Daimgrottor
Jag hittade Annes matblogg via ett forum jag är med i och daimgrottorna var jag bara tvungen att prova fast jag har modifierat dem lite.
Daimgrottor
200 g daimkulor eller två krossade dubbeldaim
175 g smält smör
3 dl mjöl (ev liite mer om smeten är lös)
1 tsk bakpulver
1dl socker
Ställ ut småbrödsformar på en plåt och häll i daimkulor i formarna så botten nästan täcks. Rör ihop övriga ingredienser till en deg och pyttsa ut över kulorna i formarna. Grädda i ca 10 minuter på 175 grader C. De ska vara lite bleka...
Djävulskt god chokladtårta
Tårtbotten
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad (ex Marabous 70%)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Fram till hit kan man förbereda någon dag innan. Dagen före eller samma dag brer man ut rikligt med aprikosmarmelad på understa botten, lägger på mittenbiten och brer på aprikosmarmelad även där. Om du gör detta i förväg, tänk på att slå in tårtan ordentligt i plastfolie så den inte torkar och blir tråkig.
Samma dag som den skulle ätas gjorde jag glasyren:
Chokladkräm
500 g mörk choklad, minst 50% kakaohalt
1 dl vispgrädde
150 g smör
Det här receptet är från Två systrars sötas chokladtårta och är menat att vara emellan bottnarna oxå. Eftersom jag bara hade mitt som glasyr ovanpå gjorde jag på 300 g mörk choklad (och minskade såklart ner mängden grädde och smör oxå).
Gör så här:
Smält chokladen tillsammans med vispgrädden och smöret i en skål över vattenbad (eller var modig som jag och smält i en teflonkastrull på låg värme). När allt smält och är ihoprört låter du det svalna helt. Vispa sedan med en elvisp till en slät kräm. Bred ut krämen på tårtans ovansida och kanter. Dekorera med Physalis eller vad du tycker passar. När tårtan fått stå en stund stelnar glasyren helt så tänk på att inte breda ut den för tjockt för då går allt i kras när man skär i tårtan.

Äpplemuffins med havretopping
200 g smör Gör först toppingen: Smält smör, blanda i socker och havregryn. |
Morotskaka
Den här supersmarriga morotskakan har gjort succé när vi än bjudit på den. Den passar att antingen göra i en långpanna eller i två höga springformar. Tips! Receptet går utmärkt att halvera. Dessutom går det jättebra att baka med glutenfritt mjöl, men sänk då värmen och förläng gräddningstiden lite. |
Lövbiff-fajitas
Lövbiff
Lime
Vitlök
Peppar, salt
Sallad (gärna huvudsallad)
Tomat
Gul lök
Crème fraiche
Tortillasbröd
Lägg lövbiffen på ett fat eller liknande och strö hackad vitlök över. Pressa lime över (ganska mycket) och peppra. "Gno" in allt i lövbiffen och låt ev dra lite grann. Stek i ganska hög värme (steker man länge blir det seeeegt).
Servera med salladsblad, tärnad tomat, hackad lök och en klick crème fraiche i tortillasbröd. Superenkelt och supergott på en fredagskväll!!
Räkor i fin sås
Räkor i fin sås
Det här receptet är ett av mina absoluta favoriter som jag lärde mej på mitt gamla jobb.
Du behöver:
en klick smör
curry
purjolök
paprika (mycket och gärna i olika färger)
fiskbuljongtärning o 2 dl vatten
creme fraiche
salt och peppar
räkor (såna med skal på...)
Strimla purjolöken, smält smöret i en djup stekpanna eller gryta och bryn lite curry i det. Sen fräser du purjolöken och tillsätter fiskbuljongen. Jag brukar alltid glömma koka upp buljongtärningen i vatten så jag smular den bara över purjon och häller på lite vatten och rör om, det går bra. Låt det koka upp och häll i minst en burk creme fraiche. Som vanligt gäller regeln att ju fetare desto krämigare och godare. ;P Sen häller du i grovt tärnad paprika, saltar och pepprar och bara låter paprikan bli varm. Det är absolut godast när den är lite krispig. Jag brukar skala räkorna och servera i en skål vid sidan så blir de inte sega och svårtuggade.
Servera med en fräsch grönsallad och jasminris (eller fullkornsris om du vill vara nyttig).
Rullfisk
...brukade jag kalla det här receptet när jag var mindre.
