Dag två i JEA-träningen

Idag var det dax för andra dagen på vår träningshelg. Det var ganska segt att komma upp ur sängen imorse, mer för vissa än för andra.... ;) (för ovanlighetens skull måste jag väl erkänna, jag brukar vara stora sjusovaren här hemma..) Samling på Lindö vid tio-tiden och vi inledde med att titta på när Viggo fick träna lite grann. Han är lättlärd må jag säga!! :)

Sen fick vi själva träna, och även husse provade lite grand. Sen kliade det för mycket i mattes fingrar så hon tog över kopplet igen.. ;) Fantastiskt så snabbt man får resultat med klickern, men det gäller ju att veta vad man är ute efter. Jag tycker det är svårt att bryta ner momenten och veta exakt vad man ska belöna.

Under vilopausen/teoripausen pratade vi lite om problemlösning och JEA berättade om hur de jobbat med att få bort Kajsas kaninmani genom att klicka in en "hotspot". En hotspot är ett ställe där man klickar nästan varje gång man går förbi och som ligger i närheten av ex kaninstället..På så sätt kan man rikta om hundens uppmärksamhet från kaninerna till att det kan hända nåt positivt. Verkar ju skitsmart!!

Vi talade även om hur man kan lösa problemet med Sigges "skärpa". Känns skönt att problemet omformulerats från "aggressivitet" till "skärpa" på något vis, och att slippa känna att andra tror att det är fel på Sigges lynne...Skönt oxå att JEA sa det så att alla hörde på nåt vis, på sista tiden har jag upplevt lite hetsjakt på Sigge och hans lynne...som det f ö inte alls är något fel på!!

Det handlar helt enkelt om att Sigge är en rätt "skarp" hund och därmed är snar till att agera och fullfölja ett angrepp. Dock är han ju ingen mördarmaskin, han nöjer sej ju med en liten piercing... ;) JEA menade att om han varit det hade han inte nöjt sig utan tuggat andra hundar sönder och samman. Han såg det oxå som ett problem för Husse, inte bara för oss, och menade att det krävdes att vi alla samarbetade för att lösa problemet. Förslaget gick i korthet ut på att Sigge, för att inte riskera att skada andra, får använda munkorg i risksituationer, och att NÄR olyckan inträffar och ett bråk uppstår så ska jag snabbt som attan vara där och spruta nåt på honom så han helt kommer av sig. Det kan vara något i stil med hårspray eller toadoftspray...ska ju inte vara något skadligt så jag får helt enkelt fundera lite på det. Dessutom måste det ju finnas någon med en potentiell "motståndare" till Sigge.

Kanske är det allra bästa att konstruera en situation så att man har full pejling och kan ingripa i rätt ögonblick. Munkorgen är alltså inte lösningen på problemet utan att Sigge, genom att man sprayar på honom och han kommer av sig, ska få problemet medvetandegjort, eller hur man ska säga. Nu sitter reaktionen i ryggraden och vi vill istället att den ska komma från hjärnan. Då ska munkorgen inte behövas.

Jag känner mej rätt osäker...inte på att metoden ska fungera utan mer på om jag verkligen fixar att gå in i exakt rätt ögonblick. Dessutom vill jag ju inte att Sigge ska riskera att bli skadad...det är ju som sagt aldrig ens fel att två bråkar och de allra flesta som han hamnat i gruff i har ju faktiskt varit rätt så bitchiga själva...Hmm...

Iaf så fortsatte vi dagen med "footwork", vilket typ betyder gå fot. Snabbt som attan lärde sig Sigge att det lönar sig att komma upp vid mattes vänstra sida! Han föll ut åt sidan lite sen, men jag tror att korta träningspass och en inte dötrött hund kommer göra susen. Vi ska försöka öva på detta varje dag.

En i gänget behövde lite hjälp med träningen med apportbocken, hunden ville inte hålla den i munnen. Sigge fick sen prova och han håller faktiskt jättefint nu! Dock tror jag att han kommer greppa den på snedden om han får hämta in den helt själv...något att träna på kanske...

Vi tränade sen lite grann på avlämnandet med dummies, Sigge vill ju gärna ta en liten svängom innan han kommer in, och med klicker verkar det funka super. Han kommer säkert snabba på sig om vi tränar lite mer bara..

En lunchpaus var väl behövd och pastasalladen smakade mumsigt. Sen testade vi lite sök. Sigge var bra trött och orkade inte med ett helt fritt sök, han passade på att ta ett dopp den lille filuren. Kajsa fick gå in emellan och söka, hon gjorde det bra! Finns visst lite fågelhund kvar i pudlar! Skoj!! Efter att Kajsa varit ute var Sigge sugen på att gå ut igen. Blir nog hund av honom oxå... :)

Dopp/lekstund avslutade dagen för våra fyrfotingar, och nu sover han gott här hemma och matte ska ta fram skolböckerna....

Tjing!

Kommentarer
Postat av: Johanna och Viggo

Hej på er!
Skulle vi kunna få va me under lite footwork träning, missade ju lite där, tänkte om ja kunde få lite tips? =)

Kram JOhanna och Viggo

Postat av: Tove

Självklart! Sigge tar gärna en sväng i skogen med smågrabbarna nån dag i veckan så kan vi kanske träna lite!!?

Ps. Måste passa på o kalla Viggo liten så länge han väger mindre än Sigge...om nåra veckor är han säkert dubbelt så stor!!! :)

2006-10-16 @ 10:27:06
Postat av: Johanna och Viggo

heheh ja förmodligen! Idag är han ruggigt trött har sovit sen första kissrundan 7.30 imorse, rätt skönt! helt ärligt har matte med gjort det =) Men som sagt en prom. i skogen låter toppen!

2006-10-16 @ 12:10:00
URL: http://vovvenviggo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback