Vem har gett Sigge husdjur i näsan??

Eftersom Sigge nyst o andats lite konstigt när han vilat senaste tiden så ville jag kolla upp honom hos vetten. Var förresten länge sen nån gjorde en allmänkoll på honom så det var lika bra tyckte jag.

Veterinären kollade och lyssnade och klämde och kände och böjde på hela Sigge, som blängde misstänksamt hela tiden. Sigge fick beröm för han var så snäll att undersöka och matte fick ett recept. Troligtvis, men man kan inte säga säkert, så har han fått noskvalster och som följd av det en liten halsinfektion. Halsen såg lite irriterad ut och tonsillerna var lite svullna. Interceptor en gång i veckan i tre veckor och Vetrimoxin i tio dagar. Försvinner det inte så får vi gå tillbax igen och kolla vidare!

I övrigt var allt tiptop! Okej, vågen visade nåt (jaja..några) kg för mycket. Stora grabben väger över 31 kg och ändå ser han mycket smalare ut nu!!

Snälla vetten ringde senare på kvällen eftersom jag ringt tillbax och bett om råd. Då hade han läst på, och när Sigge fått andra tabletten ska det inte vara någon fara att leka med andra hundar (fast det ska han ju inte ändå) och om de som lekt med honom innan inte smittats så torde det inte vara nån större fara för dem.

Verkar inte heller vara nån fara att typ träna och sånt vanligt, men vi ska ta det liiite lugnare, mest för penicillinets skull. Smittan kommer ju antagligen från de hundar som lekt med Sigge så ni får väl hålla koll så dom inte nyser inåt och frustar och har sig!

Men, har de inte blivit smittade nu lär de inte blir det nu heller så ta det lugnt!!  Äldre hundar drabbas lättare än yngre hundar dessutom. Det är tydligen ca 20% av alla hundar som har noskvalster så det verkar vanligare än man tror!

*nys nys*


Dummies och flygande afganer!

Sigge blir alltid helt prillig på appellplan! När det värsta lagt sig gick iaf fotgåendet rätt okej. Det var ju betydligt bättre än ute hos Birdhunters men rumpan svänger ut! Hellre en utsvängd rumpa än att han springer iväg iaf!!

När vi skulle träna avlämningar blev Sigge superduperglad. Yes! Dummies!! Han hämtade glatt och engagerat, annat än på köksmattan det. Avlämningsträningen gick faktiskt bättre ute så det får vi nog fortsätta med.

Rätt som det var ropade Johanna på mej så jag precis hann upptäcka att ett svart yrväder kom flygandes mot oss. En av afganerna från kursen längre bort på planen hade smitit från sin husse och skulle hälsa på Sigge. Precis ett sånt tillfälle när Sigge skulle kunna bli aprädd och bråk kan uppstå, så jag grabbade snabbt tag i Sigges nackskinn på båda sidor om huvudet och hade hans huvud in i min famn. Då kunde jag parera undan den andra hunden genom att ryta till åt den och sen ta ett steg mot den när jag var emellan Sigge och honom. Som tur var sprang han då iväg igen, kissade nonchalant på hindret, och sent omsider fick hans husse tag på honom igen.

Jag är jättestolt över Sigge som inte ens spände sig när hunden rusade fram och sen nosade honom i rumpan. Han släppte inte ens dummien utan bara tog det lugnt och lät mej fixa allt. Skönt!!!!!!! Tror att träningen med Viggo och Zombie gett resultat.

Träningsplan

Nu ska vi strax bort till brukshundsklubben med Johanna och Viggo för att träna lite. Tänkte att en liten plan alltid är bra för en velig person som mej, som annars kan helt flumma ut...

Så, idag ska vi träna
* fot - både fritt följ och linförighet. Målet är ju inget lydnadsfot utan ett fot som funkar för jaktträning.
* avlämningar. Sigge blir lite loj när vi tränar i köket eller hallen så jag tänkte att lite träning utomhus är bra..

Egentligen skulle jag velat träna på visselpipans signaler men jag vet faktiskt inte vad för heliga regler som gäller på appelplan. Man kanske inte får ha det där. Hörde att inte ens klicker var välkommet...tycker jag lät lite skumt....

Återkommer med rapport!


Just ja, en memo för mej själv! När vi ska börja träna Sigge att ha rullen hängandes på halsbandet ska jag fästa upp den i tecknet eller nåt så han inte kommer åt att greppa den.

Uppdatering...

Har inte skrivit på hela helgen...tentaplugg och annat har tagit min tid.

I fredags hade vi en trött hemmakväll i soffan. Fattar inte hur trött man är när veckan är slut!!

På lördagen stack jag och Johanna iväg och spanade in lite skorea och sen upptäckte Johanna till min lycka (!) att det var loppis i folkets park! Jippi!! Vi susade dit och tittade på allsköns bråte och skräp och kassettband och pjäxor med mera...

Jag gjorde några små fynd iaf, bla en Sawa 2000....coolt va!! Nu blir ni förstås nyfikna på vad det kan vara för en modern pryl!? Jo, en bild kommer att komma men jag ska oxå förklara för man blir kanske inte så mycket klokare av den. Det är en spritsmojäng, och man kan göra typ 25 olika sorters kakformar, hjärtan o spritsimojer o pilidutter och mera!! Skoj!! Dessutom kan man spritsa vispad grädde när man gör tårta, eller varför inte potatismos när man gör fiskgratäng!! Superduper fin i guld och bästa 60-talskvalité för endast 20 kr!! Som hittat!!!

Hittade oxå en riskakeburk, jag är (som iaf en del av er vet rätt såld på plåtburkar för olika specerier, och nu har även riskakorna fått sig ett plåthem!

Till slut hamnade vi nere på stan, målet för vår resa och shoppade lite. Jag hittade en superfin klänning på Vero Moda, i brunt med blommönster. Den satt faktiskt superbra, räckte lite just under knäna och liten ärm bara. :) Åh...den kan tom blir krisval inför bröllopen i nyårshelgen, så fin tyckte jag den var. Hittade oxå en enkel röd tshirt och en sticketröja, randig i två röda nyanser. Billigt, och kanske inte superkvalité men det har hållt mej vid humör hela helgen iaf.. Perfekt mysepysetröja!!

På kvällen var vi hemma hos Johanna och Daniel tillsammans med Sanna, plus hundarna förstås. Sigge skötte sig bra, han finner sig i att ligga i vilket av rummen som helst bakom kompostgaller. Vi brukar rotera hundarna så alla får del av sina mattar och hussar och uppmärksamheten, men Zombie var lite rolig. Han ville helst vara i hallen han, blev inte lugn förrän han och Sigge bytte plats. Där låg han för sig själv under hatthyllan med alla jackor och sov (jaja, han hann snutta lite på Johannas vante oxå, men för övrigt...).

Till mat var det temat "bygg din egen hamburgare", väldigt gott! Efterrätten hade jag bakat, en mumsig cheesecake. Tänkte faktiskt lägga upp receptet senare (mammas recept med modifikation). Vi spelade bönspel och poker till timman blev sen.

Inatt drömde jag en superkonstig dröm. Det hade uppstått nån slags diskriminering av en viss grupp människor. Hur vi var utvalda minns jag inte, men det påminde om hur svarta behandlades förr, eller hur judar behandlades under förintelsen. Superläskigt!!! VI fick speciella id-kort och fördes till ett fängelse/anstalt och jag försökte ta mej därifrån. Vakter överallt som behandlade en så hemskt! Jag var jätterädd!! Minns även att jag och Paul (som inte tillhörde diskriminerade gruppen) skulle köpa mat på nåt gatukök och jag skulle få beställa från en lucka på utsidan, massa såna skumma saker. Synd att man inte kan spela in drömmarna och titta på dem igen. Mina "produktioner" ligger ibland i klass med de läskigaste Stephen King-skapelser..vaknar med hjärtat i halsgropen!

Sigge har fått haft ganska så trist hela helgen faktiskt, men som kompensation har han fått extra gos så jag tror inte han klagar. Dessutom har han fått åka med i bilen lite nu och då, och det är ju stora lyckan för en gyllene vän! Vi har oxå tränat lite mer på avlämningarna, men han blir lite flamsig och ofokuserad ibland så jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare...funderar på det ett tag!

