. Jag är noga med att figgarna får agera (klappa) och sen skickar jag med ungefär samma kommando som vid "linjetaget" i apporteringen, fast med andra armen (för o göra det komplicerat eller enkelt, jag vet inte riktigt... ;) ) Vi avslutade med ett miniskick och det gick klockrent. Skönt.

När Sigge inte såg (trodde jag mitt fån) slängde jag ut tre dummies i skogen (fast dom hamnade i diket mera..ehrm..) och de fick han hämta in innan fikadax. Det gjorde han helt ok men när han hittat en så har han lixom inte riktigt tid att komma in utan han ska pejla av lite först....grrr...inkallningssignal efter han hittat varje dummie och hjälper det inte att vara mer på så får vi väl bara köra en i taget tills han inte är sugen på att byta. Ett sånt oskick! ;)

Sen övade vi på "ut-signal" enligt Marinas recept vilket går kanon bra. Ibland får han springa på "ut" och ibland så kallar jag in honom och gör ett linjetag. Under tiden övade vi oxå stoppsignal och den var jag tvungen att testa så jag skickade honom ut på ett linjetag fastän inget låg där (man ska ju inte utmana ödet) och sen blåste jag stoppsignal innan han hann tappa fart och börja fundera. Han stannade på studs och tittade på mej! Kanon! Som belöning kastade jag en dummie åt honom. Jag vet, man ska inte chansa men jag var bara tvungen jue...

Avlämningarna gick kass idag (som vanligt) men jag låtsas inte om det och bara tar dummien och om det behöver tar en hand runt huvudet så han inte kan vicka det hit och dit. Istället fortsatte vi shejpa in det med klicker hemma.

Jag började med att låta honom sätta sig framför mig. Det har vi tränat på lite innan men idag kunde jag oxå vända mej från honom och få honom o verkligen söka upp min framsida och söka kontakt. Sedan tog jag fram en dummie och lät honom komma in med den. Till en början klickade jag så fort han kommit in med dummien och satt sig men sen började vänta med o klicka och klickade inte förrän jag fick ta dummien under kommandot tack. Sen övergick jag till att låta honom komma in med dummien, sätta sig och söka upp min hand och lägga dummien i den. Går hittills kanonbra. Ska köra en omgång till om ett tag, men nu MÅSTE jag nog tyvärr ta fram skolböckerna en stund. Finns inga mer ursäkter...eller....kanske lite te...nån som vill ha en kopp?

Snöträning!

Idag begav vi oss ut till vårt braiga ställe i Smedby för lite jaktträning med Sigge och Viggo. Sanna följde med som förste fotograf och dummiekastare. Vägen dit var plogad och fin, nemas problemas, och det är ju bra att veta till nästa gång. Jag vågade inte ta Corsan för den är ju mindre än snödrivorna just nu, men det hade gått finfint hit.

Sigge fick som vanligt (efter sitt tokfnatt när han kom ut ur bilen) gå fot fram till ängen. Han kämpade tappert men snön var nästan högre än honom på sina ställen så han skuttade fram som en känguru. Jag hade garanterat fått upp pulsen när vi kom fram. Väl framme tappade jag helt bort min plan men vi tränade lite på stanna-signal och ut-tecken mha övningen vi fick av Marina sist. Sigge var superduperhet och lite flamsig så efter det gjorde jag en liten närsöksövning. Lätt som en plätt i snön, kastade ut fem tennisbollar och Sigge fick under söksignal leta rätt på dem. Det gick superbra, vilken nos han har! Avlämningarna gick väl lite sisådär, han vill fortfarande komma in till sidan, så vi får nog jobba lite på dem vid sidan av.

Efter det fick Sanna ställa upp som kastare och kastade tre dummies på samma plats (taktiskt nog oxå längst ut av den upptrampade stig vi gjort när vi tränat utsignalen). En dummie hade han lite svårt att hitta så jag la på närsökssignalen och jag tror faktiskt han fattade När han var på väg in med den sista smög hon ut en stående dummie. Den råkade bli dold, men jag skickade Sigge på ett linjetag ändå och det satt som ett smäck. =)

Sen fick Sigge vila lite och jag kollade lite när Johanna o Viggo tränade. Jag agerade även lite boll/dummiekastare och för första gången på mycket mycket länge hörde jag Sigge pipa! USCH!! Hoppas inte det sitter i. Nu i efterhand ångrar jag att jag bara lät honom sitta kvar för jag tror faktiskt det blev lite för stressande för  honom. Jag kunde ju istället gått ifrån deras övning och gjort något med Sigge så han slapp sitta där och varva helt i onödan. Är superbra träning för honom annars men kanske inte så här efter två veckors husarrest.

