Siggie the Curry dog

Ikväll var vi bjudna på "lunch" hemma hos Pauls inneboende. Abishek går tydligen upp vid tolv så lunch blir vid halv sextiden...hihi

I vilket fall som helst så var det två andra killar där oxå. Sigge rusade rakt in, van från tiden då Bertan och Anna bodde där. Som tur är så var en av killarna hundvan och hade en herdehund  (vit schäfer) hemma i indien. Sigge var snart bästis med alla. Vi fick en egenkomponerad risrätt som liknar "poula", det är iaf ris med chili och andra kryddor i. Till det var det kikärter nån slags kryddsmet, och sen raita, ni vet den där såsen med morötter o sånt i. Vi fick oxå tikka masala-kyckling. Abishek är en stor sötsaksälskare så det blev såklart efterrätt. Det var nåt vitt slags smulgrejs som påminde liiite om sån vit nougat ni vet...tydligen var det massa mjölk och socker som kokat ihop jättelänge och sedan har han surnat den med citronsaft och hällt i mer socker och kokat ännu mer....till slut var det bara vita kladdiga smulor kvar, och så var det lite nötbitar i.

Roligt att umgås med folk som verkligen är från en helt annan kultur. De var faktiskt jättetrevliga, även om det var lite svårt att hänga med ibland när de bytte över till telagu, vilket är deras hemspråk. Hundhållning här och där skiljer sig nog. Abishek är jätterädd för hundar, även för Sigge fast han börjar vänja sig nu och kan faktiskt tom klappa lite på honom. Finns tydligen mkt gatuhundar i Indien. Han som hade en vit herdehund berättade att för att få dem till bra vakthundar så stängde de in dem i ett mörkt rum från de var små till de var ett år typ. Under den tiden fick hunden bara träffa några få personer i familjen så den skulle vara riktigt skygg. Läskigt!!!

Vi lyssnade oxå på indisk musik, och Shek berättade om hur superkomplicerat det verkar vara att bli musiker. Man får sjunga skalor typ åtta år innan man ens får sjunga sånger....hehe..inget för oss som skrålar i duschen och i bilen varje dag!!

Paul sa just att han trodde han skulle bli en bra gangster...hihi....söt han är! Går ju inte att bli gangster om man är så hjärtegod som han är... ;)

Träning och bilkrångel...

Sanna och jag styrde kosan mot skogen för att träna våra illbattingar. Idag hade vi träna-samtidigt-premiär vilket gick jättebra tycker jag! Sanna och Zombie tränade kontaktövningar, gå fint och inkallningar och Sigge övade på att lyssna på vad matte säger. Det blev även lite linjetag och dirigeringar. Zombie var skitduktig och lyhörd idag! För att vara en spjuver på precis ett år är han ju jätteduktig nu!! Inte alls samma trots som för bara ett par månader sen.

Jag började med att smyga ut ett litet fritt sök med bara tre dummies. Sedan tog jag ut Sigge och låtsades la ut ett linjetag. Istället för att hämta in det så skickade jag honom på det fria söket. Först var han lite småintresserad av var Sanna o Zombie gått men sen tror jag den lille rackaren fick vittring på var jag gått för han sprang in där och hittade en dummie. Han hittade även de andra två. Sedan fick han gå på linjetaget.

På andra änden av fältet var det ett blött dike som angränsade till skogen. På andra sidan diket la jag ut två dummies och sen gick vi tillbax i linjen. Sigge trodde givetvis han skulle springa på linjetag men då kastade Sanna två markeringar..och vips trodde Sigge han skulle hämta markeringar. Istället fick han hämta in linjetagen. Vi fick gå några meter framåt för att han skulle sätta sig rakt men sen gick det rätt bra. Ibland börjar han ju vela om vilken han ska ta. Idag stod han med nosen mot än den ena o än den andra men han hämtade in den han tagit först iaf. Givetvis är jag på honom som attan när han gör så. (Nästa gång han utsattes för situationen bytte han inte! :)) När han skulle hämta den andra dummien lockade markeringarna mycket så då hämtade jag själv in dem (=snopen hund). Då gick det bättre o hämta dummien på linjetaget.

Sedan gjorde jag om övningen men som ett "rent" linjetag utan störningar och backade mellan gångerna. Det gick faktiskt skitbra. När vi backade gick vi så platsen blev dold bakom en kulle men Sigge sprang rakt ut ändå.. Han bytte inte nån gång och avlämningarna var toppenfina!!! *stolt*

Vi avslutade med att fräscha upp UT-tecken. Det har vi inte övat på ett tag och det märktes, men det är bara o träna träna träna..

Angående stoppsignalerna då...jaa..de funkar skitbra i ordnade situationer som ex i en inkallning. Då stannar han snabbare än blixten. När han var på fria söket och drog iväg åt det hållet S & Z var så lyssnade han inte på stoppsignalen utan då fick jag använda rösten. Däremot gick vi en sväng i skogen sen och då visslade jag stoppsignal och då stannade han och vände upp. En annan grej som vi borde slipa lite på är att han ska sätta sig ner när jag blåser. Nu lägger han sig oftast ner i ordnade situationer medan han i "frihet" bara vänder upp mot mej. Jaja, det blir nog ordning på det oxå...

När vi suttit och solat en stund tänkte vi bege oss hemåt, men då ville inte Sannas bil starta. Vi lekte bilmekaniker bäst vi kunde och försökte starta med kablar men det gick inte. Vi fick knö ihop oss i vår lilla bil istället. Den är full av saker som vi kört från Paul igår så Sigge fick ligga på golvet bakom min stol och Sanna och Zombie dela på passagerarsätet. Duktiga Sigge sa inte ett knyst åt att Zombie tog hans favvoplats utan tog det hela med ro. =)

Nu väntar duschen och sen ska vi iväg på middag!


Planering inför dagens träning..

Jag o Sanna ska ut in da woods för att träna våra odågor lite. Tänkte att jag skulle förbereda mej lite med övningar för annars står jag där och vet inte alls vad jag ska ta mej för.

Sigge ska gå ordentligt fot hela tiden. Han ska inte få hämta in när han är supertaggad och inte lyssnar. Vi ska jobba massor på ögonkontakten vid fotgåendet.

Jag tänkte smyga ut ett fritt sök när inte Sigge ser, och sen ganska nära lägga ut för ett linjetag eller låta Sanna kasta en markering så Sigge tror han vet vad han ska göra. Sen ska jag skicka honom på söket. Dessutom ska jag lägga ut linjetag/kasta markeringar och så får jag hämta dem själv. Jag tror jag oxå ska använda mej av Zombie och Sanna och lägga ut grejer så Sigge tror att DE ska få jobba men han får sedan göra något annat...

Sen ska jag ta med nåra burkar och köra lite dirigeringsövningar och stoppsignalsövningar med godis och inte dummies. Kanske ska han få göra de övningarna istället när han tror att han ska få hämta dummies! Det är kanske bättre..Mmmm..det var några idéer iaf.

Ikväll är vi bortbjudna på middag, det ska bli trevligt! Kanske blir det oxå bio efteråt. Vi får se... :)

Saker saker saker...

..ja, jag blir tokig. Var har jag fått alla saker ifrån? Jag har hur mycket möbler och prylar som helst och ändå tycker jag att jag gör mej av med grejer oxå!? Nu när våra två hem "på riktigt" ska bli ett så blir det ju ännu mer grejer!!!

Vi var på Oxhagsvägen ikväll och visade lägenheten för tre tjejer som förhoppningsvis kan ta över den från 1:a maj. Hade med oss tre IKEA-kassar som vi fyllde så nu tror jag vi fått hem det mesta av Pauls kläder. Under helgen behöver vi både här och där packa några kassar med saker som vi ska ge bort till Röda Korset. Då lättar ju prylbördan lite i alla fall. Dessutom har vi konstaterat att en till garderob nog behövs i hallen. Vi är ju inte så dumma att vi tänker lämna alla våra kläder och skor som tuggegrejer åt kliiga valptänder! ;)


Två timmar senare..

Ja nu är det undanplockat och städat i lägenheten i alla fall. Imorgon väntar röj i förråd och på balkong. Måste ta kort på mitt fina skrivbord som ska säljas (snyft snyft). Går inte att spara allt ju...

För övrigt så väntar imorgon lite träning med Sanna och Zombie. Sigge ska få lite mer prövningar men även öva lite mer på linjetag. Jag tror att jag ska lägga ut ett fritt sök när Sigge sitter och tittar på men sen öva på att gå fot med en dummie eller nån slags dirigeringsövning och att Sanna ska kasta lite markeringar som jag ska hämta...på söndag väntar mer träning, men då med Marina och Dot. :)

Att göra eller att inte göra..

..är frågan, men vad är svaret? Vad gäller apporteringsbiten har jag helt hittat hem, det är verkligen vår gren och hundsynen som folk med jaktretrievers har passar mej utmärkt. Jag känner mej inte ens nervös för att tävla, men vi har ju en bit kvar förstås. I vår är det dock en hel massa aktiviteter inplanerat vad gäller jaktträningen så vi är på g! Dessutom är jag verkligen beredd att lägga tid på att lösa de problem vi råkar ut för längs med vägen. Tur vi har tillgång till superbra hjälp!!

Vi har ju oxå fastnat för bruksgrenen sök, och jag hade från början planerat att starta Sigge i det, men nu är vi ju i full gång med jakten och har en del att jobba på om vi ska lyckas starta i höst. Ikväll fick jag dessutom en inbjudan till en sökgrupp som verkar trevlig, men jag tror jag ska avvakta med söket. Känns inte rätt mot Sigge att kräva en massa i andra grenar än jakten just nu. Visserligen är han vuxen men ändå, det är mycket nytt och jag vill verkligen lyckas med apporteringen. Visst kan jag tänka mej att träna sök då och då, men om jag ska gå med i en ny sökgrupp så vill jag kunna satsa på det och träna regelbundet. Dessutom tackade jag nej till appellkursen vi kom med i eftersom vi har så mycket annat i april. Jag är oxå kräkstrött på lydnadspet, jag vill ha en hund som jag kan lita på att han lyssnar, det är prio ett för mej.

Om vi nu får vår valpa i sommar har jag lite andra planer för henne. Dels blir det såklart apporteringen, och jag kan säkert tänka mej att vi får möjlighet till bra sökcoaching eftersom pappa Castor med husse är ett superduktigt ekipage. Men, jag har ändå funderingar åt nåt annat...vi får se! ;) Än så länge vet  vi ju inte ens om Yippie är dräktig men vi satsar på det! Visar sig om inte annat om ca två veckor!

Till sist en liten rapport från operation "sänka förväntningarna": Jag tog med några dummies ut på gården förut och körde dels en "strösselövning" där jag kastade dummies runt Sigge. Det gick bra, förutom en gång när jag råkade kasta den över hans huvud så den hade landat på hans rumpa om han inte hade "råkat" ta den i munnen (men genast släppte när han kom på sig..). Sedan gick Sigge med ut och vi la ut en dummie som för ett linjetag, ställde upp oss (Sigge megaladdad) och så gick jag själv och hämtade den. Resan är sålunda påbörjad. I helgen räknar jag med att hinna ut på ett ordentligt pass där han oxå ska få möjlighet att jobba lite.

Förresten! Idag är det typ jättemånga sidvisningar i bloggen! =) Kul att folk läser och är intresserade av vad vi gör!


Rullfisk...

...brukade jag kalla det här receptet när jag var mindre.

Purjolök
Smör o steka i
Styckfrysta spättafiléer
Dill
Salt och Peppar
(fiskbuljong)

Hacka purjolök och bryn i lite smör. Rulla spättafileerna med "skinnsidan" inåt och lägg uppepå purjolöken. (Smart är att sänka värmen lite för annars hinner purjolöken brännas fast). Häll på matlagningsgrädde så fiskrullarna täcks och häll sedan på rejält med hackad dill. Krydda med salt o peppar och låt puttra under lock tills fisken är klar.
 
Om man vill kan man smula ner en buljongtärning när purjolöken är brynt men det går bra utan oxå tycker jag.

Servera med potatis såklart, kokt, pressad eller potatismos, gärna med kokta eller rivna morötter.

Spruckna förhoppningar...

...blir nu många för en viss Siggeman. Vis av gårdagens träning inleder jag nu en period av besvikelse för Sigge. Han ska inte längre vara så säker på vad som ska hända. Ska vi ut i skogen och träna på att hämta dummiesar, eller ska vi bara sitta där och fika? Ska han få springa fram och hälsa på vaktis eller någon annan kompis han har här....eller får bara matte hälsa? Ska vi ut och träna med Marina, eller kanske är det Dot som ska träna? Ska sigge få springa på linjetaget, eller går matte ut och hämtar själv?

Sånt ska jag fresta Sigge med ända tills han inte längre är så säker på vad som ska hända och stressen lagt sig lite. Max en fjärdedel av kastade dummies ska han få hämta, resten hämtar jag in själv eller bara lämna...Skam den som ger sig. Allt annat som känts som oöverstigliga hinder inför en start på jaktprov har ju gått att ta sig förbi, så varför skulle inte detta gå!?

Idag inleddes Sigges "boot camp" med en promenad till husses jobb där jag skulle hämta en sak jag behövde. Sigge började fatta vart vi var på väg rätt snabbt och när vi närmade oss huset gick han inte längre fot utan "en halvmeter framför fot" så då fick vi stanna och se till så han gick ordentligt. När husse kom ut spetsade han glatt öronen, bara för att bli platsad fem meter ifrån husse!!! Hehehe...han blev rejält snopen när vi gick därifrån utan att Sigge blivit omklappad av husse. Resten av promenaden fick han oxå gå fot (med undantag för kissepaus såklart) och vi tränade på att sätta sig i rätt position när jag stannade utan att han backar som en krabba. Dessutom tränade vi på det jobbiga att ha ögonkontakt under fot.

Tips på mer saker man kan göra emottages tacksamt!!

Vägen till framgång är krokig (och full av bitmärken)!

Det var en perfekt dag för träning. Fåglarna kvittrade helt frenetiskt ute i Trekanten när vi klev ur bilen. Tootsie med husse var redan där och spankulerade omkring lite i en hage. Vi gjorde dem sällskap medan vi inväntade Sven och Marina och Sigge sprätte runt lite och passade på att översvallande hälsa på Kjell. Tossiga retriever! Tootsie och Sigge nosade lite på varann men eftersom båda två går att tala med så sa vi åt dem att hålla sig på varsitt håll. Skönt när det funkar så.

Idag var det fem hundar, tre svarta och två gula, varav en av varje färg hörde till familjen Ludvigsson. Vi började med dubbelmarkeringar i vatten och de som inte gjorde övningen satt som i en liten "gryta" så hundarna såg inte vad som hände. Sven kastade en dummie så den hamnade längre bort i vattenbrynet på samma sida och en som hamnade på andra sidan ån. Jag trodde att Sigge skulle ta den på andra sidan först eftersom den kastades sist, men icke. Han plöjde genom leran i strandkanten och hämtade den andra. Lämnade av den helt okej, och sen fokuserade han på den andra. När han väl tagit den på andra sidan gick han upp ur vattnet där och jag SÅG hur han bytte grepp flera gånger på dummien men jag fick tillbax honom efter några evighetslånga sekunder. Den släppte han när han kom upp ur vattnet men tog den igen. Då upptäckte vi att det var DJUPA bitmärken i dummyn!! DUMHUND!! Ååååååh...jag blev så frustrerad och sur, varför ska han hitta på ett nytt hyss nu när avlämningarna går bra!? Han har väl aldrig bitit i dummys förut heller!? Nåja...Andra omgången var jag på honom snabbare och det gick bättre. Han var väldigt inställd på att Sven skulle kasta en till när han hämtat den första och det tog en stund innan poletten trillade ner och han kom ihåg den andra men då tog han den fint.

Efter vattenjobbet var det markeringsövningar på land, men de fick Sigge aldrig testa, matte tyckte han var alldeles för fixerad. Han fick nämligen en annan uppgift under väntetiden, nämligen att hålla en duva och gå fot med den. Fick till några riktigt perfekta avlämningar, men sen började han fixera vid vad Cedro fick göra och blev mer o mer dryg. Där skulle jag läxat upp honom rejält men istället fipplade vi vidare med duvuschlingen. Till slut bara dregglade han ut dn ur munnen och jag fick stoppa in den o dutta till honom under hakan för att få honom o hålla ordentligt. Basta!! Hålla fast kan han faktiskt!

När Sven kom tillbaka blev Sigge mycket förvånad, han hade ju inte fått...istället övade vi linjetag. Tootsie och Sigge fick hämta varsin markering och sedan göra varsitt linjetag mot samma "target". Det gick finemang. Sedan skulle vi backa och jag tror vi backade lite för mycket för båda hundarna vimsade till det lite först. Positivt är att jag kunde bryta Sigge som var i full färd att söka dummies och kalla in honom igen. Vi backade lite i svårighet igen och då gick det bättre.

Ja, tänk, aldrig ska det gå lätt! Vad gäller bitandet så har jag aldrig sett det förut, det enda är att han bytt grepp. Sven trodde det kunde bero på att det var nya grejer som var tvunget att kännas av lite. Dessutom låg Sigge mycket högre upp i varv idag, var lite småstressad, vilket oxå lätt leder till knasiga beteenden. Receptet blir att snuva honom på konfekten. Vi ska åka ut och lägga upp för värsta roliga övningen...och sen bara gå därifrån...eller åka hem..eller sätta oss och fika. Givetvis måste vi ju fortsätta öva men jag ska plocka in grejerna själv till 75%. Dessutom får jag agera apportkastare åt andra och titta på träningar och låta Sigge inse att allt skoj inte bara är för honom. Bra är att jag kan sätta honom en bit bort från mej när vi bara väntar för då dämpar han sig lite.

Hmmm..ja jag var skitförbannad på mej och på Sigge förut, men jag är toppentoppennöjd med avlämningarna idag och det kändes ju helt hopplöst förut! Jag trodde ju hela karriären var körd! ;) Dessutom släppte han bara en gång när han kom upp från vattnet vilket oxå är ett STORT framsteg. Är lätt att stirra sig blind på allt som går dåligt och glömma det som går bra. Att vi stöter på nya hinder är ju bara ett tecken på att det går framåt!

Tack för idag!!



Ja just ja, att han tuggar o biter KAN bero på att han fått leka med pipleksaker. Varje gång de biter får de ju en belöning för det...så inga pipleksaker kommer vå valpa få ha....


Vill man vara fin får man lida pin!

Ja, eller vill matte att man ska va fin får hunden lida pin...Sigge tycker det försiggår djurplågeri här hemma. När jag tar fram sax går det väl att uthärda ända till jag kommer till svansen. Den är Sigges allra heligaste del och han blir högst förnärmad när man tar i den. Allra helst när man tar i spetsen, det är ju bara FÖR äckligt...hehe...då blir han helt tossig och så tar han tag i sin egen svans och gnager i den som att det är svansen som dummar sig! Hehe..

Idag var det operation svansklippning. Sigges svans är ganska lång från rot till topp så för att han ska se mer proportionelig ut så brukar jag klippa ner den rejält i toppen. Dessutom har den nu i vårblasket blivit så himla skitig när han suttit ner, för då viftar han hela fanan i vatten/lerblasket = lerig svans och lera på alla som är i närheten när han viftar på den. Därför kapade jag grymt bort en stooor bit av fanan (tog bort allt som hängde ner utanför det gyllene överhåret.

Nu är ju Sigge ingen utställningshund så han behöver inte se ut på nåt speciellt sätt för den sakens skull, men när han är i vattnet och plaskar flera gånger i veckan så behöver pälsen tunnas ur lite. Han torkar ju inte annars, och risken för våteksem och annat snusk ökar. Sigge var tvungen att gå och lägga sig och tjura en stund men snart ska jag ta fram effileringssaxen och trimma till det sista lite. Dessutom ska vi trimma öron och övrigt lurv så han blir vårfin. Jag VET att det kommer komma en dag då inget annat än trimmern hjälper, men än så länge går det att få honom någorlunda hårfri med vanlig sax.

Nä, jag tror det är dax för etapp två och den tar vi ute på gården. Hejsvejs!



Jahapp, lätt som en plätt. Sigge visade sig ha oanade talanger som trimhund. Han som inte gillar veterinärbordet hoppade glatt upp på ett bord (som aldrig någon använder) på gården och stod blick stilla och lät sig friseras. Nu är svansen kort och frisyren lite mindre Einstein-lik. Fräsch och snygg vårvovve! Snart är det dax att åka till Trekanten för lite träning. Har hört ryktas om att dagens träning kommer bli håååård...jag hoppas det!! ;) Förra gången var vi bara två, rena lyxen. Vi får se hur många som dyker upp idag! Tjing!

Sol sol och längtan efter träning

Vi har just blivit plågade tre timmar i skolan med pH-beräkningar och lösligheter mha diagram. Ska inte gnälla så mycket för denna kurs är bra mycket mer rolig än den förra. Dessutom ger den oss behörighet att göra extemporeläkemedel (med reservation för stavning).

Nu ska jag snart ner på stan för att äta lunch med Paul och sen ska vi in på Kalmarhem för att säga upp hans lägenhet och eventuellt se om de har någon som vill ta över den redan från maj. Vi trodde ju att hans inneboende skulle ta över kontraktet men det blir visst inte så. Tror inte det är något problem med att bli av med den. Lägenheten är faktiskt jättefin och både badrum och kök är nyrenoverat 2005. I vardagsrummet finns ett otroligt stort fönster. Superfin alltså, men jag har ju köpt min lägenhet och om jag säljer den åker jag på att betala en hel massa tusingar i skatt (vi talar inte småpotatisar) eftersom jag sålde min förra lägenhet för inte så länge sedan. Om jag har lägenheten kvar slipper jag skatten så länge..Dessutom är hyran här världsklass, skitbra när man pluggar! Annars hade jag gärna flyttat till Pauls lägenhet.

I eftermiddag blir det som jag nämnde igår träning hos Sven och Marina. Det ska bli skoj och idag blir det träning med vilt. Vi är ganska oerfarna med det, och förra gången hade jag problem med att få Sigge att bära hela vägen in. Nu har det ju trillat ner en polett eller två angående avlämningar och jag tror vi därmed kommit en bit på vägen.
 
Vi har anmält oss till en jakthelg med praktisk jakt i slutet av augusti. Då blir det helt plötsligt superviktigt att Sigge sköter sig ordentligt med vilt. Där kommer ju nämligen en etisk aspekt in i det hela, det kan vara skadeskjutna djur som ska levereras in så snabbt som möjligt. Då vill man ju INTE se sin hund lattja runt på egen hand med en skadeskjuten fasan eller and eller kanske bära den en bit och sen släppa. Det krävs en del av hunden och jag hoppas vi är mogna uppgiften då, annars stryker vi oss från helgen. Självklart kommer det finnas erfarna hundar och förare med under jakten som kan rätta till om vi oerfarna gör något misstag. Det här är alltså ett ypperligt tillfälle att lära sig på. Jakt är alltså inget man tränar "på skoj", det är skitviktigt att ha en god lydnad på sin hund. Man "får inte" göra fel...

Jag hoppas och tror faktiskt att Sigge kommer klara av sin uppgift väl. Han är en bra hund med motor och stor motivation, dock något risig kondis just nu ;). Jag skrev häromdagen att han inte har någon större jaktlust, jag kanske ska modifiera det lite och säga att han har en viss jaktlust, annars hade han ju inte apporterat. Men, jag har en hyfsad lydnad på honom vilket gör att han VET att han inte ska springa runt och jaga djur hur gärna han än vill. Jag skulle bli skogstokig om Sigge jagade vilt på egen hand! Dessutom är han ju en retriever vilka jobbar EFTER skott. Om man tar jaktspringern Zombie som exempel så har han nog en betydligt större jaktlust och han tittar gärna efter fåglar som flyger upp, men en spaniel ska ju stöta upp vilt. Sigge bryr sig inte ett dyft om han råkar stöta upp en sparv eller nåt när han är ute. Tror många okunniga tror att alla jakthundar ska vilja jaga djur och tycker det är superkonstigt att Sigge inte jagar rådjur osv. Mammas lilla luspudel däremot (som ju inte är avlade för sina egenskaper på många många år) jagar allt som rör sig däremot...den lilla odågan har man mer än en gång sett försvinna över åkrarna...


Fästingföreläsning på Läckeby

Ikväll åkte jag och Marina ut till Läckeby för information om det otäcka krypet fästingen och de sjukdomar den sprider. Det var faktiskt väldigt intressant och jag lärde mej mycket. Känns bra att ha lite bättre koll nu än förut, både för egen del och ur ett "yrkesperspektiv". Vår utbildning berör inte djur och djursjukvård nästan någonting vilket är synd då apoteket faktiskt oxå säljer en hel del djurläkemedel. Jag har börjat spåna så smått på om det går att skriva examensarbetet inom det området. Nån som känner någon veterinär eller nåt som kan tänka sig att vara min handledare...? :)

Jag skrev så pennan glödde men eftersom jag inte frågade om lov vill jag inte lägga ut alla mina anteckningar i bloggen. Jag har renskrivit det i Word och skickar det gärna till den som vill ha det. Var en hel del bra tips och nyttig kunskap!

Imorrn är det träning hos Sven och Marina igen och jag hoppas att sista veckans framsteg med avlämningar osv smittat av sig till hur han handskas med vilt. Håll tummarna för oss!

Gonatt!!


Efterlyses: Förlorat ägg!

Sigge och jag trampade glatt iväg till djursjukhuset för vägning idag. Jag var helt säker på att han gått ner åtminstone ett halvt kilo till för han ser mycket smalare ut. Han har ju gått på sträng "labradordiet" och bara fått sex ynka dl foder om dagen och ingenting utöver det. Ändå visade vågen bara -0,1. Jag tror iaf att han omfördelat en del fett till muskler för midjan finns där igen, så det så!!

Jag har ju varit så nöjd över att Sigge inte alls hållt på o stjälat mat eller så nu fastän han fått mycket mindre mat än vanligt. Nyss upptäckte Paul att en äggtjuv varit i farten och stulit det lilla ägget av papperssnöre som finns i ljusstaken i vardagsrummet (se tidigare inlägg). Katten var första misstänkta men brottsscenen liknade mer något som en viss Sigge Carlsson åstadkommit. Det lilla boet låg på mattan helt oskadat medan ägget var spårlöst borta!! Ja nu var det ju av papperssnöre så det borde ju brytas ner i magen, annars får vi hoppas det kommer ut den naturliga vägen utan några vidare mankemang..




...och en vårkväll!

Tänk att man kan gå ut klockan nio på kvällen utan vantar! Det var visserligen beckmörkt men jag frös inte. Sigge och jag tog en runda så här på kvällningen och borta vid Oxhagen var det några som jonglerade med eld. Det såg ganska häftigt ut för de stod i totalt mörker så man såg bara elden..Sigge tyckte det var ganska fascinerande, såg ut att tänka "oo..brinnande dummies...ska man fixa DET nu oxå?". På cykelvägen mot stan från Oxhagen brukar Sigge springa fritt i gräskanten men han får givetvis alltid gå in till sidan när det kommer någon cyklist eller fotgängare. Jag hörde minsann imponerade röster som berömde "den fina lydiga hunden" som snällt kom in till min sida och gick fot medan vi mötte dem. =)

Inte nog med att han får beröm från andra, jag är oxå väldigt nöjd över honom idag. (Egentligen var det inget nytt, men jag tycker att jag bara gnäller om våra dåliga sidor hela tiden här på bloggen och att det inte framkommer vilken ljuvlig hund Sigge faktiskt är att leva med.) På vägen framför satt nämligen en kanin och gömde sig i skydd av mörkret. Den hoppade iväg när vi var bara nåra få meter ifrån den. Sigge tittade givetvis efter den men blev inte alldeles i gasen och försökte heller inte springa efter. Det tycker jag är ganska bra jobbat för en hund som innan han blev kalmarit (förra sommaren) ens sett en kanin.

Förtjust var bara förnamnet på honom när han fick syn på kaninfamiljen under Sibyllakiosken första gången. Jag trodde ögonen skulle poppa ur sina hålor och att han skulle apportera in allihop o bara lägga sig i en kram o goshög. Det hade han säkert om han inte varit kopplad första gången. Vi har såklart tränat på att INTE jaga efter eller råbliga på kaniner, och för att vara ärlig så har han ingen större jaktlust, men ändå!!

Nu väntar prisonbreak i den nydammsugna soffan. Ja just ja, NÅGON, jag säger inte vem, tjuvsov i den inatt igen och var inte så hemlig som han säkert hoppats eftersom hans tassar var helt svarta av lera. Till saken hör att vi igår på dagen satte på de VITA nytvättade överdragen på soffkuddarna....Husse gnällde över smutsiga Sigge tills jag påminde honom om att man faktiskt kan torka av tassarna..visserligen såg jag med egna ögon igårkväll att Sigge på nåt märkligt vis fått lera ända upp i pannan på fem minuters kissrunda i bostadsområdet. Hihi...

Vårdag...

...som tillbringades i skolan. Blä! Närå, kursen verkar helt okej men väääldigt mastig. Det är bara att bita ihop, snart kommer sommaren. Ska bli riktigt skönt att jobba ett tag. Ska bli ännu skönare att vara "mammaledig" med lilla vappan som förhoppningsvis kommer till oss. Nu räknar vi ner dagarna till ultraljudet och hoppas det visar på en hel hög små knyten som ska bli trevliga gyllne vänner åt fler goldenfantaster än bara oss.

Efter skolan stack jag ner på stan för att köpa ett par byxor. Gjorde så och hittade inte så mycket annat, jo en enkel linnekjol som blir bra när man väl vågar visa sina bleka ben som gömt sig hela vintern. Egentligen tycker jag det är rätt mysigt att sola solarium då och då, men just nu har jag ökad benägenhet för att få prickar, upptäckte en ny på ett finger idag till och med. Man ska vara rädd om sitt skal, det är det enda man har! ;)

Apropå hud och sånt så ska vi till Läckeby för föreläsning om fästingar, de otäcka små krypen. Det är tydligen en kvinna som forskat om fästingar och erlichias som håller det. Intressant, för erlichias är fortfarande något av ett diffust mysterium för mej. Dessutom är det faktiskt bra för framtiden som farmaceut, apoteket säljer ju numera massa olika fästingmedel.

Före dess blir det såklart en hemmakväll nu och imorgon föreläsning. Har eventuellt tänkt att cykla till djursjukhuset med Sigge för vägning (se, även där slår jag två flugor i en smäll!). Sigge går ju som sagt på sträng diet och han ser faktiskt smärtare ut, men vi ska ändå checka av. Går inte att kräva hård träning av en tjocksmock ju (o ja, matte vet hon oxå behöver hålla igen). Dessutom behöver kondisen bättras på. Synd att vi inte har dragkrok på bilen. Då hade vi kunnat slänga på cyklarna därbak och åkt ut till landet nånstans och cyklat och låtit Sigge springa lös i den hastighet han själv känner för.

Det gick så bra med avlämningarna igår att vi nu satsar på att vila oss i form till onsdagens träning. Hoppas verkligen att förbättringarna är kvarstående nu!! :) Det skulle hjälpa oss en bra bit på vägen framåt. Nästa stora "prövning" är viltet, men det ska nog lösa sig det med.








Plaskblöt vårkväll..

...ja för vissa alltså. Jag hoppar inte frivilligt i vattnet så här års men några som glatt gjorde det var Sigge och Dottie. Vi styrde kosan till Trekanten för lite träning på kvällskvisten med Marina och Dot. Vi promenerade bort till ån där vi skulle vara och Sigge och Dottie busade lite på vägen. Känns gott i hjärtat och se Sigge busa så fint och återfå lite förtroende för "hundligheten". Något som är skönt med Sven och Marinas hundar är att dom inte blir så himla laddade när dom är lösa med andra, något man kunde märka med "Hussehundarna" osv*. Beror säkert på att de är vana vid att vara en flock och umgås. Känns väldigt bra att låta Sigge få tilbaka förtroendet för andra hundar med deras lilla flock. Det är ju nämligen inte så att Sigge inte berörs bara för det är han som råkar lämna märken...jag märker tydligt att han blir  mer osäker när han blivit utsatt "för påhopp" (som ju han upplever det som).

Nåväl, dagens mission var linjetag över å, och det fixade hundarna bra, förutom att båda två tog sig en rejäl vepa och sprang runt och sökte av halva Småland på andra sidan varsin gång...Sigge skötte sig för övrigt bra tycker jag, det är som vanligt matte som inte är med riktigt i spelet alltid. Hihi...Sigge är ju inte dum utan tänkte hitta en bro eller nåt för att ta sig över snabbare så han svansade lite fram o tillbax vid brynet innan han simmade över och där skulle jag varit på honom snabbare.

När han kommer upp på land vill han gärna släppa dummien och skaka av sig och sen ta dummien och komma in men då gäller det att vara på honom med ett "håll"-kommando o gärna klappa till en gång så han kommer in till mej. Avlämningarna är så mkt bättre nu och med en liten godis går det finfint. Tror att bara slippa det där krånglet med att springa runt bakom mig förenklade saken massor.

Vi testade oxå att kasta en massa dummies (ja, var det nu sex eller sju ;) ) runt ett röse och sen fick hundarna turas om att hämta. Sigge vill gärna byta och det är lite lurigt. Jag tror dock att det kommer ordna upp sig för han går att va på med rösten. Vi testade honom med att kasta en markering vid sidan om men han klarade frestelsen..såg hur han balanserade lite där på kanten men klarade det ändå! ;) Duktig Sigge!!

Måste säga att jag är nöjd med våra framsteg nu. Det går sakta men ändock framåt, och avlämningarna som kändes totalt körda förut är nu på bättringsväg!! Jag ser till och med hopp för vilt nu när Sigge faktiskt börjar bli mer och mer styrbar.

Tack för ikväll!!


*Jag ska förtydliga mej här efter diverse obehagliga påhopp. Jag menar att vid söndagspromenaderna i Husse  har leken mellan hundarna varit mer hetsig och vild (och det gäller ju Sigge inkluderad). Det är inte så konstigt eftersom det är en "ny flock" varje gång och en annan situation än när en "hundfamilj" går ut och går och gör så varenda dag. Leken blir avdramatiserad då och hundarna kan gå och lalla för sig själva mer. Jag ångrar att jag gått med på söndagspromenaderna och utsatt Sigge för det...risken för att det händer nåt är ju större när det är mer laddat.

Siggie the Cricket Dog

Inspirerade av cricket-VM skulle några av de utländska studenterna spela cricket idag, dvs massa indier, pakistanier och en irländare (guess who). Sigge och jag är inte lika intresserade av cricket, inte jag iaf men jag tänkte ändå att vi kunde gå och titta lite och få lite frisk luft på köpet.

De skulle spela på Lindö så jag passade på att ta med oss några egna bollar, pipan och lite godis. Han fick som vanligt gå fot lös bort till Lindö och väl där fick han rasta o springa lite men innan han hann bada så blåste jag inkallning och när han var en bit ifrån mej blåste jag stoppsignal och kastade på en gång en boll. Nästa gång väntade jag tills han satt sig ner innan jag kastade. Så höll vi på lite grann medan Sigge sprang fritt. Det går faktiskt jättebra. Enda kruxet är att han inte sätter sig ner automatiskt alla gånger. Ibland får jag säga åt honom att sitta men för det mesta räcker det med att vänta ut honom om han inte sätter sig av sig själv.

Jag testade oxå att skicka Sigge utåt med en tennisboll bakom honom, och att sätta honom som i klockan tolv och själv stå i klockan sex och en boll på tre o en på nio och sen stoppa när han var på mitten och skicka åt sidorna. Funkar kanon oxå, dessutom är det en superövning för att få Sigge lite mer lyhörd och lite mindre "tänka själv".

Avlämningarna med tennisbollar gick kanon idag. Jag bytte med godis och då släpper han utan ett endaste tugg. Någon gång släppte han utan kommando men det är ju bara att stoppa in den igen och göra om. :) Dessutom, inte en enda gång försökte han springa bakom mej, stort framsteg!! :)

Ikväll väntar träning med Marina, om hon har nåt vilt framme ska Sigge träna på att hålla det, gå fot och avlämingar osv. Annars tror jag att vi behöver lite småfix med att se mer prydliga ut. Sigge har en tendens att bli väldigt yster och yvig i sina rörelser och jag är slarvig och tänker inte på det...var en nyttig erfarenhet att se Sigge med Sven...

Nu väntar vidare pyssel hemma. Till middag blir det älsklingens grönsaker i ugn (med bla sötpotatis, mums!) och entrecote. :P


Påskpyssel

Idag tog jag fram min kreativa sida och fixade till lite påskfint här hemma. Vi åt lunch på stan och sen tittade vi in på bl a Village och jag ville köpa hela butiken. Det fick jag inte (tur det, för då hade det blivit bra överfullt här hemma) men en söt liten oljelampa fick följa med hem. Den gjorde sig perfekt i fönstret och passade bra både till blomkrukorna och ljusstakarna av betong. Rensade bort lite mer vintriga saker, som de röda ljuslyktorna. Ber om ursäkt för bildkvalitén men jag orkade inte fixa mer...

image102


Köpte lite "trassel" och några ägg av papperssnöre på Maxi och gjorde iordning en grupp till köket med påskliljan jag köpte häromdagen. I vardagsrummet förnyade jag den stora betongljusstaken, oxå den i lite "påskig" stil. =)

image104    image103


Passade oxå på att få användning av specerihyllan i köket. Den har stått tom för jag har inte velat använda den till mjöl osv när vi redan har massa fina plåtburkar till sånt. Nu får mina dekorationsstenar och torkade apelsiner och annat "pysselmaterial" bo där. Perfekt!!

Soligt lördagspass

Sigge och jag kör just nu intensivt med linjetagen. Skam den som ger sig!! Vi stack ut till Värsnäs och hittade ett jättebra ställe där vi var lite för oss själv och hade tillgång till både murar, stenrösen, diken, ängar, träd och skog osv...super med andra ord!

Siggemannen fick springa av sig lite först och jag blåste bara några inkallningssignaler medan vi gick en sväng. De satt som ett smäck, även på jättelångt håll och med vatten frestande nära, men det kan man ju begära av en stor kille som han. Bra ändå att friska upp minnet och blåsa lite även när han inte "tränar" så han inte missuppfattar och tror det bara gäller med dummie i munnen. Som sagt...han är en tänkare och lurifax.

Jag la upp träningen som så att vi gick en runda och gjorde lite linjtagsövningar i olika terräng. Sigge fick som vanligt vara med när jag la ut dummies och gå i linjen tillbax. Idag la jag ut åt lite olika riktningar och skickade såklart åt de "äldsta" först för att göra det lite lurigare. Ingen tvekan där. Jag gick även ut och låtsades lägga ut en dummie och skickade sedan linjetag åt ett annat håll. Det var inget problem där heller. Skönt!

Det blev lite tjorvigt när jag la ut tre dummies vid ett träd (med stort avstånd emellan). Då blev han rejält sugen på att byta och jag kunde se hur han la ner den dummie han tagit först och tittade ömsom på den och ömsom på den andra om och om igen!! Jag tjoade och ryade och som tur var tog han upp den första igen och kom in. Vi gjorde om och då gick det bra. (Jag tror alltså han mycket väl VET hur man ska bete sig...så det är ju bara att va på honom).

Att skicka på låååååååånga linjetag var inga problem. Vi lämnade en dummie och gick sen långt därifrån på ängen och sen fick han hämta in den. Nemas problemas där fastän han inte såg dem. =)

Det andra som blev lite konstigt var när jag i slutet av passet hade skickat honom på ganska långt avstånd över en mur och dummien hamnat som i en grop bakom muren så han fick svårt att ta sig upp. Då såg jag svansen och toppen på huvudet springa fram och tillbaka längs muren ett par gånger innan han kom på hur han skulle göra. Jag tror han tänkte springa runt först, men ångrade sig när jag visslade, och då började leta efter ett bra ställe att ta sig över.

Avlämningarna idag kändes mycket bätre. Han försökte inte ens springa runt mej mer än en gång. När jag tog fram en godis och bytte så släppte han först men då sa jag nej och stoppade in den igen. Nästa gång sa jag "håll" och då släppte han inte förrän jag sa tack. Fördelen med godisbyte är att han sätter sig mycket mer rakt framför mej och mer gärna söker ögonkontakt. Så länge "håll" funkar och han inte släpper så är ju godisbyten bra, så jag får nog ändra uppfattning där Marina! ;)

Efter detta tog vi en välbehövlig sol- och vilopaus och sen avslutade vi med att åka till havet och kasta två markeringar i vattnet och sen fick Sigge plaska runt lite. En trevlig träningsdag med andra ord och jag gillar verkligen att jobba med min hund. Han är en lättlärd, lyhörd och positiv träningskompis precis som dom ska va!




På äventyr i storskogen

När tentakrafterna började sina (inträffade rätt snabbt) bestämde vi (jag o Sanna) oss för att ta med hundarna och ge oss ut i skogen. Vi åkte runt lite och spanade först och sen fick Zombie börja med lite kontakt och inkallningsträning. Tänk att hans matte hjälper honom att hitta mjukost i skogen!!? Vilken drömtillvaro för en hund, stackars Sigge får nöja sig med kalkonpålägg om han har tur! ;Idag blev det några få torra matkulor. ;)

Vi fokuserade idag på linjetagen. Jag konstaterade (vis av misstaget) snabbt att två dummies lite på egen hand är för mycket ansvar för Sigge. Istället fick det blir en och en, vi följde träningsreceptet i onsdags, med att hunden får följa med ut och så följer man linjen tillbaka. Jag la ut en i vardera ändan på en lång linje (skickade på den jag la ut först, nemas problemas!), sen la jag ut två med 90 graders vinkel mellan och skickade först även där på den jag la ut först. Det var inga problem heller.

Jag avslutade med att lägga ut två stycken (men lite avskiljda av buskar o sånt) och skickade mot området när jag stod rätt nära. Sigge tog den första och kom sen in till mej även fast han ville ta svängen runt den andra! Superbra! Man måste ju träna på att inte låta sig frestas oxå..perfekt på nära håll. Backade lite medan han var ute så andra blev från lite längre avstånd. Det är där han brukar glömma sig och inte fatta men det tog han oxå jättebra! Han sprang förbi den så där fick jag lägga in lite närsökssignal oxå. Toppen! Glömmer gärna av att jag ska göra det annars...

Idag hade jag fokus på att han INTE skulle få springa runt mej, det blev många sidosteg men nu börjar det trilla ner. Han sätter sig helst i rät vinkel mot mej, men jag kan backa och trixa lite för att få honom mer framför. Vill inte göra momentet mer "ångestladdat" än det redan blivit så man får ta det i små steg. Själva avlämningarna går bättre oxå. Jag kan begära ögonkontakt, och om han sträcker upp tassen så rätar jag bara på mej igen. Om jag håller fram händerna och säger tack så lägger han dummien i min hand (verkligen sträcker sig fram och lämnar av) vilket är jättebra! Finns mer att slipa på men det börjar faktiskt rätta till sig. Finns nog hopp även för en liten Siggeman!

Vi tog en liten fikapaus och jag passade på att rycka bort massa död ull från hans nacke och sidorna på rumpan. Det lossar lätt nu så det är bara att passa på.



Miniträning utomhus

Imorrn är det som sagt tenta så jag kände inte för nån långtur till skogen nu på morgonen. Istället gick jag ut till "parken" utanför och tränade lite på inlevereringar och avlämningar. Vi gjorde samma övning som i onsdags, en dummie på varje ända av en linje. Nu var jag på honom och lät honom inte springa runt, avvaktade lite innan jag tog dem och försökte vara lite hårdare och inte låta honom tramsa.

Sen la kastade jag ut två dummies i ena änden av linjen bara, och den enda hamnade bakom ett "stenröse" (konstgjort men det är la skitsamma ;) ) och den andra uppepå. Sigge tog dem superfint och försökte inte heller att byta (jag stod ganska nära så jag skulle kunna vara på honom om han försökte).

Nu provade jag faktiskt att visa med högerhanden och Sigge reagerade inte ens, så jag byter över! Hihi..stackars Sigge får vara testkanin och stå ut med det mesta.

När vi kom hem och jag öppnade dörren ringde telefonen precis och det var en dam på Öland som har ett "kennelsyskon" till Sigge. Seb hette hunden och var från en Oscar-Seadra-kull. Skoj, för jag har inte träffat nästan nån mer från kenneln ju. Hunden verkade vara en riktig klippa, stabil mentalt och rolig att jobba med. Hon var jättenyfiken på att träffa Sigge så vi ska försöka ses när hon är i stan nån gång. Kul! :)

Nu är det väl dags att ta tag i tentaböckerna igen. Har nästan gett upp hoppet om tentan. Jag är så skoltrött att jag nästan kräks. Försöker tänka att tentan bara är på fyra poäng så det gör inte så mycket om jag inte klarar den men mitt dåliga samvete säger annat...

Miniträning inomhus

Det är tentavecka så vi har inte haft tid att åka ut och träna annat än i onsdags då. Ikväll tänkte jag testa hur väl Sigge kan hålla dummies. Han fick en dummie i munnen och så frestade jag honom på diverse sätt: duttade och drog och petade på dummien, frestade med en godisbit, kastad med en annan dummie och tom duttade på honom med den. Han släppte två gånger men då sa jag NEJ precis när jag såg han släppte och stoppade snabbt in den igen.

Sen vände jag mej bort och han sökte sig till min framsida hela tiden, bra! Vi gick lite fot (hur lätt det nu är o göra det inomhus när man är hund och har en bred dummie i gapet...men han släppte inte! Sen provade jag att lägga ut dummien och när han kom in med den och försökte springa runt mej så tog jag ett steg åt sidan så han inte kom förbi och stoppade honom.

Känns helt okej faktiskt. Bara att träna ute då, det är alltid svårare..


Tredje försöket att sammanfatta träningstillfället i onsdags

Ja nu har jag försökt skriva om träningen hos Birdhunters två gånger, men man säger ju tredje gången gillt så...

I onsdags fokuserades träningen ganska mycket på avlämningar, något som vi har problem med och oxå krånglat rätt mycket med. Vi gjorde markeringar i vatten och på land, och Sigges och mitt arbete funkar bra ända till tillbakavägen när han tar små svängar och kringelikrokar och dessutom gärna springer runt bakom mej.

Vi gjorde oxå två linjetagsövningar, den ena enskilt och den andra tillsammans. Då skickade vi hundarna till båda ändarna på en linje och de andra fick titta på under tiden. Sigge passade på att kolla in området ordentligt medan han redan var ute...hrmm

Mina slutsatser av träning och råd (rätta mej gärna om jag missuppfattat): Tolerera inte flamstramsande i hundra gånger för att sedan säga till ordentligt gång 101, gör det på en gång istället!!! Var intressant att se Sigge med Sven, då verkligen såg man hur osnyggt det är med det där flamsandet... :S

Jobba på avlämningarna och glöm inte att STOPPA Sigge före han springer runt så han stannar framför. Han lyssnar faktiskt på vad man säger så varför inte utnyttja det! ;) Ta det cool...ryck inte bara dummien eller försök inte fånga in Sigge. Jag kan räta upp mej, tom vända mej lite ifrån honom utan att han släpper. Dessutom kan Sigge "håll fast"..

Vad gäller linjetagen, jag överväger faktiskt att byta visningshanden...det verkar vara fördelar med att använda högern faktiskt, och det var coolt att se hur Dot agerade när hon såg handen....tror inte Sigge bryr sej värst om vilken hand jag använder för poletten har nog inte trillat ner riktigt vad gäller linjetagen....ibland tror jag det och ibland tror jag inte..

Det märks mer och mer att Sigge är en tänkare i stora mott. Han har hela tiden en idé om vad nästa uppgift är och var det kommer att finnas roliga grejer, så man måste vara smart och överlista honom. Jag skulle önska att det där intresset utåt istället var lite mer riktat mot mej...

Det här lät som ett gnälligt och petigt inlägg och som att ingenting funkar...och till viss del är det sant. Det är mycket vi behöver hjälp med, men Sigge är en bra hund som jobbar på fint och näsan är det inte heller nåt fel på. Dessutom är han lyhörd, fastän han tar egna initiativ ibland...hihi :)



Att skapa goda relationer

I helgen har vi flyttat lite saker från Pauls lägenhet (där han inte bor längre utan ett varierande antal indier, bangladeshier och pakistanier...) Nu är det papper överallt. Inte bra sådär inför en tentavecka! Förresten så fick jag ett väldigt bra papper av en klok bekant för länge sedan. Hittade det pappret idag när jag städade och tänkte att jag skulle dela med mej av det.

Råd om hur du behåller självrespekten


Var rättvis
Ursäkta dig inte
Håll dig till reglerna
Var sanningsenlig


Var rättvis - Var rättvis mot dig själv men också mot andra personer du har att göra med.

Ursäkta dig inte - Ursäkta inte ditt beteende överdrivet mycket. Du behöver inte be andra om ursäkt för att du finns till, eller för att du har önskemål om hur saker och ting ska vara. Du behöver heller inte ursäkta dig för att du har åsikter eller för att du inte alltid håller med andra.

Håll dig till reglerna - Svik inte dina egna värderingar eller regler. Var aktsam om din integritet. Var så klar som möjligt över vad du anser vara det moraliskt riktiga sättet att bete sig i en viss situation. Handla sedan därefter.

Håll dig till sanningen - Ljug inte. Uppträd inte som om du var hjälplös om du inte är det. Överdriv inte. Hitta inte på undanflykter för att komma ur situationer.


Kloka råd tycker jag. Sen om jag är så bra på att följa det vet jag inte, men jag försöker i alla fall!!


Rap(rap)port

Sigge lyckades ju äta upp en av andvingarna vi tränade med häromdagen. Idag när jag städade lite råkade jag trampa i nåt äckligt som var dolt bakom fåtöljen.. det var en rul med fjädrar som kommit upp. Var mest av den allra innersta delen på fjädern, den som sitter fast i skinnet, men några var faktiskt i "full-längd". Bläki...här blir det extra sparris till supén ikväll för Siggeman...

Räkor i fin sås

Det här receptet är ett av mina absoluta favoriter som jag lärde mej på mitt gamla jobb. Känns som att det är ganska nyttigt oxå, och dessutom har jag lärt mej äta tillagad paprika.

Du behöver:
en klick smör
curry
purjolök
paprika (mycket och gärna i olika färger)
fiskbuljongtärning o 2 dl vatten
creme fraiche
salt och peppar
räkor (såna med skal på...)

Strimla purjolöken, smält smöret i en djup stekpanna eller gryta och bryn lite curry i det. Sen fräser du purjolöken och tillsätter fiskbuljongen. Jag brukar alltid glömma koka upp buljongtärningen i vatten så jag smular den bara över purjon och häller på lite vatten och rör om, det går bra. Låt det koka upp och häll i minst en burk creme fraiche. Som vanligt gäller regeln att ju fetare desto krämigare och godare. ;P Sen häller du i grovt tärnad paprika, saltar och pepprar och bara låter paprikan bli varm. Det är absolut godast när den är lite krispig. Jag brukar skala räkorna och servera i en skål vid sidan så blir de inte sega och svårtuggade.

Servera med en fräsch grönsallad och jasminris (eller fullkornsris om du vill vara nyttig).  

Apportör eller glufsotör?

Ja, vägen till framgång är just nu väldigt krokig för oss. Hihi..Vi begav oss idag ut till skogen vid Norrliden för att träna med Hanna och dagen till ära hade jag tagit upp våra andvingar ur frysen för att sätta fast på dummies med gummisnoddar. Bra för att vänja honom vid vilt tänkte jag. O han gillar vilt minsann, men inte på det sättet jag tänkt mej!!!

Nåväl, idag var det träning av linjetag på schemat. Jag började att lägga ut tre dummies på andra sidan av ett litet dike. En stig gick raka vägen över diket så jag använde mej av den som ett lite stöd till Sigge. Han fick följa med ut och lämna tre dummies och sen gick vi tillbax. För varje dummie backade jag lite. Idag backade jag även lite i avlämningarna och vände mej om och satte mej på huk så han inte skulle tycka det var jobbigt att komma in. Gick bra!

Sen tog jag fram mina fågelvingar och satte fast dem på två dummies. Hade en stor gran som utgångspunkt och la ut dummiesarna med 90 graders vinkel mellan dem. För att göra det lite svårt skickade jag på den som jag la ut först, och han fattade på en gång. När han kom fram stannade han upp och började nosa på vingarna så då visslade jag inkallning och sen sprang jag o gömde mej bakom trädet. Satt på huk med ryggen mot Sigge och han kom in fint. Det andra linjetaget gick oxå jättebra.

Nöjd med att Sigge fixade dummies med vingar så bra så tänkte jag köra ett linjetag över en mur. Sigge gick med mej och vi la ut de två dummyna med vingar på och följde en linje tillbaka. Skickade Sigge som sprang raka vägen ut....men inte kom tillbaka på en lång stund. Jag såg ju inte vad han gjorde därbakom men visslade och tjoade och till slut kom han in med ena dummien..som bara hade EN vinge kvar. Hmmm...var ju två på varje. Skickade iaf iväg honom på den andra och han sprang glatt raka vägen ut och kom inte tillbaka. Jag visslade och sprang och gömde mej bakom granen, men ingen hund kom på jättelänge. Jag började precis tro att han stuckit iväg nånstans när han dök upp bakom muren så jag väntade in honom bakom granen. Hann precis se i ögonvrån att han hade en vinge i munnen som FÖRSVANN NER I MAGEN. *suck* Vad ÄR det här!!! Ringde Birdhunters och frågade om råd, och Sven tyckte att vi istället skulle vänta med vilt och jobba med hela fåglar som han inte kan sluka sådär och inte låta honom va gömd så man ser vad han gör.

Jag kunde dock inte riktigt ge upp utan var tvungen att köra några linjetag inom synhåll så han lämnade av dem snyggt och ordentligt utan att glufsa i sig dem. Det gick bra iaf. Sen la jag undan vingarna och körde över muren igen fast på ett annat ställe. Vill verkligen lyckas med en övning och nu fick han chansen att visa att han kunde sköta sig. Det gjorde han oxå, men han verkar ha väldigt svårt när man backar från utgångspunkten. Kanske ska vi köra lite mer enkla linjetag ett tag, och bara lägga ut en i taget. Man kan ju lägga ut en i taget på samma ställe och öka avståndet på det viset. Han har nämligen oxå den ovanan att han har svårt att välja vilken han ska plocka in först. Inte bra att förstärka det.

Vi avslutade med ett linjetag mot dummies som låg framför en sten och jag backade bara lite mellan gångerna, men såg till så att en rishög hamnade på linjen så Sigge fick ta sig över den. Sen fick Sigge sitta och vänta medan jag tittade lite på Isa och Hanna.

Under passet blev det oxå lite träning på att gå fint vid sidan osv. när vi rekade av området så vi körde ju inte trehundra linjetag rätt på varann. Nu får vi väl se vad som händer med den där vingen...ut hoppas jag den kommer åt ena eller andra hållet. Kändes lite snopet dock och som att vår start på jaktprov sitter lite lösare. Man kan ju inte komma dit med en hund som käkar upp viltet! Nä, det är inte lätt när det är svårt...

En fullspäckad torsdag

Idag vaknade jag motvilligt till liv vid åtta-tiden när Paul började skriva tenta. Ramlade ur sängen, i kläderna och landade vid köksbordet och fastnade totalt i datorn och glömde tiden!!! Min stackars labkompis ringde fem över nio och undrade nog var jag var...ooops. Rasta Sigge snabbt som en lort och sen på cykeln de få hundra meter det är till skolan för att mäta smältpunkt på våra kristaller från labben. Lustigt...jag hade inte alls räknat med att vi skulle labba och sånt där när jag började plugga. Koko mej...men det går ju faktiskt rätt bra. Nästa kurs labbar blir nog roliga, då ska vi få lära oss att göra tabletter osv.

På eftermiddagen packade jag ihop våra grejer och begav oss till Sanna i Smedby. Där fick Sigge parkera i Zombies gästbur och så susade vi ut till Trekanten. Idag var vi i en annan hage, jag måste säga att Småland visat sig har alldeles underbara träningsmarker. Stenrösen och murar, och hagar med ekar o små kullar...det är annat än Närkeslätten det!

Sigge fick idag träningssällskap av den lilla ärtiga Dot och så Yippie (mamma till blivande valpan hoppas vi) och Tilda, som är allt bra charmig! Myror i brallan är bara förnamnet! Hon var väldigt intresserad av Sigge och var framme o kollade läget flera gånger, men Sigge tog det cool. Jag ser att han är lite avvaktande sådär i koppel men hon sköter sig fint och då gör han oxå det. Sigge tar det nya hundgänget bra, han är inte alls spänd eller berörd av dem. Nyttigt för honom att under lugna former titta på när andra jobbar oxå.

image98

Sigge i full fart med and i munnen.


Idag var det vilt på menyn, Sigge nosade nyfiket i korgen, är ju säkert två år sedan vi sist provade på vilt. Vi började med markeringar. Sigge markerar fint, men han ville inte komma hela vägen in med viltet utan släppte det några meter ifrån mej. När jag gömde mej lite bakom en en och satt på huk med ryggen mot Sigge kom han in med fågeln i munnen.

Nästa övning för Sigge blev linjetag över en mur. Han fick gå med mej ut och lägga tre dummies vid en sten och sen skickade jag honom över muren. Såna övningar ska vi göra många, det är bara att nöta tills det sitter. Antagligen har vi gått lite för fort fram för Sigge verkar lite osäker på vad det egentligen betyder.

image99
På väg in efter linjetag över mur.

Dot hade gjort ett sök med vilt, men vi bestämde att dummies var det rätta för Sigge just nu, med tanke på krånglet med avlämningar. Vete katten vad Sigge pysslar med ute på söket!? Jag tror han först letar rätt på en dummie, och sen ska han kolla av området och då kan det hända att han byter. Inte bra. Lilla hund!!! Idag stannade han oxå och kissade på vägen in.

image100
Avlämningarna går bäst om man tar dummien ganska omgående och med båda händerna.

Det kan vara så att allt krångel och tränande med avlämningarna gjort det till en stressande situation för Sigge. Det är antagligen därför han släpper viltet innan han kommer in, eller tar en kringelikrok på väg in med dummies. Receptet är att berömma lite när Sigge precis är på väg in så att han vet att jag är på bra humör och att det blir positivt att komma in till mej. Jag funderar på om jag en liten period ska ta emot Sigge på huk, som jag gjorde när han kom med vilt. Ska kolla med Marina så får vi se...

image101

Sigge vill springa ut igen, men matte måste få lite kloka råd först.

Vi avslutade med att Sigge fick hämta en and i en liten damm. Vatten är skoj, oj oj oj, Sigge blev superladdad och simmade glatt ut efter anden. In kom han oxå men i vattenbrynet släppte han fågeln och började nosa på den! Jag kallade in Sigge men han fick gå ner igen och hämta den och jag sprang därifrån som en tok och då kom han faktiskt med anden. Vi ska träna på håll fast, så jag kan stoppa honom från att släppa.

Vi får hoppas att mer erfarenhet gör att viltet går lika lätt som dummies. Nu har jag massor att träna på, bara att köra på! Tack för idag, och hoppas att jag sammanfattat det  hela bra!

Ny i (blogg)världen...

...är Kajsa, mitt alldeles första kusinbarn!! Hon föddes 8 februari och bor långt långt bort i Umeå. Vi hoppas på att våra resor hem till Örebro synkar någon gång så vi får träffa henne (och de nyblivna föräldrarna).

För er som är nyfikna på henne så finns det bilder och annat om ni klickar
HÄR!

Murarnas mästare!

En väldigt lång och seg föreläsning som tragglade sig genom trehundratjugofyra kapitel ungefär i boken gjorde det lätt att avgöra: Skolk på eftermiddagen! Efter en snabb lunch tog Siggeman med matte bussen till Smedby. Där fick vi sola oss lite på en nysopad trapp (eller bro som det nog heter på Sannas hemdialekt) och sen in med hundar o grejer i bilen och ut på nya vägarna till ett nytt träningsställe!

Zombie hade redan fått en dos träning så Sigge var först ut. Vi gick en bit på vägen och hittade en bra äng med tillhörande litet skogsbryn med ett litet stenröse i. Där tänkte jag att Sanna skulle få kasta ut några luriga markeringar och sen skulle Sigge få gå fot ordentligt innan han fick hämta. Nu blev det lite kommunikationsfel...hihi...så Sigge hann se en dummie landa och resten hamnade oxå därute medan vi gick fot på ängen.

Alltså blev det först en markering och sen lite sök. Ja, Sanna sa faktiskt att det var rätt risigt där, men jaja tänkte jag, hunden ska väl få jobba lite!!!  Sigge fick alltså ut o hämta in resten, han hade lite lurigt att ta sig fram och blev rätt flåsig snabbt. Jag stod först en bra bit bort men gick närmre eftersom. Väl framme såg jag att platsen var mer eller mindre en enda stor rishög. Ops..jaja...han fick faktiskt öva lite närsök oxå när vi letade efter en dummie vi trodde låg därute men som nog var hemma...hehe...(vi smög alltså ut en annan, så elak är jag inte).

Sigge hittade alla dummies men han har allt lite konstiga saker för sig. Jag vet, man ska va sträng och hård men jag blir bara så full i skratt när han helt plötsligt bara la sig ner i kanten av området och pustade. Nästa knasgrej, han släppte dummien på högen där de andra avlämnade låg och kom sen in till mej. Nästa grej var lite väl dryg så då fick jag låtsas bli lite arg, skrutthunden blev superkissnödig och var bara tvungen att kissa, med dummie i munnen!!! Kan tänka mej att det ger ett rejält avslag på prov. Alltså behövs nog lite mer lydnadsträning och ledarskap, IGEN! 

Denna jobbiga övning var ju bara för mycket tyckte Sigge. Han la sig i skuggan av ett träd och svalkade sig. Förutom att det var skitjobbigt så råkade han dessutom "skada" sig på kuppen. Antagligen stack han sig på en pinne för han skrek och sen kom han raka vägen in till matte. Vi hittade inget och han haltade inte heller så han fick jobba vidare...blev säkert lite rädd bara. Efter lite vilo- och vattenpaus var vi på't igen och skulle träna lite linjetag men Sigge var mer än lovligt flummig. Tror faktiskt det är dåliga kondisen som spökar. Vi tränade lite fot oxå men även där var han seg så han fick ta en time out.

Badtoken passade såklart på att plaska i varenda litet vattenhål på väg tillbax till bilen, men det unnar jag honom! :) Medan Sigge vilade fick Zombie träna lite. Han började med att smita från sin kissepaus för att kolla upp var vi egentligen hade varit nånstans. Sanna passade på att gömma sig och sen fick Zombie leta ordentligt för att hitta matte igen. Sen skötte han sig superduper! Är roligt att se hur lugn och uppmärksam han är! Idag frestade Sanna dessutom med en dummie i inkallningarna och han kom som en klocka ändå. Super!!!

Sigge var piggare efter en vilopaus i bilen så efter lite kontaktövningar och fotgående styrde vi stegen mot projektet för dagen, stenmuren. Precis längs med vägen fanns nämligen en stenmur flankerad av ett ganska djupt dike. Andra sidan vägen låg lite högre upp så där fick Sanna ställa ut dummies. Sigge och jag gick ut på åkern och tittade på Sanna som kravlade sig upp för vägkanten. Linjetaget satt som ett smäck!!! =) Andra gången såg inte Sigge riktigt var dummien hamnade men efter lite "påvis" av Sanna tog han den oxå (med lite längre avstånd). Detta upprepade sig en tredje gång och det finns då inget att klaga på! Kanon, och ett sånt perfekt träningsställe!

Slängde även en markering över muren och den tog han oxå jättefint utan några omvägar eller annat trassel. Sen duvades han lite i "klockan", och det gick väl helt okej. Ibland får man lixom backa bandet och göra om för att han verkligen ska lyssna/titta på vad han ska göra men han verkar greppa tecknen bra! Skoj skoj! Stoppsignalen sitter även den mycket bättre! Den har verkligen blivit som ett "kontaktkommando", vilket ju vad jag förstått är meningen! :)

Ja, på träningen nästa vecka kommer säkert Sven o Marina att hitta massa detaljer som jag måste förbättra men just IDAG kan jag glatt ovetande vara nöjd med oss och våra små dirigeringsövningar! Kanske ska tillägga att jag tycker det är SUPERBRA att dom hittar alla de där grejerna som jag inte ens tänkt på!!! Hur ska man annars komma framåt?Däremot kan jag ibland bli sur på mej själv för att jag inte kommit på det själv, men vadå, man kan inte kunna allt från början. =)

Just ja, jag tvingade med mej Sanna som moraliskt stöd till telefonbutiken så nu är jag ägare till en (ännu inte tappad i backen) telefon så nu ska det förhoppningsvis kunna gå och ringa till mej utan att bli "bortsorterad" av telefonen igen!!! =)


Träning med vårtecken!

Idag blev en träning i vårens förtecken. För första gången på länge tog vi en cykeltur bortåt Lindö. Vi hittade ett avskilt ställe utan andra jobbiga hundar och lite mer "naturlig" terräng. Där jobbade jag hela tiden på en linje (en stig). Där gjorde jag lite olika variationer.
 
Har kommit på att Sigge är en herre med väldigt gott minne och han listar gärna ut på egen hand vad han ska göra. Därför försöker jag variera övningen massor så han verkligen måste lyssna. Det blir ganska intensivt och han går upp lite i varv, men jag tycker att det ger gott resultat och en lyhörd hund. Idag återuppptog vi skick åt sidorna oxå. För att inte göra det rörigt använde jag mej bara av två dummies. En i ena änden av linjen och en "klockan tre" eller "klockan nio".