Jag och Johanna var borta på brukshundsklubben idag och kollade på lydnadstävlingar. Vi kom rätt lagom för att se klass 1 som ju är det som ligger oss närmast. Vissa hundar var ju huuuur duktiga som helst, speciellt en liten jaktgolden, hörde att han var 9 månader bara!!!! Hjälp vilken kontakt och vilken fokuserad hund! Helt klart impad! Sen var det lite blandad kompott i klassen, några var jätteduktiga och några andra skulle kanske övat lite mer!

Å andra sidan är ju nån gång första gången och en del övar ju "på tävling" men jag skulle nog helst vilja vara stensäker innan jag kom dit så att man verkligen har förutsättning att göra sitt bästa. Själv satsar jag på tävlingspremiär...tjaa...när Sigge kan gå fot....nån gång om några år... ;)...och helst inte lydnad då. Inte min grej...hurk...millimetrar hit och dit...

Hjälp vad Sigge snarkar!! Han ligger med huvudet liksom lite pressat mot väggen i sin korg så halsen komprimeras väl lite. Han låter som en gammal tjock gubbe, riktiga timmerstockar!!! Nu när Sigges julklappspengar investerades i ett minibroderi i Viggo så blir det nog ingen beanbag för honom. Däremot funderar vi på att bygga en säng av en pallkrage som man sätter ben på. Tror det skulle bli skitcoolt! Som en "riktig" säng åt vår prins!!!

Nu borde även jag sälla mej till skaran av snarkisar på Staggis så nattinatt på er!!


Födelsedagsfirandet igår...

Glömde ju skriva om födelsedagsbarnet!! Igår fyllde pälsklingen år, 29!!! Tänk, nästa år blir han 30! Hjälp!!!

Väckte honom igår morse med tända ljus och paket på sängen, myspysigt!! Sigge tyckte nog det var för tidigt för han var inte med och gratulerade, bara kikade sömnigt från sin korg när det prasslade där borta i vår säng. När han förstod att inget godis vankades somnade han igen...

På lunchen käkade vi på Pauls älskade Café Biblan, det var riktigt länge sen! Ett bra lunchtips förrresten, för er som vill ha en lite nyttigare "snabblunch". För 65 spänn får man en stoooor salladsbuffe med allt möjligt gott och matigt. Finns även potatisgratäng och lite sånt...mums!

Eftermiddagen har jag ju redan rapporterat om, plugg och promenad, och sen stack vi till ICA och handlade mat! Det blev potatisgratäng, oxfile, kokt broccoli, vitlöksfrästa morötter och sallad. Mumma!!!! Till efterrätt Carte D'Or glass med mascarpone...ojoj....den var såå god, och jag som inte ens är ett glassmonster!

Efter middagen låg vi som två stoppade korvar på soffan och kollade på medium. Självklart hann vi oxå med att testa Carccassone-spelet Paul fick av sin söta flickvän/samboomenvecka och självklart spöade hon honom oxå! ;)

Sigge å andra sidan fick då ingen rolig Hussefölseda....först gå på promenad UTAN  varken att få leka med Viggo eller äta upp katten han hittade, och sen få klorna klippta! Den lille kraken verkade knäckt imorse...låg som en räka i sin säng och sov. När frukostkulorna skramlade i skålen kom han upplufsandes, men sen tillbax till sängen (fast vi båda gått upp)! Min lilla söta räka!!!

Träningspromenader!

Hej go vänner!!

Vet att åtminstone mina närmsta träningskompisar brukar läsa härinne så jag presenterar en ny idé!!!

Tycker vi ska träffas en gång i veckan, kanske bara 45 minuter, och gå en promenad tillsammans med våra hundar. Under promenaden tränar vi på att få hundarna gå fint, eller på att inte göra utfall på andra, eller vad det nu kan vara månde som är just ditt problem. Alla hundar ska iaf vara under kontroll av sin matte/husse och vilja vara med den!!! Ibland kan man släppa en hund så den får busa själv och springa av sig, men då får den ägaren se till så att han inte stör de andra hundarna.

Sigges mål är fot utan koppel i alla situationer samt att inte tappa fokus eller känna sig orolig/trängd av andra hundar i närheten!

Hänger ni på???

Promenad-träning och annat!

Idag fick vi ett rop på msn från Johanna och Viggo som ville ut på "vuxenpromenad"! Sigge spetsade öronen när jackfickan fylldes med godis, och visst hördes det ett litet klonk från en klicker oxå! Jippi!!

Tror han blev lite förvåning när han bara fick rasta sig lite grann lös härute på gräsmattan och kopplet sen åkte på. Nästan på en gång började träningen. Vi mötte en ståtlig svart labradorhane med grånad nos, och med klicker och godis passerade vi förbi med allra bästa kontakt! Tror ägaren minsann log lite åt den spralliga gyllene vännen som hoppade vid min sida!!

Borta vid Perstorpsvägen mötte vi upp Johanna och Viggo, och såg även en annan hundägare med hund som är nya i Husse. Våra glada gula höll sig på ena sidan vägen och hon på den andra så vi hejade bara!
Vi styrde kosan mot Skälby gård och tränade på att gå fint både med och utan koppel. En befrielse när Sigges koppel åkte av, tyckte nog både han och jag. Vi jobbar ju främst mot ett bra fotgående i jaktlydnaden. Idag såg vi ankor och hörde tuppar som gal (spännande ljud minsann).

På väg ner på gatan igen spanade Sigge in nåt i buskarna. Eftersom han satte sig och frågade om lov så tyckte jag att han kunde få kolla in läget. Jag såg ingenting, men antog att det kanske var en extra rolig pinne eller en kvarglömd boll. Döm om min förvåning när Sigge (som mer eller mindre hade tråcklat sig in i en buske) får sig ett kattfräs!!! Ops, sa jag och kallade in Sigge igen. Det gick jättefint och sen satt han en bit ifrån och tittade medan jag och johanna kollade in vad det var för katt.

Vi träffade oxå på lilla hunden Gösta som tydligen är kompis med Viggo, och hans trevliga farbror-husse. Jag sa till att Sigge inte får hälsa på hundar han inte känner och aldrig i koppel, och farbrorn bara log och sa, jaha....ja men han har ju de rätta signalerna nu! (Sigge satt fint och ville gärna hälsa på farbrorns hund). Så tog han tillbax sin lilla hund och vi gick vidare. Tänk så skönt om alla var så och att folk bara kunde acceptera att man inte vill låta sin hund hälsa på alla möjliga andra hundar!


Plåsterdag

Idag var det en sällsynt långsam föreläsning och jag var supertrött. Ute regnade det men Viggo och Sigge var sugna på bus och smuts, så vi drog till Värsnäs.

Sigge fick köra några vattenmarkeringar, mest för motionens skull. Kul att han inte är nån badkruka iaf. Efteråt tränade Viggo lite med en väldigt avundsjuk Sigge som publik (tränade på att ligga lös och det gick skitbra! Inget fuskande och krypande här inte!) Viggo tycker dummiesar är som gjorda för att leka med, och ännu roligare blir det om man kan få matte att springa efter! Den niten gick hon dock inte på och istället fick Viggo springa efter matte. En häpen labbe tittade efter sin matte som försvann i horisonten... ;)

Tyvärr råkade Sigge agera alligator på Viggo i en lite för ivrig lek med en pinne. Det resulterade i ett litet stygn under högerögat på Viggo och en tom plånbok för Sigges matte. Lite rätt åt dem tycker Sigge som i fortsättningen inte tänker dela med sig alls av några pinnar och iskallt räknar med mattes stöd. Dumma matte! Förlåt Sigge och förlåt Viggo (men du är allt bra söt i din nya buspojkslook!)!

All I want for Christmas....

Här kommer önskelistan mamma och pappa och alla ni andra som bara längtar efter att överösa lilla Tove med presenter! :D


julmuppar


En hundvalp ;)
Badlakan (2 likadana i ex brunt el beige)
Påslakanset (2 likadana, gärna naturfärger el så...)
Pengar är alltid bra! Betoning på detta igen...hrmm..veterinärer och annat är DYRT!!!
Stickade raggsockar eller de ribbade ullsockarna från Naturbolaget ( i vitt)
Underställ
Fjällrävenbyxor (typ ett par till såna som jag använder jämt)
En stooor fyrkantig beanbag till Sigge, helst i svart, brunt eller beige (Sigge ska få en som Marina inte skulle ha kvar längre!! :) )
Duntäcke och kudde
Nytt golv (plus gärna) inläggningshjälp till köket och hallen!
Prenumeration på Sköna Hem (oooops...det har jag redan köpt åt mej själv, fick rabattpkupong av Sanna)
Stickade tumvantar  i ull (såna där som de där röda...)
Köksassistent gärna Electrolux(alltså en sån stor man bakar med, varken en mixer eller en piga) ska få farmors gamla
Kläder (eller pengar så jag kan shoppa i Galway!)
Pengar till underkläder
Fina mysbyxor
Strumpor (gärna med brun bas, eller randiga)
Bengt Rödseths bok "Fågelhundsträning på naturens villkor"
Trådlös mus med liiten usb-plupp.
Pyjamas

Avlämningsshejping!