Efter det så hade vi lite brottningsmatch i snön, man måste ju ställa upp som lekkompis när han inte får leka med Viggo ju. :) Sanna försökte få till en fin bild på Sigge i språng men jag vet ännu inte om det lyckades. Vi får se när bilderna laddats över till min dator! :)

Sigge hade det faktiskt väldigt jobbigt med snön. Inte det att det var supermycket utan mer att den fastnade i pälsen. Han sprang runt med hur många snöbollar som helst under magen och på benen. Vet inte hur man ska komma tillrätta med det problemet. Det sätter sig ju även i den kortare pälsen, framför allt det som är av det lite mer "luddiga" slaget.  När vi skulle åka tog det säkert en tio minuter för oss tre att pilla bort den mesta snön. Tur att Sigge är snäll, ha fann sig bra i att ligga där på rygg och bli pillad med.

In i bilen kom vi till slut, Sigge blev förpassad till Viggos lilla bur, men han la sig ner på en gång och då var det inte trångt alls! På vägen hem svängde vi inom Ica i Smedby och letade överallt efter mandelbiskvier för här skulle det ätas nyponsoppa med glass o just mandelbiskvier. Det var gott det!

Nu ska jag snart få kvällsmat av min älskling. Han har lagat ett nytt GI-recept från en god kokbok vi har, så jag återkommer med recept om det var gott! :P


Mycket är det..

Idag var det dags för redovisningen med stort R, 15 minuter helt ensam "på scen" med en powerpointpresentation. Hjälp, kände jag när jag gick fram, men det gick. Visst var jag nervös men jag fick fram det jag hade att säga och alla andra var ju oxå nervösa. Vad spelar det egentligen för roll...

...för idag var ju den stora dagen då Sigge skulle friskförklaras och vi äääntligen skulle få träna igen men inte då. När jag knatade in hos veterinären mumlade assistenten nåt om "va sa du du hette sa du...hmm..." och det visade sig att det inte ALLS var idag vi hade tid utan imorgon!!! Doh...varför sa han inte det igår då!!?? *suck* Om det nu var han som sagt fel eller jag som hört fel så var det ju bara att vända och åka hem igen. Sigge fick sig ett grisöra som vanligt och visste inte till sig av glädje när vi gick ut UTAN att nån klämde honom på magen eller kikade i hans mun...

...och när vi nu kom därifrån så tidigt så slog jag Johanna en pling för att uttrycka min besvikelse och vi bestämde att sticka till Kings för att spana lite efter en lämplig låda för "sjukvårdsgrejor". Jag hade lite dåligt med soppa och tänkte tanka på Jet men Johanna sa det fanns en tankasjälv mack där borta vid Rydbergs bil (där hon var och hämtade sin bil). Jag puttrade dit och stoppade in mitt kort i automaten men den bara spottade ut det!!! Dumma automat, kortet är ju nästan nytt!!! =( En annan bil körde upp på andra sidan och superstressad letade jag rätt på de kontanter jag hade, två skrynkliga 20-lappar. In med dom i maskinen och rycka tag i närmsta slang!! Ops....blev inte den jag brukade tanka men pappa säger ju det går så jag tankade i mina 3,5 liter och susade därifrån..

...inte alls!! Bilen betedde sig lite småsuspekt, och mitt utanför Rydbergs började den gasa av sig själv!!!! Massa avgaser rök bakom bilen och det stod lite folk där utanför så jag stängde raskt av motorn och gick in till Johanna. Hon lyssnade när jag startade, eller...försökte starta för först ville bileländet inte ens gå igång!! Gasen i botten och då gick den äntligen igång men den hostade och puttrade och fräste och luktade prutt. Lite telefonkonfererande med Danne som sa att diagnosen antagligen var soppatorsk så jag fick snällt hälla i min reservdunk (där ser ni, man SKA ha en sån!!! Ha!). Sen startade motorn och nu har den minsann gått så fint så fint!! Den tog oss ända till brukshundsklubben ikväll..

...för där var det ikväll informationskväll om MH-beskrivning på brukshundsklubben och vilka var där om inte Johanna, Sanna och Tove! Längst fram satt vi och lärde oss allt man rimligen kan kunna!! ;) Närå, men det var faktiskt intressant och roligt! Sigge är faktiskt redan anmäld till klubbens första MH som äger rum 15 april. Jag vet att han egentligen är lite "för gammal i gemet" nu men jag måste ju göra det för att få tävla bruks och dessutom är det faktiskt intressant att se om han reagerar rastypiskt! Jag tror dessutom att alla vi tjejer är sugna på att gå utbildningen för att bli B-provsfiguranter så...

...i börjar fylla kalendern med roliga hundhändelser nu; MH, apellkurs, jaktkursdag och B-provskursdag och i slutet av augusti är vi anmälda till en praktisk jakthelg i SSRK:s regi. Vi får väl se om vi känner oss mogna för att gå då, men det vore skoj att testa Sigge nån gång i praktisk jakt! På lördag är vi dessutom inbjudna till walk up-träning på Birdhunters. Spännande för sist vi gjorde något liknande var Sigge allt annat än lugn. Det var när han var typ året och det var kennelträff. Nu är han dock en herre i sina bästa år med mycket mer ro i kroppen och förhoppningsvis lite mer respekt för sin matte! Förutom allt som är nämnt ovan så ska vi oxå komma igång med sökträningen lite mer ordentligt och få tag på hjälp som är närvarande på riktigt och inte bara via msn! (Även om den hjälpen varit guld värd!!!)

Våffelstund har guld i mund!

Idag har allt varit en riktig crappy dag. Vaknade och mådde urkaspurkas o kunde bara inte gå till skolan så jag har varit hemma i mysbyxor hela dagen.

Som tur är bjöd Johanna över mej o den andra depplisan Sanna på våfflisar med grädde o sylt. Det piggade upp oss båda två och Johanna fick äran att plocka mina ögonbryn för jag kan inte göra det själv nuförtiden. Det gör så s*s ont!! Nu har jag inte såna arga ögonbryn längre, skönt!!

På vägen hem stannade jag o Sanna till på Giraffen och kollade in rean på hundtäcken på Djurmagasinet, handlade lite mat (läs godis) och jag hämtade ut lite medicin på apoteket. Tusenlappen fattigare blev jag och än värre blir det imorgon för då ska Sigge till vetten 17.15 och då har säkert försäkringsbolaget stängt så man inte kan direktreglera!! Töjpiskt!!

Tavlor till vardagsrummet

122621-89


Jag har fått möjlighet av en tjej på jobbet att köpa såna här batikmålningar/tryck från Tanzania. Jag har tagit hem några på prov men detta är min favorit. Den får nog stanna oavsett vad vi ska ha på väggarna i vardagsrummet. Det är alltså de som ska fixas iordning nu...är ganska kalt trots bokhyllan.

Av mina rådfrågare tror jag hälften tyckte dom var skitfula o andra halvan gillade dem (eller bara maskerade det bättre... ;) ) Jag vet inte. Jag älskar bilderna, framförallt den ovan, men vill inte att det ska se ut som några billiga turistminnen från Kanarieöarna...speciellt roligt känns det ju dessutom att det är kompisar till jobbarkompisens son som har gjort dem!

Supergoda scones

122621-88


Jag har blivit ombedd att dela med mej av lite nyttiga recept. Scones är kanske inte så nyttigt men vansinnigt gott!! Här är mitt favoritrecept som jag tagit från Nya Annas mat.

Scones
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 tsk bakpulver
100 g kylskåpskallt smör
2 dl yoghurt

Värm ugnen till 225 grader. Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en bunke. Skär smöret i små kuber och blanda i mjölet. Det gör man lättast genom att "nypa" ihop det med fingrarna. Det ska fortfarande vara små smörbitar kvar så blanda snabbt och lite slarvigt. Häll i yoghurten och blanda ihop till en deg (fortfarande snabbt och slarvigt). Gör en stor kaka och gör trianglar i eller mindre bullar och grädda i ugnen, tar ca 10-15 minuter.

Det går självklart att byta ut mjölet mot dinkel eller att delvis byta ut mot grövre mjöl och istället för smör kan man använda margarin eller olja (blir inte lika gott). Istället för yoghurt kan man använda mjölk eller fil, men "min" variant tycker jag personligen är godast! :)

Servera till soppa eller te som en enkel kvällsmat eller servera med grädde och körsbärssylt mer som bakverk! Mums hursom!!!