Jag blåste inkallningssignal och därefter stoppsignal. Sedan fick han antingen gå "ut" o hämta dummyn bakom sig eller åt sidan med kommandot "så". Ibland kallade jag istället in honom och lät honom gå på ett linjetag. Nån gång var han superfxerad vid en dummie så då gick jag själv ut och hämtade den och lät honom hämta en annan.

När jag tränar försöker jag egentligen att alltid lägga upp det så att Sigge "inte kan" göra fel men idag gjorde jag det lite svårare. (Även om han sticker iväg åt fel håll så går han ändå alltid att stoppa innan han tar dummien så han "lyckas" alltså inte med sina egna initiativ. Då hade jag inte gjort så...) Tanken med att han får chansen att göra fel är att jag då får stoppa honom och istället visa vad som är rätt så han tvingas vara lyhörd. Kändes nästan magiskt när jag blåste stoppsignal när han var på väg åt fel håll och han stannade upp och tittade på mej och följde mina direktiv. Wow!! =)

Jag känner att jag verkligen behöver lite synpunkter på träningen, men vi kämpar på till träningen med Sven och Marina nästa vecka. Hoppas vi kan ta oss ut i skogen nåt i veckan så att nån kan kasta lite åt oss, vi behöver träna på kontakt och fotgående.

Vi nötte lite mer på närsökssignalen genom att jag låtsades gömma en boll i ett ris och sen fick Sigge söka medan jag blåste närsökssignalen. När han försvann iväg från området slutade jag blåsa och nån gång sa jag oxå ett lite varnande a-a o då återvände han. Sen smög jag ut bollen (brukar vara svårt att göra det utan att han ser men idag lyckades jag).

Sigge passade under pausen på att ta årets första dopp, vilket vårtecken! :) Han fick oxå hämta en boll och lämnade av den innan han skakade sig, bra! Det fick mej o tänka på att vi ju måste lära in ett skak-kommando oxå, vad jag fattat för så får de inte skaka sig innan de lämnat av dummie/fågel.

Vi såg oxå vårens första blåsippor, gulsippor och snödroppar. Känns verkligen som att våren är på väg!! :) När vi kom hem var husse hemma! Skönt! :) Han hade haft en bra judohelg!

Helgen ännu ett oskrivet blad...

I helgen är jag gräsänka då Paul ska på nåt judogrejs i Kristianstad och sen vidare på nåt judomöte i Växjö. Sanna och Johanna skulle egentligen kommit hit ikväll men bangade av olika anledningar så Sigge och jag har haft myskväll för oss själva. Herrn är väldigt nöjd över att få dela soffan med bara matte. =) Jag klagar iofs inte över Sigge-mys, han är ju ändå min "stora kärlek", vi har delat tak länge vi...Gillar att Sigge är min och bara min. Får se hur det blir med kommande valpan, blir det en hussehund eller mattehund? Jag har idag fått lite valpbilder på duniga Castorvalpar, man blir inte mindre valpsjuk. Som tur är verkar parning nu vara på g, så det är bara att hålla tummarna.

För övrigt hade jag planerat att träna lite hund, men det verkar som att det får bli på egen hand. Vet inte var jag ska ta vägen, Lindö visade sig vara allt annat än lugnt förra helgen och nu när vi är utan bil är det lite begränsat...fattar inte hur jag klarade mej innan Corsan brummade in i vårt liv!! En tanke var att träna Sigges kondis med en cykeltur men jag går fortfarande och oroar mej över att halsen är kass (JA, vi var hos veterinären o hon sa att det såg ok ut, men jag är lite hönsig ändå..han låter faktiskt tjock). Är halsen dålig så är en ansträngande cykeltur ingen hit...det vet väl alla som fått en föreläsning av läkare Lager! Perikardit hit o myokardit dit, inte o leka med!! ;)

Om jag orkar ska jag ta mej ner i källaren och fota lite saker jag tänkt sälja. Har fortfarande inte bestämt mej för om det lilla skrivbordet får stanna eller gå. Det är sött, men inte jättebekvämt att sitta vid, och än så länge har vi en tvåa och inget slott och förrådet är verkligen proppfullt!!!!

Hela kvällen har känts dämpad pga vi fått veta att en Siggevän är svårt sjuk. Det berör mej mer än jag vill erkänna, vissa hundar tar plats i hjärtat på en gång. Vi vet att hon är en kämpe så vi håller tummar och tassar och skickar värmande kramar i massor. =(


Träningseftermiddag!

Idag var det alltså dags för den första träningskvällen för Sven och Marina. Lite "hundfall" idag för både Viggo och Isa är lite krassliga och fick vara hemma. Annars var det labbarna Tootsie och Cedro och Sigges halvbrorsbarn Amex, och så vapenbröderna Sigge och Zombie såklart.

Vi började med att träna på vårt fotgående och kontakt. Uselt gick det tycker jag...blä och fy...men det är bara o träna på. Jag är ju faktiskt väldigt lycklig över att inte längre ha en hund som drar i kopplet men bättre än så ska det ju bli!!! Snabba vändningar och tempoväxlingar och så kontakt kontakt kontakt...Till nästa gång har jag (mest gett mej själv) i läxa att träna kontakt med Sigge sittandes vid sidan. Vi har ju ett kontaktkommando så jag ska öva öva öva och sen överföra det i gången har jag tänkt.

Sen blev det lite linjegående. Tycker faktiskt Sigge är mer skärpt då, men eftersom det gick så täskigt innan så babblade jag på massa, typ lite för mycket! ;) Bra var iaf att Sigge inte verkade störd av de andra hundarna, har oroat mej lite för det sen sista tidens tråkiga incidenter, men superbra! Jag är nöjd med Sigge på den fronten!

Markeringar stod näst på schemat och vi tittade när dummyn föll och sen fick vi gå fot innan jag skickade Sigge. Jag tänkte att Sigge skulle följa mej och Sigge tyckte att jag skulle anpassa mej till honom. Jag blev faktiskt rätt så SUR..blää...dumt att vi helt plötsligt inte kan gå fot och att Sigge tror han kan bestämma allt!! Så får det ju inte va så det ska vi öva MASSOR på!!! I övrigt så tyckte Marina att han markerar bra, och det är ju bra det.

Efter det följde markeringar bortanför vatten (en stor "översvämning"). Sigge plöjde rakt igenom på väg dit, men hem sprang han runt. Andra gången sprang han runt både dit och hem...hmm..

Avlämningarna är ju fortfarande en avdelning för sig. Vi ska jobba vidare inomhus och kanske utomhus locka med en godis så länge. Vi får se vad som händer framöver...

Supertack till Marina och Sven för en trevlig träningsstund! Vi ska inte ligga på latsidan till nästa tillfälle, om två veckor, utan DÅ SKA minsann både fotgående och avlämningar vara bättre.


Otroligt odyr onsdag!

Idag försov jag mej (som vanligt den här veckan..snoozeknappen är välanvänd) och fick raskt trampa iväg de få hundra metrarna det är till skolan. Sista labtillfället för denna omgång, nu återstår bara att mäta nån smältpunkt och skriva labrapport. Labba labba labba....segt som tusan gick det...och sen var det nån NMR-genomgång som var om möjligt ännu segare. Tur att jag hade tid hos veterinären som en ursäkt för att smita ifrån vid tolv....

Eftersom dumbilen är på verkstad så ställde snälla Sanna upp som chaufför till djursjukhuset. Där fick Sigge kliva på vågen, tada:m -0,7 sen sist! Jippi!!! Bara typ 3,5 kg kvar till "mål". Den som ändå hade det... ;) Veterinären undersökte Sigges hals så gott det går utan att söva och sa att det såg finemang ut, bara att tuta och köra! Att han "låter" lite kan bero på att halsen är lite trång. Superskönt!!! Jag var helt inställd på att vi inte skulle kunna träna idag så det var bra! Ännu bättre var att räkningen var på futtiga 250 kr. All heder åt Kalmar djursjukhus för humana priser...trevliga är de oxå. =)

Sigge firade med en tuggpinne i Sannas bil medan vi smaskade i oss god sushi på Kama. Muuums...iväg hem och hämta långkallingar och sen ut på träning...som rapporteras i eget inlägg...

Efter träningen gick vi in o spanade på djurkompaniet och Sigge fick en extra klicker och en treatbag. Dessutom fick vi gratisprov på kattsand. En hel sån mindre förpackning av Everclean helt gratis!!! Den är ju superdyr och superbra tycker Sickan som protesterar mot andra sandsorter genom att kissa i stackars Sigges korg (ja, ni kan ju ana jag funderade på varför kattpisslukten förföljde mej i lägenheten....)

Trötta o belåtna landade vi nyss hemma för Pauls goda kycklinggryta med fullkornsris! :P


Utmanad!

Jag blev utmanad av Anna att skriva tio positiva saker om min hund. Plättlätt!!

1. Söt. Så söt att han får gamla tanter att gråta och folkskaror att skingra sig (ja, det varför att han var åtta veckor, supersöt och sovandes i min famn när vi var på stan i Örebro för att sjunga in våren med resten av stan)

2. Glad. Okända människor kommenterar ofta att han ser så glad ut!

3. Glädjespridare. Ja, inte nog med att han är glad, han får andra att dra på smilbanden!

4. Vardagslydig. Ja, han är faktiskt ganska lydig trots sin ystra uppenbarelse. Litar på honom o han går för det mesta utan koppel här hemikring och även neråt stan. Jag kan lämna honom både här och där och han sitter kvar (fast han kryper ibland...erkänner)

5. Städhjälp. Vi behöver varken kompost eller dammsugare här hemma. Sigge är avfallskvarnen som (när han får) bevakar varje smula som besudlar golvet. Observera att det gäller ätbara och nästan ätbara smulor. Hårstrån och annat ludd försvinner endast om de sitter fast på ostskivor.

6. Jaktogalen. Alla tror att jakthundar måste va så jobbiga att ha för de bara vill springa efter saker som rör sig....inte Sigge då. Han var visserligen vääldigt kär i kaninerna vid Sibyllakiosken när vi flyttade hit, men jag tror mest han ville gossa med dem som med katten. Jagar sålunda inte efter djur, men om det skulle hända stoppas han lätt med ett nej.

7.  Träningskompis. Sigge är en helt förträfflig träningskompis. Sitt glada humör kombinerar han med en arbetsglädje och är en vovve som lär sig plättlätt! Han har en stark driv och ger inte upp när det är tufft.

8. Klurifax. Klart golden har en lockig päls när de tänker så det ryker! Sigge minns alltid vad man gjort  var och funderar gärna ut på förhand vad matte tänkt göra. Detta kan såklart oxå vara en liten nackdel, men jag ser det som positivt.

9. Sängvärmare. Finns det nåt goare än att säga varsågod till ett par bedjande ögon vid sängkanten och få en varm gossig hundkropp intill sig under täcket. Vet inte hur många kvällar vi fånigt lekt leken "var är sigge" för att se hans svanstipp vifta utanför täckeskanten medan resten av kroppen ligger stilla stilla så att husse inte ska märka honom o återta sin plats...

10. Ordningspolis. Den katt som inte lyder mattes "psschhh" åker på däng av hundpolisen! Dänget är visserligen begränsat till kärleksfullt snosande i mjuk kattmagepäls och om katten har otur får den bli använd som golvmopp lite granna...

Ja, jag sa ju det, plättlätt!! Världens bästa hund bor ju här! :) Närå...han har sina sidor, det ska gudarna veta, men det är oxå en utomordentligt trevlig hund som uppskattas och älskas mycket av sin matte. Hoppas det går att tyda bakom mattes försök till att skojsa till det lite. :)

Utmaningen skickas vidare till alla som känner för den men speciellt till Sanna som jag tror börjat upptäcka nya roliga sidor hos sin vovvsing!!


Bu och bä på en måndag

Var tvungen att tänka efter vilken dag det är trots att det var helg igår...idag började vi inte förrän ett och jag började dagen med att skicka iväg ett paket på OK. När jag fått det avklarat började jag stöka lite i "kontoret" och upptäckte då bredbandsbolagets adsl-modem som jag glömt/förträngt att skicka tillbax...Tog reda på adressen så nu ligger det ett paket och väntar på att bäras till posten. Tror inte Sigge får äran att bära dock, det är lite för stort för honom. Finns risk för nackspärr..hihi

Ringde till veterinären och bokade en tid på onsdag så får de titta på hans eventuellt onda hals. Känns som en dålig följetong den där halsen...Nån som inte heller mår så bra är vår lilla bil. Den är inlämnad på verkstad. Ringde vid lunchtid för att kolla läget och då hade de upptäckt att topplockspackningen gått! Jag är ingen bilvetare men det där fattar till och med jag att det blir dyrt..ASdyrt till och med. Vi hade kunnat köpt en ny bil för de pengarna...*gråt*...dock är vår bil värd lite mer än så i lagat skick så det blir bara o betala. Ska ta med mig Sigge när jag ska hämta ut den och hoppas att han charmar till sig ett bättre pris! :P

Verkar alltså inte som att det blir någon träning denna vecka. Förutom att Sigge har sin hals så misstänks flera hundar runtikring ha baskelusker här o var och jag vill verkligen inte råka bära med mej nåt sånt till Trekanten om nu Sigge skulle ha det ena eller det andra.. =(  Ååååå....*gnäll gnälll* vi måste ju träna! Jag är så på gång och det ena framsteget vi gjort på sistone är att Sigge tycker det är skojsigt att lägga sin gulliga haka i mattes hund och snällt spotta ut en boll utan att tugga sönder den först..


Halsont?

Vete katten om Sigges halsinfektion inte är tillbax. Vi klickertränade lite nyss och när han flåsade lät det som om han var jättetjock i halsen. Tycker mej även ha sett honom "svälja" som om han mår illa flera gånger senaste tiden och det brukar han inte göra. Får ringa veterinären och boka tid på måndag. Är den tillbax ska jag diskutera med  veterinären om det inte är dagso ta bort tonsillerna. Trist när det återkommer gång på gång trots antibiotikabehandling..

Att träna i stan...

Sanna och jag beslutade oss för att variera vår träningsplats lite och istället för att vara  i skogen hålla till på Lindö. Där finns två stora gräsplaner och lite skog runtomkring. Perfekt tänkte vi...men det fick vi ju betala för..

På väg dit gick Sigge som vanligt fot lös vid sidan. Vid jutebron såg vi en tjej med en malle som var lös, så jag kopplade Sigge. Lika bra det för längre fram, på den yttre gräsplanen, sprang en boxer med husse omkring och spelade fotboll. Matten gick omkring med gåstavar och ingen av dem verkade ha en tanke på att koppla sin hund. Ok, tänkte jag, har dom inte koll på sin hund får de skylla sig själva så jag gick förbi in till den bortre planen och började kasta lite dummies runt Sigge.
 
Sigge satt finfint, men strax därefter kom en liten schnauzer med husse gående. De kastade med en boll och hunden var lös. Jag gick bort till Sigge och tog upp kopplet. Tur var väl det för strax därefter var hunden på väg mot oss. Jag varnade husse om att min hund bits och röt i åt hunden. Det hjälpte föga för strax var eländeshunden framme och nosade Sigge i rumpan. Jag hade förutseende nog tagit ett fast grepp i Sigges huvud så att han inte skulle komma åt hunden, men det är så jäkla trist!!! Inte alls vad Sigge behövde nu!!!! =(

Tror ni att jag fick ett enda ord till ursäkt från hundägaren? Nej, istället fortsatte han kasta bollen på planen och hunden såg flera gånger ut o vara på väg mot oss igen. Att koppla hunden eller att ta hänsyn till att jag faktiskt höll på att träna min hund verkade inte komma för honom. Jag stod helt stilla och höll i Sigges koppel ända till de försvunnit och då kom Sanna som fick höra vad som hänt, jag var ganska frustrerad. Visst att det kan hända oförutsedda saker men när man är ute och går på allmän plats och inte har koll på sin hund får man väl ha den i koppel!!!!

Nåväl, Sigge fick parkera nära vattenlinjen för att jag skulle vara emellan honom och eventuella andra promenerande stadshundar medan vi tränade Zombie. Zombie tyckte det var spännande och vara på annan plats och prövade sin mattes tålamod lite idag, men shit vilken skillnad det är!! Främst på matte men även på hunden. Nu jäklar börjar det bli ordning på torpet!!! =)

Edit: Kom på att jag ju glömde berätta om söta Sigge som ju satt och väntade när Zombie tränade. Ibland blir det väl lite livat och då bara måste Sigge resa sig upp och tassa framåt nåra steg för att ha bättre koll. Jag ertappade honom och ropade som jag alltid gör "Näää, GÅ tillbaka" varefter Sigge BACKADE tillbax en tass i taget...*fniss*..ibland är han för go. Han backar ju gärna för att korrigera sig när han går fot, men detta var något nytt!!!

Efter Zombie var det Sigges tur och vi tränade lite på stoppsignal i kombination med bollkastning, godiskastning och Ut-tecken. Sigge verkar fatta galoppen men än så länge dimper inte rumpan ner av sig själv så det måste vi jobba mer på. Kanske är det bara mer träning av stoppsignalen när han går vid sidan som krävs. Man märker mer och mer att han är en klurig hund som tänker mycket själv iaf...positivt tycker jag men det krävs ju en del uppfinningsrikedom vad gäller träningen.

Vi la oxå ut ett fritt sök, området blev lite för litet men det är superbushigt där och taggbuskar överallt. Jag fick en stor tagg i handen när jag gick ut och hämtade en dummie själv. Sigge verkade inte berörd av riset mer än att han fick söka sig lite andra vägar. I söket syns oxå tydligt att han tänker oerhört mycket själv. Oj oj...jag behöver verkligen hjälp med detta. Första dummien hittade han raskt och glad i hågen fortsatte han söka, vadå lämna av den först?? Korrigering och han släppte den och kom in och fick gå ut igen. Med en dummie i munnen tog han även en kissepaus på väg in. Jag lovar er att jag försökte vara arg men det är ganska svårt när han står och kissar meeeegalänge och bara ser för rolig ut..åååå...jag är en dålig hundförare..hehe....Han sökte energiskt och hittade alla sju snabbt.

Hade egentligen tänkt att göra ett närsök men det är ju bara taggbuskris överallt och där vill jag inte skicka in min hund. Dessutom var han så prillig att han gott kunde få följa med ut och TRO att han skulle få jobba. ;)

Nu har jag precis kommit hem och samlar krafter för att duscha Sigge. Han luktar superäckligt, var väldigt blött där vi tränade och så har det varit översvämmat så det är gammal äcklig vass överallt. Nån närmare förklaring behövs väl inte...Inte blir nåt bättre av att jag har skitont av min nackspärr. Det värker upp i hela vänstersidan av huvudet och jag kunde aldrig tro att det lilla fån-ontet kunde göra en så trött!!!

Sammanfattningsvis ingen vidare lyckad träning, och mina tankar om hundägarsläktet blev inte högre precis...

Uppdatering om oss!

Har blivit väldigt lite skrivande på bloggen på sistone. Först hade jag noll motivation att skriva och sen funkade inte blogg.se så vidare värst bra!

Men vad har hänt sen sist...nog inget dramatiskt eller överraskande direkt..

På träningsfronten då, vad nytt? Tja, sist vi var ute så jobbade vi lite på stoppsignal. Då har jag gått fot med Sigge, blåst stoppsignal och lämnat honom, blåst inkallningssignal och sen stoppsignal och kastat godis. Försöker förlänga tiden mellan signal och godis nu. Ibland har jag även använt en liten dummie och kastat men då innehåller övningen genast fler moment så godis är bra!

Inne har vi låtit träningsväskan stå framme nu ett tag så Sigge kan gå o "stjäla" grejer där ur och komma till mej för o träna avlämningar. Det har faktiskt haft resultat i kombination med klickerträningen för avlämningarna är mkt mer "villiga" nu även om han helst sätter sig vinkelrätt mot mej och gärna lägger upp tassen.

Idag skedde ett mindre mirakel, Sigge kom helt plötsligt på att han kan lämna av tennisbollar själv! nnan har han gjort nån slags mellanform där han typ puffat in min hand i hans mun så jag fått ta bollen. Idag kom han dock på att dummieprincipen gick att överföra så jag fick en liten luden haka i min hand och så rullade han ut bollen så fint! Söta rara Sigge är för go ibland!!! Märks verkligen att han tänker så det knakar. Under dagen har bollarna legat nära till hands och så har vi bytt bollar nåra gånger med varann. :) 

O ja, det är långt ifrån felfritt för han tuggar fortfarande som en symaskin på bollarna men jag har börjat korrigera det med "tsch"-ljud eller en liten dutt under hakan och det funkar. Likaså tassarna som gärna far upp på mej, puttar ner dem snabbt igen.

Imorrn ska vi ut och träna lite med Sanna och Zombie. Måste kolla upp lite övningar vi ska göra, men jag tror han ska få göra ett fritt sök. Det var länge sen och dessutom kan man passa på o träna lite på närsökssignalen (om nu matte vet var hon lämnat sina dummies..) Sen ska jag nog trimma lite på avlämningar genom att köra markeringar och linjetag längs en mur så han inte kan springa runt mej utan stannar mitt framför. Sen ska jag komma på nåra varianter på stopptecken-övningar för det där med godiskastandet blir lätt tjatigt, och efter bara nåra få gånger vet Sigge att en godis ska komma så han börjar knappt springa....

Goda nyheter är att
Yippie löper, och att Sven och Marina beslutat sig för att använda AV Melicas Castor igen. Det tycker jag är superskoj för jag har bara hört gott om Castor, som verkar vara en mångsidig och välmeriterad hund, precis som Yippie! Nu ska vi bara hålla tummar, tassar och knorrar på svansar för att parning och dräktighet ska gå bra och att det ska bli en liten tikvalp till oss. Paul konstaterade förut att det faktiskt finns en liiten lucka i soffan sen hela familjen Carlsson-Curley parkerat, lagom för en valp. :)