Som jag tidigare nämnt har Sigge och jag fått problem med avlämningarna, eller så är det bara så att jag uppmärksammat det mer nu. Det gäller både i söket och i apporteringen. Sigge kommer in fint, svänger runt mej och sätter sig vid sidan. Jag sträcker fram handen mot dummien....och vips vrider Sigge bort huvudet! Det blir som en hel liten yogaövning för Sigges nacke om jag har otur. Snart kan han snurra varvet runt som en uggla!!

Har funderat på hur jag ska träna och provat att sträcka fram handen, men genast bli passiv och grymta lite när han vrider på huvudet. Funkar sisådär...dessutom är det roligare att få fram att han VILL avlämna, eller bjuda mej dummien som det heter..

Har funderat på det där med klicker, men inte vetat hur jag ska göra. Men idag fick jag lite msn-coaching av
Anna och nu är vi på g minsann!!!

Så här gjorde vi: Jag gav Sigge en dummie med kommandot "håll" och han tog den snällt. När han tittade upp på mej klickade jag och räckte fram en gotte. Då släppte han apporten och tog gotten och jag passade på att ta dummien. När vi gjort så ett par gånger släppte han den först rakt ner, och sen en gång över axeln, med ett litet fint "kast"! Då började jag istället slänga iväg dummien nån meter bort på golvet. När Sigge tog den backade jag lite så han kom mot mej. Klick när han tittade, beröm och godis!!

Gjorde bara tre omgångar med 10 gottis i varje och sista omgången drog jag ut lite på tiden. Han blir lätt lite flamsig när det gäller dummies och jag vill inte att han ska balla ur och börja leka istället...om han börjar leka med dummien ska jag ta den och bara göra om (ytterligare tips från Anna)

Nästa mål blir att kunna dra ut på tiden mer och mer och sedan ska jag börja sträcka fram handen medan han fortsätter att bjuda!

Det här blir kanoners!!! SUPERTACK för hjälpen Anna!!! :)

Rapport från söndagens sökträning!

Idag träffades Sigge, Isa, Zombie och Troja med mattar och en husse (japp, Sigges!!) i Läckeby för att träna. Den idén hade inte bara vi utan även två grupper till så vi fick åka vidare till annan plats och träna där.

Idag började både Sigge och Isa med sina baklängeskedjeövningar. Med Sigge började jag som igår och lät honom ta rullen hos mej och springa ut för påvis. Sedan avancerade vi och lät Sigge börja hos figgen, ta rullen och springa in till mej. På kommando visa var fick han springa ut för påvis.

Allt funkade skitbra förutom en enda sak. Han vill behålla rullen för sig själv, eller ännu hellre leka tillsammans med figgen med rullen....vi har nu börjat med projekt "shejpning av avlämningar". Se senare rapport om det.

"Vanliga" sökövningen gick sådär idag. Blev lite knasigt för första figgen hamnade så himla långt ut plus att det var supersnårigt i början av rutan...främst av allt så var det kanske nte vett smart drag att träna både baklängeskedjningen och vanliga sökrutinen under samma övning för Sigge verkade smått förvirrad. På andra skicket gick det lite bättre men även där snurrade han runt där ute med rullen lite grann. Nästa gång med gänget ska jag bara träna sökrutinerna och göra kedjan separat. Den sitter förresten rätt bra nu och han har en jäkla fart ut på påviset (vilket var meningen med övningen för Sigge) så snart måste vi väl börja träna mer på det där med rullen.

Dagen avslutades med en lekstund och Sigge har sovit gott sen dess.

Planering inför söndagens sökträning

Eftersom det gick så bra idag med baklängeskedjningen hoppas jag att vi får möjlighet att öva lite mer imorgon innan själv söket. När jag läste på noggrannare visade det sig att figuranten ju ska hålla rullen framför munnen så vi gjorde ju visst det rätt. Nästa steg är att Sigge ska ta rullen från marken framför figgen. Tror jag vill göra så att figgen sitter på huk och har handen rätt nära rullen så Sigge inte ska behöva leta efter den utan kan greppa på en gång.

Vad gäller själva söket ska vi försöka se till att figuranterna gömmer sig på lite olika sätt så att han vänjer sig, ex att det är två, eller att figgen ligger ner. Dessutom måste vi börja öva på att Sigge ska kunna ha rullen i halsbandet utan att greppa den. Provad lite idag i skogen och jag upplevde att han var lite störd av att den dinglade i halsbandet. Ska sy upp halsbandet lite så att rullen inte hamnar så jättelångt ner iaf och slår honom på benen.

Vad gäller avlämningarna så tror jag att enklast är att jag visar figuranterna hur de smidigast tar rullen, eller att jag övar en stund själv separat innan så han förhoppningsvis minns att man inte ska försöka hålla sin rulle för sig själv ....Inomhus är han inte alls besvärlig att få rullen av utan det är väl i stundens hetta som det händer....(Sigge släpper rullen när man håller den och säger tack, men han vill helst inte att man tar tag i den och det verkar vara värre när andra gör det än när jag gör....)

Träning i skogen, sök och budföring

Idag träffade vi Isa med matte och husse i skogen vid Norrliden. Innan de kom så tränade jag lite grann på att förhindra Sigge från att byta dummies, men det var ingen bra idé att börja med sånt exalterande.Sigge blev het på gröten!!

När de kom gick vi en bit in i skogen och testade lite budföring. Jag och Sigge gick en bit bort på stigen så Hanna var utom synhåll och sen skickade jag Sigge på kommandot "marsch". Första gången fick Hanna ropa på honom men sen for han iväg som en pil på en gång! Väl hos Hanna ville han inte gå därifrån så jag fick hojta lite på honom men då kom han tillbax iaf! Testade så några gånger, och det gjorde att Sigges värsta prill försvann. Skönt!!

Vi bytte så Isa fick köra lite och sen provade vi Sigge igen, men denna gång lite kortare avstånd. Det gick lite bättre när Sigge såg mej. Tror det handlar mycket om att få in rutinen. Blir perfekt övning för mej och Paul att göra tillsammans!

Dagens stora uppgift var att träna Isa och Sigge på första momenten i baklängeskedjningen. Isa fattade galoppen snabbt efter att få busa med figgen några gånger, greppade rullen och sprang till mej. Enda haken var att hon hellre lekte med rullen än med leksaken jag hade. Godis och mys visade sig vara bättre för tillfället!!

Sigge fick börja med det vi tränade på sist, nämligen att greppa rullen och springa ut på kommandot "visa var" och springa ut. Jag försvårade och lät honom vänta längre och sen fick han även gå några steg fot innan jag sa "visa var". Det gick ju klockrent, efter Isa tränat lite mer fick han prova på steg 3. Det innebär att jag lämnar Sigge hos figgen som räcker fram rullen varefter Sigge springer in och sätter sig hos mej med rullen i munnen och får påvisa. Det gick superbra det oxå. Missen vi gjorde var att jag totalt glömde bort att Sigge helst ska få rullen nere vid marken, men det får vi ta nästa gång. Dessutom vill Sigge väldigt gärna behålla rullen i munnen när han sprungit ut till figgen för påvis. Avlämningar måste jag träna massor på, helst i eftermiddag. Han förstod ju iaf helt vad som väntades av honom. Nån gång fick jag tjoa lite för att påminna honom om att komma hit, men jag är sååå nöjd!!!

Vi avslutade med ännu en budföringsövning för söta Isa och sen fick de busa lite grann. Nu ligger han blöt och nöjd och sover i hallen! Tack för en trevlig, men regnig förmiddag i skogen, Hanna, Marcus och Isa!!

Fortsättning på baklängeskedjningen!

Kom på att jag måste strukturera upp för mej själv hur jag ska gå vidare med sökträningen. Tänkte försöka fortsätta med baklängeskedjningen antingen imorgon om Hanna o Marcus oxå är sugna på att träna den eller om jag gör det på söndag. Är ju så att jag inte kan vara ensam när jag tränar just den där kedjningen och Paul är ju i Staffanstorp till imorrn kväll.

Vi har iaf kommit till steg två och tänkte jobba på det så att Sigge verkligen förstår att rullen i munnen är "nyckeln" till att få höra "visa var" och springa ut till figgen och har skojsigt!! Måste verkligen uppmuntra figgarna så de är sitt allra skojsigaste jag! Lyckas jämt glömma bort det och får lixom andfådd flåsa när jag kommer ut att de ska leka och vara käcka...*hrm*

Om steg två går superduper vid nästa träningstillfälle och det går busenkelt vill jag gå vidare till steg tre där han ska ta rullen hos figuranten och sedan komma in till mej med rullen i munnen och få påvisa. Kanske är det bäst att ta det lugnt och stanna på steg två nästa träningstillfälle och kanske nästa igen men vi får se!

Alltså:

* Låta Sigge ta rullen i munnen och på en gång säga "visa var".
* Låta Sigge ta rullen i munnen, vänta lite innan jag säger "visa var".
* Låta Sigge ta rullen i munnen, gå ett par steg med honom vid sidan innan jag säger "visa var"

* Låta Sigge ta rullen hos figgen, komma in, få kommando "visa var" på en gång. (men det får vänta lite...blir mer och mer säker på det).

Ja, det var lite planering för sökarbetet.

Alltså..jag måste poängtera att den här bloggen är en dagbok för mej och ingen "handledning" för andra. Jag är inte alls erfaren vad gäller varken sök eller jaktlydnad/apportering, men att skriva så här ger andra en chans att läsa och delge sina åsikter, tankar, tips och ideer! Superbra sätt för mej oxå att strukturera upp vår träning!! Verkligen nöjd med mitt infall att börja blogga!!

Ett litet tips till från Thomas...

Jag fick ett litet fiffigt tips, mest för framtiden, men det är lika bra att skriva upp det på en gång!

När jag längre fram börjar skicka honom efter att jag visslat stoppsignal, åt antingen höger eller vänster så kan jag tänka på att använda samma hand i stopptecknet som jag sedan ska använda när jag skickar honom. Alltså, ska han åt vänster, stoppa med vänster hand och ska han åt höger stoppar jag med höger hand!! Smart!!! Just nu ska jag bara fokusera på att ens komma ihåg att räcka upp handen!!!

Tips på träning för att slippa "byten"

Som jag skrev i tidigare inlägget om eftermiddagens träning bytte Sigge dummies flera gånger vilket INTE är bra. Man skulle helst vara därute så att man kunde stoppa honom men det är ju lite svårt, går ju inte att trolla sig dit ut direkt. Istället fick jag ett bra tips av Thomas!!

Jag skickar ut Sigge på exempelvis en enkel markering, och medan han springer ut smyger jag försiktigt ut en dummie ca 3 meter ifrån mej mellan oss. På det viset måste Sigge springa förbi på vägen in med dummien han hämtat därute. Försöker han byta kan jag då snabbt agera och stoppa honom så han inte lyckas. Det viktiga är att han INTE lyckas byta för då förstärker man ju det felaktiga beteendet.

Ska absolut testa detta först av allt imorgonbitti. Tills jag är säker på att han inte byter får jag helt enkelt lägga ut en dummie i taget på linjetagsövningarna. Funderade på att lägga dem på en rak stig med 10 meters mellanrum, lite som den övning jag gjort, fastän bakvänd. Det dumma är ju då att han inte har samma "mål" när han ska hitta dummien, utan varje gång ska han förbi det område där förra dummien låg. Nä...det verkar inte alls som en bra idé när jag tänker efter!!! Får bli en i taget då!!

I skogen med Sanna och Zombie

I eftermiddags haffade jag Sanna på msn när hon dök upp och vi stack ut i skogen vid Smedby tillsammans för lite hundlek och träning. Vi stannade vid en ny plats idag, en ganska liten skogsväg som gick rakt in i skogen. Perfekt för lite linjetag tänkte jag och tog med mej fyra dummies.

Grabbarna fick busa lite först, och de sprang och brottades och hängde i varandras nackskinn. Tycker att Sigge blir säkrare och tryggare med småkillarna för varje gång. Det händer allt mer sällan att man måste hålla koll och hjälpa dem att bryta leken när Sigge tröttnat och vill vara ifred. Tror att de där gruffen främst uppstår med hundar han inte känner så väl, toleransen är mycket lägre då!

På tillbakavägen övade jag lite på linjetag. Jag gick fram en bit på stigen tillsammans med Sigge, satte honom och kastade ut fyra dummies på ett ställe och sen backade vi en bit. Jag skickade och Sigge sprang rakt ut, tog en dummie och kom tillbax. En gång sprang han ut åt sidan vid skicket, tror inte han var riktigt fokuserad och såg heller inte dummiesarna, men jag kallade bara in och skickade igen och han sprang spikrakt. Dessutom hände det två gånger att han bytte dummie vilket INTE är bra. Vid korrigering skärper han till sej och springer in igen.

Tror att han börjar fatta nu att linjetaget betyder rakt ut! Ska traggla vidare så att det blir rutin för honom att springa rakt ut vid kommandot "Sigge, ut!" Ska kanske testa att köra bara en dummie eller två i taget så att han blir lika frestad att byta. Konstigt nog har han inte alls hållt på något med byten på sista tiden och jag vill inte ha det bekymret idag. Tror det räcker med att bara vara rask och kalla in honom så han inte börjar fundera, men jag vill inte chansa. En liten figurant i skuggan bredvid som kan hjälpa till är ju oxå bra..men då kan man inte träna ensam.....hmmm

Positivt idag var att avlämningarna inte alls var lika tramsiga! Jag försöker ta dummien ganska snabbt medan han fortf tittar på mej, backar lite samtidigt som jag säger tack, och berömmer massor när han tittar och lämnar den ifrån sig villigt! Han har börjat lägga upp tassarna lite igen, men jag säger bara "nej" lite kort och tar ner dem. Försöker inte göra en stor grej av det utan bara undvika att han får upp dem.

Medan Sanna och Zombie hade en liten diskussion testade vi oxå lite mer på stoppsignal. Jag la ut en dummie, skickade ut honom som vid en vanlig markering och visslade efter ungefär halva vägen. När han vände sig om kastade jag en dummie och berömde massor. Försökte kasta den bortanför Sigge men va fasen...jag är inte så himla bra på det där kastandet. Testade en gång att låta honom ta dummien som redan låg ute men han tog sig en liten sväng åt sidan i skogen först..

Sigge fattar men flera gånger struntade han bara i min signal och rusade fram till den andra dummien, ve och fasa!! Där lärde jag mej att jag nog måste ha någon som står därute och kan hindra honom från att lyckas belöna sig själv för sitt bus!!

När Sigge var färdigtränad jobbade vi lite med Zombie. Jag fick äran att hålla kopplet och testade att gå lite "tigergång" med honom. Då gick jag fram och tillbax med kort koppel på stigen, några meter åt varje håll bara. Först stretade han och gjorde sina skutt åt sidorna och framåt (hur kan den där lilla hunden ha flera meter långa ben!!?? :) ) men efter en liten stund började han istället gå långsamt och fundera på vad den där tanten i andra änden av kopplet egentligen höll på med. Snart kom oxå det jag väntat på, han tittade upp på mej! Beröm och en liten godis och så fortsatte vi så. Snart gick han och tittade på mej nästan hela tiden och blev lite lugnare faktiskt! Skoj när Siggemetoderna funkar även på andra hundar!!

Jag visade oxå hur jag brukar göra med Sigge när han är sprallig och inte lyssnar, dvs säga kommando (som han bombis kan) en gång och om han inte lyssnar inte ge massa chanser utan säga nej, och oxå mena det! Hoppas Sanna inte tycker jag var för hård mot lillskrutten, men jag tror inte det! :) Zombie är iaf jätterolig att jobba med, och fattar galoppen snabbt! Det är en hund som Sanna kommer ha massa skoj med, men precis som Sigge är det massa hästkrafter i honom! :) Skoja om att jag blir ännu mer sugen på en liten valping nurå!!!

Sigge och jag tränade oxå idag på att gå fot, och nu är det baske mej skärpning som gäller, och det funkar oxå. Han går faktiskt rätt lugnt vid sidan, och inte alls lika skuttigt eller långt ifrån som förut. Visst får jag säga till ibland men han är mer följsam och det känns bra!! Tror nästan att det var den biten som Sven tyckte briste mest hos oss, och vi ska jobba stenhårt för att det ska fungera!!!

Inkallningen med pipa verkar oxå fungera bra. Tror att klickerträningen gjorde att Sigge är jättepositivt inställd till att komma när jag visslar, men ibland är det bra jobbigt när man har en valping som baaara vill leka när matte kallar!! :) Söta Sigge!!!

Nu är det myskväller för oss som gäller! Sigges mage verkar förresten inte alls tagit stryk av hans lilla fest, han har inte ens haft diarré, fantastiskt!!!!



Att träna in apporteringsmomentet i lydnad

Hittade via AoH en artikel av Fanny Gott om hur man kan shejpa in apportering. Artikeln handlar främst om lydnadsmomentet apportering, men det kan säkert överföras till jaktapporteringen etc. Ville bara dela med mej av den då jag vet att ni är flera som funderar på problemet just nu!!

http://www.klickerklok.se/apportering.htm






Få in automatiskt sättande vid fot

Sigge och jag har ett bedrövligt fotgående och en av sakerna som inte fungerar är det automatiska sättandet när jag stannar. Johanna tipsade om att föra en godis bakåt över honom samtidigt som jag stannar. Problemet då är att han bara går o letar godis i min hand när vi går så jag tänkte att klicker nog är lösningen!

Testade genast (lite trångt i lägenheten men å andra sidan slipper man fladdret åt sidorna)! När vi stannade klickade jag när han började sätta sig, belönade och gav godis. Nytt kommando och när jag stannade, invänta sättande och då klicka. Tror det kommer funka bra! Det verkar trilla ner en polett i skallen på honom och sen gäller det väl att jag är konsekvent oxå... :)

Hemma för vård av hund

länsad magnussons


Igår var jag hemma hos Caroline som tränar oss i Husse. Vi hade teorikväll och diskuterade massa olika saker, vilket var intressant och trevligt! Vi pratade bland annat om hundar som förstör saker hemma, och jag sa att jag "eliminerat" alla saker som Sigge kunde förstöra och få tag i osv men DET skulle jag inte gjort. Väl hemma möttes jag av en väääääldigt skyldig och skamsen hund i hallen. Upptäckte en uppäten provpåse av RC, vilket inte är så farligt. I vardagsrummet gjorde jag den bittra erfarenheten att man inte ska glömma att stänga Sigges kista.....på golvet stod en nästan uppäten kartong med Magnussons (800g från början och vi hade tagit några deciliter för träning).

Sigges mage var ganska spänd och han pustade lite när jag klämde på den. Han slickade, smaskade och svalde hela tiden vilket är ett säkert tecken på att han mår illa. En ynklig hund sökte stöd i mattes armar, han tycker verkligen det är jättejobbigt att må illa. Vi tog en sväng på gräsmattan och Sigge hetsåt gräs och försökte kräkas men det kom inget direkt. Vi gick in och där kom två stora gräsnystan men bara en ynka matkula. Han var orolig och vankade antingen mot dörren eller sökte stöd hos matte. Fick ligga i soffan mellan oss och då var han ganska lugn. Så fort vi gick ut med honom glufsade han i sig gräs som en hungrig häst!

Under kvällen ringde jag Strömsholm. Det är det enda sjukhuset jag känner till dit man kan ringa under jourtid utan att det kostar extra. Det kostar 150 spänn att ringa till jourtelefonen på Läckeby och man kan inte ens ringa till Kalmar djursjukhus. Helt SJUKT!!! På Strömsholm så rekommenderade de bara att vänta och ta bort vattnet, och verkade inte speciellt bekymrade. Alternativet var att ringa jourvet här och låta honom får apomorfin så han fick kräkas. Hade det inte varit jourtid så hade jag definitivt åkt in till Kalmar djursjukhus, men nu hade han inte ätit så mycket att det var någon större fara egentligen, mest bara synd om honom...

Vi var ute två gånger inatt, ena gången jag och andra gången Paul. Båda gångerna kissade han och försökte äta gräs, samt att han slickade på den våta asfalten som en tok!! Hjälpte inte ens att jag sa till, och jag ville faktiskt inte bli arg på honom heller när han faktiskt bara följde sina instinkter och var jättejättetörstig. Vi hade ju ställt undan vattenskålen (som redan var urdrucken) för att maten inte skulle riskera att svälla mer i magen och han fick lite grann i taget under natten.

Imorse ringde jag till jobbet och sa att jag inte kunde komma, ville inte lämna Sigge ensam utifall att han skulle bli sämre. Vid niotiden kräktes han oxå gräs igen, så jag var glad att jag var hemma. Dessutom var han rätt trött. Han reagerade varken när Paul gick upp i morse eller kom hem för lunch. När Paul sätter nyckeln i dörren brukar han alltid rusa ut som en galning och välkomna honom...

En annan "lustig" grej var att även katten hade kräkts inatt. En liten mysig spya låg och väntade på köksbordet imorse...Det var bara kattmat i den och jag tror nog det händer ibland, men annars så är det NÅGON som brukar städa innan vi hinner märka det.

På morgonen har vi varit ute på gården och Sigge har bajsat sina vanliga tre gånger. Tror han kommer bli lite dålig i magen senare...såg lite "slemlager" som tecken på det. Han undersökte iaf kaninhålet som vanligt och efteråt fick han ca 10 kulor i några deciliter vatten. Nu ligger han i sovrummet och sover på vårt överkast som ramlat ner på golvet...hmm...inte tillåtet i vanliga fall, men man måste ju skämma bort en sjukling.

söt sjukling


En söt sjukling med en smutsfläck i pannan...


Nu ska jag försöka städa lite här. Är ju snart helg!! Fattar inte att tiden går så fort!!

Ps. Tror ni att Sigge blivit inspirerad av sin faster
Happy (kolla under aktuellt)? Tur att det gått bra för båda våra vovvar!!! Tänk att man alltid ska behöva oroa sig för glupska retrievers!! Det är inte första gången Sigge glufsat i sig något så han blivit dålig (1 kg ost, 1 kg levergodis, okänd mängd kattmat, bröddeg....listan kan göras lång och minsta lilla miss från matte upptäcks genast!!)

Linjetag och fritt följ

Idag var jag ute i Norrliden så jag passade på att träna Sigge lite grann på de stigarna som finns där. Han fick börja med att rasta av sig och springa av värsta prillet och sen fick han gå fot vid sidan lös. Ett par tillsägningar när han fladdrade iväg framåt gjorde honom mer "stabil". Tror inte han vet riktigt vad han ska göra av sig själv när jag stannar så det tjafsade vi inte om. Kommenderade bara sitt när han inte satte sig.

Linjetag: Jag la ut fyra dummies när Sigge såg på och sen gick vi vidare en liten bit på stigen. Vi vände oss om och jag satte mej vid hans sida, riktade in handen (och nosen då) rakt mot dummiesarna längs stigen och skickade med "Ut" och en stilla (!) hand. Första och andra skicket gick jättebra (vi avancerade lite längre bort från apporterna för varje skick) men sen var det som att han glömde var de låg. Första omgången tvekade han och kom in till min sida igen efter några meter men då gick jag ut, visade dummiesarna och sen in igen. Sen gick vi några meter närmre och jag skickade honom. Klockrent! Andra omgången gick det bättre, men fortf blir han lite tveksam efter två. Han sprang då rakt ut nästan ändå fram men sen började han söka på sidan om stigen så jag kallade in honom igen. Kortade ner avstånden och var noga med att han skulle se dummisarna hela tiden (stod lite på en höjd) och tredje omgången gick jättebra! Då tog jag bara tre apporter. 
 

Idag var han inte alls lika tramsig med att släppa ifrån sig dummiesarna. Jag sökte hans ögonkontakt och berömde massa när han tittade och tog dummien snabbt med kommandot "tack". Super!! Kändes som att han gärna lämnade dem till mej! Han höll heller inte på och bytade dummies ute på stigen...jätteskönt!!!

Vägen tillbax till bilen fick han gå fot ungefär halva vägen, och jämfört med igår...en helt annan hund!!! Visst hamnar han lite långt fram ibland men inte alls det där tramset! Det är bara att träna på. Ska jobba på lite "footwork" också under veckan.

Rapport från jaktträningen!!