Purjolök
Smör o steka i
Styckfrysta spättafiléer
Dill
Salt och Peppar
(fiskbuljong)
Hacka purjolök och bryn i lite smör. Rulla spättafileerna med "skinnsidan" inåt och lägg uppepå purjolöken. (Smart är att sänka värmen lite för annars hinner purjolöken brännas fast). Häll på matlagningsgrädde så fiskrullarna täcks och häll sedan på rejält med hackad dill. Krydda med salt o peppar och låt puttra under lock tills fisken är klar.
Om man vill kan man smula ner en buljongtärning när purjolöken är brynt men det går bra utan oxå tycker jag.
Servera med potatis såklart, kokt, pressad eller potatismos, gärna med kokta eller rivna morötter.
Lasagne
400 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano, basilika, timjan
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
9 lasagneplattor fast allra godast är färska lasagneplattor (1paket).
Ostsås:
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl Arla Köket riven ost gratäng
1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn den hackade löken och köttfärsen och sen häller du ner tomatpuren, smular ner buljongtärningen och de övriga kryddorna. Samtidigt rör du ut vetemjölet i lite mjölk i en kastrull (teflon och inte så hög värme är ett empiriskt prövat tips). Häll på resten av mjölken och låt blandningen koka upp. Sedan häller du ner osten i mjölken och låter den smälta ner och rör om under tiden.
Sedan är det bara o varva köttfärs, sås och plattor i en form. Avsluta med plattor och sedan sås. Grädda i 225 grader i 30 minuter ("hårda plattor) eller lite kortare tid för färska plattor. Servera med en god sallad eller rivna morötter. Mums!!
Mumssallad
Den här salladen gjorde mamma ganska ofta på somrarna när vi var små. Jag tror att receptet kommer från våra sysslingars familj men vi kallade den alltid för "sillsallad". =) Det tänkte jag iaf äta imorgon kväll på jobbet.
5 stora kokta kalla skivade potatisar
5 stora tomater i skivor
6 hårdkokta ägg
2 matjesillfilér i tärningar
1 finstrimlad puriolök
Sås
½ dl majonnäs
1½ dl gräddfil
1 dl chilisås
Varva alla ingredienser i en form. Blanda ihop såsen och slå över formen. Låt stå kallt ett par timmar före servering.
Hemgjorda hamburgare
Paul brukar göra sina hemgjorda hamburgare mer som gigantiska pannbiffar men jag tycker de ska vara tunna. Det här receptet funkar till både och!
Hamburgare
nötfärs
gul lök
Heinz chilisås
vetemjöl
salt och peppar
Jag har inte skrivit ut några mängder för allt beror ju på hur många man ska göra. Riv löken och blanda med köttfärsen, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en ganska jämn smet. Ta inte för mycket chilisås för då blir det jättemycket vätska som rinner ut när man steker eller grillar. Gör bollar och platta ut till tunna hamburgare och stek, eller allra helst, grilla dem. Servera med valfria tillbehör men vi brukar ha sallad, lök, tomat, dressing, ketchup och lite ost.
Viltskavsgryta
1 paket viltskav (exempelvis viltmästarskav)
hackad gul lök
svamp (vi använder trattkantareller)
salt
peppar
ev enbär eller nån mer krydda
matlagningsgrädde
lite soja
ev maizena eller arrowrot för att reda lite
Fräs löken och sedan viltskavet och svampen. När allt stekts ordentligt häller du på matlagningsgrädde och kryddar och låter koka ihop. Red med lite maizena eller arrowrot om du vill ha tjockare konsistens på såsen. Servera med kokt potatis och lingonsylt eller gele. Mums!
Äppelkyckling
4 kycklingfiléer, ca 500g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör
4 skivor bacon
2 1/2 dl Kelda örtkryddad sås
2 tsk osötad senap
2-3 röda äpplen
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt och peppar. Bryn den någon minut i smör i en stekpanna. Ta upp och knyt en baconskiva runt varje filé.
Vispa ihop örtsås och senap i en ugnssäker form. Lägg i kycklingen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.
Kärna ur och klyfta äpplena. Fräs dem hastigt i smör i stekpannan. Lägg dem bredvid kycklingen och låt dem steka med några minuter på slutet. Servera med potatis eller ris.
Guacamole
2 avocado
ca 1 dl mezeyoghurt
1/2 urkärnad och finhackad tomat
lite citronsaft
lite cayennepeppar
salt
Mixa ihop alla ingredienser, men gärna så det blir liiiite chunky feeling och inte helt slät puré. Gott att dippa eller att ha till maten!!