Nu har vi precis kommit hem igen från Trekanten och en nyttig stund av träning. Puh! Tar mer än man tror på krafterna..ikväll ska vi på middag hos en indisk bekant till Paul. Hur i all världen ska jag hålla mej vaken!?

Det började iaf med att vi åkte fel. Jag kom inte ihåg var vi svängde in till jaktprovet så vi tog en liten sväng i grannskapet och sen fick vi vackert ringa Sven och Marina för att fråga om vägen.

Den sega soffpotatisen som sovit hela vägen ut i bilen vaknade med ett ryck, och när Sven dök upp med en väska full av härliga dummies och bollar blev Sigge som den vilde han egentligen är! Vi pratade lite och sen fick vi träna lite på att gå på ängen medan det kastades lite dummies och sånt. Sigge hade noll koll på matte och all fokus på Sven. Grr...så bra var mitt ledarskap!!

Vi enades iaf om att jag inte på långa vägar har för mycket ledarskap på Sigge, tvärtom så "pekar han finger" åt mej, enligt Sven! Hehe...Som jag skrev tidigare är ju aptiten väldigt god igen i samband med foderbytet, så jag kan nog sluta oroa mej helt över att jag är för dominant mot Siggusen...

Vi testade på några markeringar, ett linjetag, lite sökarbete och stoppsignal med visselpipan. Pipan är något vi verkligen måste börja jobba med. Den är oumbärlig om man ska hålla på med jakt!

Markeringarna gick ganska bra, Sigge ville första gången springa in till Sven istället för mej men andra gången var jag snabbare och kallade in honom. Han springer i ett (ganska stort) U runt mej och sätter sig fint men vill INTE lämna ifrån sig dummien till mig utan vrider och vänder på huvudet åt alla håll. Han släpper när jag säger "tack" men vill inte att jag tar tag i den. Det måste vi jobba på!!

Jag missförstod lite hur jag skulle lägga dummien vid linjetaget men Sigge agerade iaf rätt. Jag skickade honom lite fel däremot..måste hålla armen still och helt rätt riktad för att han ska få en chans att lära sig. Vi har fått lite tips om hur vi kan jobba, antingen som idag, när vi gick runt ett "snår" och skulle släppa den på tillbakavägen, på en stig och skicka tillbax, eller kasta ut ett gäng dummies inom ett mindre område och sen skicka honom på det flera gånger och backa ca 10 meter mellan gångerna.

Sökarbetet gick oxå bra, om man ser utifrån hur Sigge jobbar. Han förvånade mej genom att gå ut så långt, vilket annars brukar vara hans problem. Mitt arbete däremot kändes rätt usligt. Jag visar honom väldigt dåligt vad han ska göra, och jag ska träna på att ge honom tydliga signaler så att han kan skilja på närsök och "vanligt" sök. Några gånger började han nämligen leta godis både i träd och på marken..ops..När vi flyttade oss några meter åt sidan och jag skickade igen sökte han sig utåt fint igen!!

Visselpipan då till sist, jag trodde Sigge faktiskt hajat det där med stoppsignal, men han verkade faktiskt tolka det mer som inkallning. Även där har jag fått lite tips om hur jag kan träna. Ska vissla, se så han stannar till och kasta en boll eller något BAKOM honom så han söker sig utåt istället. Tror inte det kommer bli några större problem för han kunde det ju faktiskt förut...

Summa summarium så känns det som att jag måste skärpa till mej och bli lite mer fyrkantig och se till så Sigge kan gå fritt följ och fot i koppel ordentligt utan att skutta omkring och vara fokuserad på alla andra utom mej. Nog för att han är mycket mycket mer taggad när det kommer fram dummies och så, men lydnaden och lyhördheten ska ju sitta som smäck ändå!! Lustigt ändå vad olika referensramar folk har. På jea-helgen så pratades det om att mitt ledarskap var för "högt" och nu kändes det heeelt tvärtom. Kanske beror det på att man ställer högre krav på hunden när det gäller jakt än när det gäller vanligt arbete...

Jag är iaf jättenöjd med dagens träning! Även om det på ett sätt känns lite surt att tvingas erkänna för sig själv att ens ledarskap inte riktigt räcker till så är det oerhört nyttigt!! Dessutom är Sigge mycket lugnare och mer lätthanterlig nu än han var för två år sedan!! Det är viktigt!

Matglad hund igen!

Jag har ju glömt att berätta att Sigges aptit är tillbax! Vi har ju börjat byta över till Royal Canins Schäferfoder och Sigge tycker det är fest varje gång!! Kanske var han bara trött på det tråkiga dietfodret...Hade det varit en ledarskapsgrej hade han väl inte börjat äta mer bara för vi bytte foder? Magen funkar bra än så länge och jag tror faktiskt han pruttar lite mindre oxå! Kan iofs vara önsketänkande!

Ja, jag vet, det låter lite konstigt med schäferfoder till en retriever men det ska tydligen vara bättre för just den typen av stressrelaterade magproblem som Sigge har. Dessutom ska det vara lägre halt av mättat fett vilket tydligen är bra även för små hundmagar!

Jaktträning!!

Måste bara berätta att vi idag ska ut till Birdhunters för att träna. Det ska bli sååå roligt men samtidigt lite nervöst! Tänk om Sigge visar sig vara en olydig odåga som knallapporterar och vägrar ta vilt o andra dumheter!!! Jag tror att viltet kommer bli ett problem, han är inte jätteförtjust i det. Kan tro att han tar det i vattnet och i början men när han börjar bli trött kommer han leta efter roligare saker...(=dummies).

Det här vet jag att vi måste jobba på:

Visselpipan. Vi har ju helt lagt av med den, tror bara stoppsignalen finns kvar i hans huvud.

Fria söket. Han har lite problem att komma ut tillräckligt långt, speciellt när han börjar bli trött...

Vilt. Sigge tycker det är lite skumt att få fjädrar i munnen, och besvärliga är de att bära. I vatten har han tagit allt men släppt det direkt han kommer upp på land.

Dirigeringen. Say no more...vi kan det inte alls!!

Linjetag. Jag får honom inte o fatta att han ska rakt ut...

Sen är det säkert massa mer grejer...och vad KAN han då??? Hjääälp....nej men han brukar göra fina avlämningar, han brukar vänta på ett varsågod...uhm...han har ett fint sökarbete. Jag får helt enkelt tänka på vad jea sa: "du kan göra allt med den hunden", och hoppas att det stämmer!!!

Jag tror det kommer bli skoj idag och hoppas att Johanna och Viggo fastnar för apportering! Kanske blir det en liten svart lakritsrem för dem nästa gång istället för en chokladpralin!!;) Själv finns det bara kolor för mej!! ;)

Återkommer med rapport sen!!!


Stora rensningen!

dammvippa


Igårkväll kom Johanna och Viggo hit i ösregnet. Hundarna fick busa av sig och de verkade inte störas av regn och rusk. När vi kom in var Sigge dyblöt medan Viggo nästan såg helt torr ut. Varför???Fuskigt!!;)

Vi käkade lite tacorester och sen tog vi tag i kvällens projekt, garderobsrensning!! Vi rensade bort nästan tre IKEA-kassar med sommarkläder/kläder som kanske passar längre fram och barnen på barnhemmet i Indien ska få en full IKEA-kasse! Jag är stolt och Paul är glad för nu får han en, nästan två, egna garderober för sina kläder!! Jihoo!! Ytterligare en fördel är att jag varje morgon slipper stå o bläddra bland sommarkjolar o för tajta tröjor o få ångest!!

Artikeln översatt!!


sökrulle


Jippi! Nu är artikeln om baklängeskedjning översatt till fullo. Kan nog inte lägga ut allting här men hör av dej om du är intresserad så kan jag mejla den till dig!!

Få se om jag kan sova nu då, måste ha vänt på dygnet eller nåt för jag är inte alls trött....tur man kan roa sig med andra viktiga uppgifter!!

Sökträning och skryt!!

Sökträningen ja, börjar nästan blir tradition att träna på helgen! Skoj!!! Idag var vi dock ett segt gäng som möttes upp på vanliga stället. Vi inledde med lite hundbus. Ollie är lite för nyfiken på Sigge så vi fick släppa dem i omgångar. Tror egentligen att de borde kunna funka om Sigge bara i lugn och ro fick lära känna Ollie och hur han beter sig, men jag vill inte riskera något. Så himla synd att de fick chansen att dundra ihop den där gången när jag var utomlands. Är ju inte bästa sättet att mötas mitt på ett fält efter träning och i full karula...kanske kan vi jobba lite på det framöver så att Sigge inte är så rädd. Precis när vi valt var vi skulle lägga vår ruta dök en svampplockartant upp bakom en liten gran och förstörde våra planer!

Johanna visade oss ett annat bra ställe så vi vallade rutan och sen körde vi! Det gick bra och jag tror alla hundägare är nöjda med sina hundar! Sigge skötte sig faktiskt jättebra. Enda lilla kruxet var att han en gång antagligen började bakspåra i Johannas väg ut til rutan fastän hon gått runt precis som Anna lärt oss! Antagligen var det för att Sigge såg när Johanna började gå ut, och hundar använder ju ögonen först om det går. Kallade in honom och Johanna fick agera igen och då var det raka vägen ut!

Idag fick Sigges figgar vara superduperroliga så att han har driv i vägen ut, och det har han verkligen nu! De får oxå markera en gång så han verkligen blir motiverad i att springa ut i full rulle. Jag hinner inte med över stock och sten och försöker släppa så fort Sigge verkar ha koll på var han ska så att jag inte bromsar honom för mycket. Okej, en gång hamnade vi på varsin sida av ett träd och då fick jag släppa för det... Caroline tipsade sist om att använda spårlina men då blir Siggen förvirrad och börjar spåra ut och det ska han ju inte göra. Ivanna sa att det finns nåt speciellt "påvisningskoppel" eller nåt sånt som är ett vanligt läderkoppel men lite längre. Får fundera på om det kan vara värt att införskaffa.

Förresten fungerar rullen bra. Måste ta tag i den där kedjningen igen så han kan börja ha den i halsbandet. Efter lite mer läsning luskade jag ut hur jag ska bete mej angående det där att han ska hålla rullen när jag säger visa var. Det är tydligen bara så man inte är säker på att hunden förstår att den bara får släppa rullen på kommando och det har han ju koll på så jag tror jag kan köra "på riktigt". Det innebär alltså "tack" och sen "visa var".

Funderar oxå på hur vi kan försvåra sökarbetet lite grann. Blir ju gärna samma grej gång efter gång och nu tror jag ändå att själva rutinen sitter. Vill inte börja med flera figgar samtidigt än. Har sett på tidigare träningar hur knasigt det kan bli om hunden inte är mogen för det, och jag vill inte stressa fram något.

Efter träningen släppte vi Sigge, Zombie och Viggo för en lekstund igen och det är verkligen ett nöje att se!! I början tyckte Sigge att smågrabbarna var lite läskiga när de båda två hängde på honom och vi bröt ofta leken efter en stund eller såg till så att bara en i taget brottades med Sigge. Han gick oxå undan mer och lekte för sig själv med en pinne eller nåt. Ju mer tiden går så tycker han det är roligare och roligare och nu kan han ha en hund hängandes i varje öra eller ligga på rygg med en hund ovanpå och en i halsen och bara tycka det är skoj!!

Klart det händer att han säger ifrån när leken blir för hårdhänt, men det är alltid på precis rätt nivå. När båda två grabbarna är med brukar han bara gå undan och leka för sig själv eller komma till matte för lite godis, men om det är bara en av dem och det blir lite jobbigt kan han gruffa ifrån, men jag har inte sett några som helst tendenser till att bli för hårdhänt, och jag tror heller inte det kommer hända. Zombie har ju hormonfrispel just nu och när Sigge märkte det i början tyckte han nog det var lite jobbigt och var noga med att tala om att det minsann är han som är störst men sen leker de superbra. Nu har han inte ens behovet av att säga till först utan leken funkar skitbra!!

Jag är SÅ stolt över min hund och önskar att de som tittat snett på honom och säger att han beter sig "oberäkneligt" fick se honom nu när han på bästa sätt leker med och fostrar sina kompisar. Tror inte att det kommer bli problem när någon av grabbarna blir större och han har ju faktiskt en killhundkompis sen förut som det funkar bra med!

På tisdag ska Johanna och jag ut till Birdhunters och träna apportering/jaktlydnad. Vi ska tydligen vara på samma marker som jaktprovet var. Skoj, och det var ju sååå fint där!! Ser verkligen fram emot träningen. Eftersom jag inte tränat apporteringen för instruktör på jättelänge (med undantag från förra året en gång) så ska det bli spännande att se hur Sigge funkar. Jag har en känsla av att han har mognat betydligt sen vi körde i Örebro och jag hoppas det stämmer!!

Söndagsrapport!!

Hejsvejs!! Känns som att vi hunnit med massor i helgen! I fredags var Johanna, Daniel och Sanna med respektive hundar här för en tacokväll! Supermysigt, och vi hann oxå inviga dem i bönspelets hemligheter för att avsluta med lite läkemedelsberäkning och kladdkaka!! Det blev en sen kväll, men trevlig!

Kompostgaller är fiffigt när man har två busiga smågrabbar och en äldre lite grabb som tycker att man helst ska sova inomhus men är ack  så oemotståndlig för de små...I slutet av kvällen låg alla tre i samma rum och myste, härligt!! Ska väl oxå tilläggas att alla tre var ute och levde rövare på fotbollsplanen här på gården ett bra tag!

Igår var det dags för lite jobb då ordinarie personalen skulle på baluns. Jag jobbade och en från grannavdelingen var backup (dvs satt o kollade på hockey o film o snackade med mej!!) Jag trodde att jag skulle bli ensam så det var trevligt med lite sällskap. Var oxå ute i deras fikarum senare på kvällen och babblade lite med deras nattpersonal! Visade sig att en av dem var släkt med min grekiska tant! Lustigt!!!

Idag har vi varit ute och söktränat (kolla nästa inlägg) och sen hyrde vi film, köpte filmgodis och så smaskig kebabrulle på Oxen!! Just nu sitter jag och myser i min morgonrock med fötterna i ett härligt fotbad! Tack älskling!!

Sorglig liten berättelse...

Åh..den här berättelsen får mej JÄMT att grina...usch..

Jag tänker på J som snart ska ta bort sin älskade hund och skickar tusen kramar och tröstande ord!

Regnbågsbron

På den här sidan himlen finns en plats som kallas Regnbågsbron.

När ett djur som varit särskilt betydelsefull för någon dör,
så kommer det till Regnbågsbron.
Där finns ängar och kullar för alla våra speciella vänner
så att de kan springa och leka tillsammans.

Där finns tillräckligt med mat, vatten och solsken,
och våra vänner har det varmt och skönt.
Alla djur som har varit sjuka och gamla
blir återställda till hälsa och vigör;
de som varit skadade eller handikappade blir friska och starka igen,
precis som vi minns dem i våra drömmar från gångna tider.

Djuren är glada och nöjda, utom för en liten sak;
de saknar alla någon väldigt speciell som de varit tvungna att lämna kvar.
Alla springer och leker tillsammans,
men en dag kommer någon av dem att stanna upp och titta i fjärran.

Dess klara ögon är intensiva; kroppen börjar skälva.
Han springer plötsligt ifrån gruppen, flyger över det gröna gräset,
hans ben bär honom fortare och fortare.
Han har sett dig, och du och din speciella vän möts till slut
i en lycklig återförening för att aldrig skiljas igen.

Lyckliga kyssar regnar över ditt ansikte,
dina händer smeker på nytt det älskade huvudet,
och du ser ännu en gång in i de tillgivna ögonen på ditt djur
som så länge varit frånvarande från ditt liv
men aldrig från ditt hjärta.

Sen går ni över Regnbågsbron tillsammans...

Författare okänd...

Svinöpromenad

Efter att jag skjutsat Paul och en dator till jobbet åkte jag och Sigge till Svinö. Där stannade en farbror med sin bil samtidigt som jag och Sigge hoppades nog på söndagspromenad för han skuttade glatt fram till farbrorn. Han brukar faktiskt sällan springa fram till okända personer...som tur var blev han inte sur, utan visade sig ha en egen vovve i bagaget.

Sigge och jag knatade raskt iväg över bron och sen fick han lalla runt utan koppel. Ja, moralpoliser ;) jag vet att man inte får ha sin hund lös där, men han varken skäller, jagar eller driver upp vare sig fågel eller andra djur vilket vi fick bekräftelse på idag. Vi tog en extrasväng längs med vattnet på en liten stig och rätt som det var såg vi två rådjursbakar guppa iväg bara nåra meter framför Sigge. Jag kallade in honom och han kom UTAN att jaga. Känner mej faktiskt väldigt stolt över min hund som visat sig vara säker på både rådjur och harar/kaniner!!!!

Innan detta hände hann Sigge såklart först bada bara benen och efter tillåtelse hela sig. Testade att skicka ut honom från en liten kant för att se om han går ut på kommando trots att han inte gillar kanter och det gjorde han!! Bra!!! Vid badplatsen galopperade han före mej ända ut till stranden och satt sej sedan för att vänta på ett ok från matte! Sötnos där!!! Farbrorn som f ö hade en schnauser eller nåt liknande svart och ludet frågade om Sigge var en vinterbadare...och vad svarar man!? Han är ju en åretruntbadare, tror inte han tvekar när det är -25 och med dagens väder tycker jag faktiskt det är helt okej med ett dopp så länge han inte behöver stå still och bli kall sen. Har man en vattenhund så har man, då får man tåla lite skunklukt i bilen på vägen hem...

Efter bad och spring och lek satte vi på kopplet och tro det eller ej, Sigge gick perfekt "vardagsfot" hela vägen till bilen!!! Wohooo!!

Förresten, Sigge är inte ett dugg tjock längre. Visste väl att lite mer motion skulle göra susen! Nu får jag snart istället öka på fodret för han börjar bli nästan väl tunn. Vill inte ha honom FÖR tunn eftersom han ibland är kass i magen och magrar för det...

Härliga fredag!!


detektiv




Idag har jag varit ledig från skolan, och trött som jag är så sov jag lääääänge...Sen har jag gått runt här hemma och skrotat och inte gjort så mycket alls...rätt skönt faktiskt!

En god nyhet, jag klarade tentan!!! Wohoo..var skitmånga som fick VG och inte många alls som var underkända så den var nog ganska lätt, men ändå! Det är ju skitsamma så länge det står ett G i resultatwebben!!! Jippi!!

Upptäckte oxå att man kan se vem som skrivit vilka kommentarer, och den "anonyma" kommentaren till sängidén visade sig vara en trogen läsare som nog bara glömt skriva dit sitt namn! :) Hihi..jag klurar gärna på fiffiga lösningar till ert hus, men jag tycker ni själva är på gång bra stort med bion!!!

Den lite underliga kommentaren till mitt panikinlägg spårade jag oxå och det förvånar mej MYCKET att personen ifråga läser min blogg! Den har nämligen öppet proklamerat att den varken gillar dagböcker på nätet eller mej...Alla är välkomna att läsa men om du vill kommentera får du gärna avslöja vem du är...Om jag nu har misstagit mej så ber jag om ursäkt och du är supervälkommen att läsa och skriva, men avslöja gärna vem du är... :)

Idé till sängstomme!

     




Vi är i desperat behov av mer förvaring för kläder, linne osv och har länge funderat på hur i hela friden Pauls grejer ska få plats när knappt bara mina gör det!! Sovrummet är inte överdrivet stort så några fler garderober går knappast att trycka in utan risk för stooor klaustrofobisk känsla. Alltså återstår bara utrymmet under sängen. Hittade för ett tag sen det här fina tyget i beige på IKEA. Det är vävt rutmönster (rutorna är ca 1 dm) och skulle passa perfekt som en sängkappa. 

Själva förvaringen tänkte jag mej skulle bestå av byråarna Stolmen från Ikea (vad skulle man göra utan den affären...) De är 110 långa så antingen blir det två på var sida vilket leder till en kant i fotändan eller bakom sänggaveln, kanske ingen hit, eller så blir det en på varje sida och en i fotänden plus en kort (50) på varje sida. Då blir stommen 210 lång vilket precis räcker till sängen plus utrymme att vila sänggaveln på. På gaveln kommer det saknas 10 cm men det kommer ju inte synas pga sängkappan! Sänggaveln är klädd i samma rutiga tyg. Tror helt klart på idén! Får se vad mannen i huset (som har större plånbok) säger! ;)


   tyg                          sängbyrå

Makeover-kväll

trimsaxmedskugga




Imorgon är det utställningsträning på schemat så jag passade på att göra Sigge vacker (?) ikväll. Hans megalånga svans klipptes och öronen tunnades ur lite grann, likaså bröstet. Resultatet är väl inte lysande men en stor tuss hår hamnade i soptunnan!

Sigge fick även genomlida en tandskrapningsstund. Tur att han är snäll! Känns bättre att göra det själv i trygg hemmiljö än att behöva gå till veterinären och kanske ge lugnande. Sedan kastrationen och inflammationen som uppstod av suturerna är han inte alls förtjust i hunddoktorn längre...:( Enda roliga är grisörat han alltid får på utvägen!

Som belöning fick han ett av tandborstbenen jag köpte i Växjö. Det tuggade han i sig med väldig fart!

Nya gardiner i vardagsrummet!

Här kommer äntligen bild (fast lite dålig, jag vet) på köpmansdisken vi köpte förra veckan! Sedan en bild på gardinerna, även den rätt dålig, men jag ska fixa till någon dag och ta "riktiga" kort!! *lovar



köpmansdisken


gardinerna

Utställning i Växjö!

Idag var jag, Sanna och Johanna på utställning i Växjö, du får läsa mer på Johannas hemsida, jag har ingen koll på vem som ordnar vad! Däremot kan jag tala om att det var närmare 2000 hundar anmälda under helgen!!

Var ju bara att konstatera att goldens borde byta namn till "whitens" och att det inte finns mycket hos utställningshundarna som påminner om Sigge!! Såg några trevliga hundar, och det visade sig att en av dem skulle paras med en tik från en kennel alldeles snart (eller om det redan var gjort). Sanna och Johanna råkade nämligen springa på tikägaren medan jag var på jakt efter en toa. Kollade in hemsidan ikväll, men jag är nog fortfarande mer inne på en "riktig" jaktis. Kolla in valpsidan på Birdhunters, skulle kunna tänka mej av av de kommande valpingarna undan deras Yippie och efter Sgt Pepper, en väldigt läcker dansk hane! :P

I alla fall, det fanns minst lika mycket saker som det fanns hundar, och vi hade alla spenderbyxorna på! Sigge fick bl a belöningspåse, retrieverkoppel både i bomull och i läder (från Hurtta), ny sökrulle och halsband till sökträningen (oxå det från Hurtta) och så några obligatoriska tuggben. Mer till matte var väl midjeväskan från Arrak (tänk så fifiigt när man lägger spår!) Sigge tycker att matte ska ha klotången, helst slänga den längst ner i en låda någonstans, eller varför inte i sopnedkastet! Matte tänker däremot på att en gammal klotång kan klämma små klorna när man klipper och det var på tiden att vi köpte en ny!!


retrieverkoppel i läder

Snygga retrieverkopplet i läder! Visst är det fint!? Det är ganska tjockt och skönt att hålla i.


Dessutom, vilket ni ser på bilderna, fick vi foderprover både från Magnussons och Royal Canin, perfekt som träningsgodis!



Sigge blev helt tossig när jag kom hem, rena julafton ju!! Om ni ser en liten skugga på bilderna så är det från Sigges nos när han bevakade sakerna vid fotograferingen. Han försökte stjäla sig ett litet ben, men när han inte fick så skulle minsann ingen annan få ta nåt heller (typ som om Paul eller Sickan käkar tuggben...)

Paniiiik!!

Ja, ställde mej på vågen imorse och det var fan inte roligt!!! Fattar inte hur det gått till?? *gråt o snyft o gnäll* Jag vet att jag gått upp till viss del av skäl jag inte kan råda över, men nu får det bli skärpning, jag vill inte va en tjockis längre!!

Har aktiverat medlemsskap i
viktklubben igen och nu MÅSTE jag kämpa på!! Ska fundera ut ett mål som jag kan sträva efter för konstigt nog kan inte hälsovinsterna eller det fakum att jag kan ha roligare kläder motivera mej tillräckligt...ger mej bara dåligt samvete.

Peppa mej nu!!!

Äntligen torsdag!!


Åh..äntligen torsdag, vilket betyder att onsdag nu både kommit och gått!!! O ja, jag står fortfarande där jag står, och står för det, och jag ger inte vika! Den som tror den kan trycka ner mej tills jag ger upp, glöm det.

Förresten, vädret idag är underbart! Den här bilden tog jag av Sigge i stadsparken i Örebro för några år sedan. Tänk vad lite skinka kan göra för en sprallig unghunds koncentration! ;)




höst i stadsparken